Miksi tämä kiinalainen helmi on jäänyt vaille huomiota?

WP_20141003_008

Monelle suomalaiselle tulee kiinalaisesta ruuasta mieleen vain iänikuinen ”kolme pientä annosta”, hieman nuhjuinen arkilounas tai take away -mättö. Mutta Helsingissä on myös mahdollista nauttia niin lounas, illallinen kuin jopa brunssikin kiinalaisessa fine dining -ravintolassa. Vähän yli vuosi sitten avattu ravintola Peninsula 1899 tarjoaa aitoja sichuanilaisen keittiön makuja Helsingin Katajanokalla, lähellä Eteläsatamaa. Ravintolassa tuntuu kuin olisi ulkomailla kun henkilökuntakin puhuu vain englantia.

Vaikka Peninsula 1899 -ravintolaan kävelee Kauppatorilta viidessä minuutissa, se ei ole hyvällä ohikulkupaikalla, koska Katajanokanlaituri on hiljainen iltaisin. Vieressä olisi kyllä uusi Katajanokan maailmanpyörä, joka tosin myös epäonnekseen pyörii illalla ilman asiakkaita.

Olen ravintolasa parhaaseen aikaan perjantai-iltana syömässä poikaystäväni kanssa, ja meidän lisäksi isossa ravintolassa on vain yksi pöytäseurue. On aika autiota, koska ravintolassa on 160-180 paikkaa ja lisäksi kaksi kabinettia.

Kiinalainen omistaja, englantia puhuva mukava nainen, kyselee meiltä, mistä olemme kuulleet ravintolasta. Hän valittelee sitä, etteivät ihmiset ole löytäneet tätä paikkaa.

Löysin ravintolan sattumalta kun googletin Helsingistä hot pot -paikkaa, joita täällä on vain muutama. Peninsula 1899 kuulosti niistä laadukkaimmalta.

Hot pot on perinteinen aasialainen tapa valmistaa ruokaa suoraan ruokapöydässä. Pöytään tuodaan pata, jossa on kiehuvan kuumaa maustelientä, johon asiakkaat itse upottavat kauhoilla kasvis-, sieni-, liha- ja kalaviipalaite sekä äyriäisiä, nuudeleita ja tofua kypsymään. Peninsula 1899 -ravintolan padassa on kahta eri maustelientä eroteltuina omiin osioihinsa. Ruuat kypsyvät nopeasti, koska ne on leikattu ohuiksi viipaleiksi.

Peninsulassa hot pot -annos maksaa 28 euroa per henkilö. Siellä voi toki syödä paljon muutakin. Viime sunnuntaina siellä oli ensimmäistä kertaa dim sum -buffetbrunssi (16,90 euroa).

WP_20141003_004
Hieman tärähtänyt kuva hot pot -annoksestamme. Kuvassa on lihalautanen (lammasta ja nautaa), kasvis- ja tofulautanen ja pata kahdella liemellä. Ei kuulkaas jäänyt nälkä!
WP_20141003_006
Tässä vielä merenelävä- ja kalalautasemme.

Opin itse hot potin ilot vuosi sitten Lontoossa. Olimme viettäneet yhden päivän ja yön hotellissa Lontoossa ja aamulla meidän oli tarkoitus lentää Maltalle. Kiitos Lontoon aamuruuhkan, meillä kesti yli kolme tuntia päästä Lutonin lentoasemalle ja myöhästyimme lentokoneesta. Seuraava lento Maltalle oli vasta seuraavana aamuna. Saimme onneksi kohtuuhintaiset lentoliput seuraavaksi päiväksi (olimme menossa Maltalle asumaan neljäksi kuukaudeksi) ja tällä kertaa majapaikan lentokenttähotellista (ei enää pelkoa aamuruuhkasta!).

Vietimme sitten illan Lontoon keskustassa pienessä mongolialaisessa ravintolassa nimeltä Little Lamb. Söimme maittavan hot pot -aterian. Tämä uusi kokemus olisi jäänyt väliin, jos olisimme jo päässet Maltalle.

Paavo oli Etelä-Koreassa käydessään innostunut hot potista, ja mäkin nyt tykästyin tähän toimeliaaseen ruokailutyyliin – joka tulikin sitten keväällä Bangkokissa asuessa hyvinkin tutuksi. Päätimme, että vietämme tästä lähin 3. lokakuuta hot pot -päivää tuon tapahtumarikkaan päivän muistoksi!

1385095_440090822778684_492389894_n
Lontoossa sijaitsevan mongolialaisen Little Lamb -ravintolan hot pot -annoksemme vuosi sitten. Padassa on kolmea eri maustelientä. Täällä syötiin vain puikoilla. Huomaa Paavon sama asento kummassakin kuvassa!

Takaisin Peninsulaan. Omistaja kertoi, että paikan nimi tulee luonnollisesti siitä, että ravintola sijaitsee niemellä (peninsula = niemi). Ravintola on vuonna 1901 rakennetussa tiilirakennuksessa, joka oli ensiksi ravintolana ja sitten museokäytössä. Kuitenkin koska monet kiinalaiset uskovat numerologiaan, niin 1901 kuulostaa pahalta, koska numero yksi symboloi yksinäisyyttä ja eristyneisyyttä.  Numero 9 taas on hyvin positiivinen kiinalaisessa numerologiassa ja symboloi pitkäikäistä ja kestävää, mikä onkin toivottava enne ravintolalle.

Voin suositella ravintolaa, koska sillä on kaunis miljöö, rauhalliset loosit, ystävällinen henkilökunta, kätevä sijainti ja ennen kaikkea hyvää ruokaa!  Voit kokea vähän toisenlaisen kiinalaisen ruokaelämyksen.

Sellaisen vinkin annan, että jopa keskitulinen chilikastike padassa oli ainakin mulle liian tulista ja Paavokin söi hiki otsalla helmeillen, joten kannattaa ottaa suosiolla mieto versio.

Peninsula 1899

Katajanokanlaituri 5

Ma-pe 11-22
La-su 12-22

 

4 comments

  1. Nam, kuulostaapa hyvältä! Tuntuu että turvaudun aina niihin samoihin ravintoloihin, enkä lähde rohkeasti kokeilemaan uutta. Tuota paikkaa pitää siis ensi kerralla kokeilla 🙂

    Tykkää

  2. Tänään tehdään mongolialaista pataa!
    Käytössä oma hiilillä lämpiävä pata.
    Eka patakokemus v.85 Espoossa.
    Kiinalaiset ystävät toivat padan tullesaan ihastus ruokaan ja pata jäivät suomeen.
    Kukaan ei ole jäänyt kylmäksi.
    Markus

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s