Yläluokan kulisseissa pelataan viettelypeliä

18451832138_1f22afc0a2_z

Kävin eilen katsomassa Ryhmäteatterin Valheet ja viettelijät -näytelmän Suomenlinnan kesäteatterissa. Kesäteatterilla on maine puskafarssien ja kaikenlaisen hölmöilyn esittäjänä. Suomenlinnan kesäteatteri on kuitenkin aina luottanut laatuun. Valheissa ja viettelijöissä on tosin kesäteattereille tyypillinen seksuaalinen vire. Suomenlinnassa on ollut jo useamman vuoden ajan ohjelmistossa satuaiheisia näytelmiä, mutta tänä vuonna esitetään vaihteeksi puhtaasti aikuisten näytelmä.

Olen jo vuosien ajan käynyt joka kesä tunnelmallisessa Suomenlinnan kesäteatterissa, seura vain on joka kerta ollut eri. Tällä kertaa vein poikaystäväni ensimmäistä kertaa Hyvän omantunnon linnakkeeseen. Katsomo oli jälleen kerran tupaten täynnä.

Pahoittelen muuten  blogissani ollutta lähes kuuden viikon hiljaiseloa! Syynä tähän on kesätyöni tv-lehdessä. Uuden työn, arjen askareiden ja lukuisten kesärientojen jälkeen minulle ei yksinkertaisesti ole enää jäänyt aikaa blogata.

Blogini palaa aktiivisempaan päivitystahtiin taas syksyllä. Mutta kesällä on silti joitakin kulttuuritapahtumia, joihin menen pressilipulla ja joista kirjoitan tänne. Jo ylihuomenna menen toiseen kesäteatteriesitykseen, nimittäin katsomaan Seitsemän siskoa Mustikkamaan kesäteatterissa.

18190011671_747c6577ed_z

En ole lukenut ranskalaisen Choderlos de Laclos´n kirjeromaania Vaarallisia suhteita (Les liaisons dangereuses, 1782), johon näytelmä perustuu. Kyseinen kirjeromaani on klassikko ja se on sovitettu teatterinäyttämölle lukemattomia kertoja ja valkokankaalle viidesti.

Tarina onkin itselleni – ja varmasti monelle teistä – tuttu Stephen Frearsin ohjaamasta elokuvasta Valheet ja viettelijät (1988) ja Milos Formanin elokuvasta Valmont (1989). Olen pitänyt molemmista leffoista paljon, vaikka muistot niistä alkavatkin jo haalistua. Lukioiässä näin myös elokuvateatterissa Roger Kumblen teiniversion Julmia aikeita (1999). Innostuin heti kun huomasin alkuvuodesta, että Valheet ja viettelijät on Suomenlinnan kesäteatterin tämän vuoden valinta.

Näytelmä kuvaa siis hovin turmellusta juuri ennen Ranskan vallankumousta. Päälle päin kaikki näyttää siveältä ja sivistyneeltä, mutta kulisseissa lymyää pahuus.

Valmont ja markiisitar de Merteuil ovat kaksi yläluokkaista ystävää, joilla on menneisyydessä ollut kiihkeitäkin hetkiä yhdessä. He pelaavat yhdessä salaista viettelypeliä, jossa pisteitä saa siitä, mitä vaikeamman kohteen saa kellistettyä sänkyynsä. Seksi on heille keino saada nautintoa ja valtaa sekä kostaa vihollisilleen.

Markiisitar on kaunis ja älykäs mutta tunnekylmä leski, joka kykenee tuntemaan vain itserakkautta ja vihaa. Valmont on hurmuri ja taitava viettelijä, joka tosin kykenee vielä rakastumaankin, vaikkei sitä haluaisi itselleen myöntää. Heidän vastaparinaan ovat viattomat ja hyväsydämiset joskin naiivit hahmot: juuri luostarikoulusta päässyt 17-vuotias Cécile,  Cécileen ihastunut mutta markiisittaren vuoteessa viihtyvä nuori herra Danceny sekä papin ihastuttava ja hurskas vaimo Madame de Tourvel.

18613377796_703bb97762_z
Näytelmään tuodut kekseliäät tanssinumerot ilahduttivat.

Ylhäisöstä kertova näytelmä sopii täydellisesti esitettäväksi vanhassa linnakkeessa! Lavasteet ovat yksinkertaiset mutta nokkelat ja muuttavat miljöön nopeasti toiseksi.

Ryhmäteatterin versio oli uskollinen alkuperäiselle tarinalle. Tarinassa oli onneksi pieniä nykyaikaistuksia kuten rohkeampi kieli, koominen vire ja upeat, voimakkaat nykytanssinumerot. Valmont myös pukeutui valkoisiin farkkuihin, antoi pitkien hiustensa liehua ja oli muutenkin enemmän rockistara kuin aatelinen.

Suomenlinnan näytelmä on humoristinen ja kiihkeä sekä paikka paikoin dramaattinen ja surullinen. Esiintyjät ovat erittäin mainioita. Ja ne puvut! Tässä näytelmässä riittää mahtipontisia 1700-luvun silkkiunelmia, korkeita peruukkeja ja krumeluureja hattuja. Eikä pidä unohtaa kaksintaisteluja! Ilta linnakkeessa on kaiken kaikkiaan kiehtova.

Kiitos Ryhmäteatterille lipuista!

18451940838_d69ac9e582_z

Ryhmäteatteri: Valheet ja viettelijät

Ensi-ilta Hyvän omantunnon linnakkeessa oli 15.6.2015. Viimeinen esitys on 29.8.

Katsomo on katettu. Esityksen kesto on 2 tuntia 40 minuuttia sisältäen yhden väliajan. Muista varautua käteisellä.

Kuvat: Ilkka Saastamoinen

*

Madame de Merteuil: Minna Suuronen

Vicomte de Valmont: Antti Virmavirta

Madame de Tourvel: Saija Lentonen

Madame de Rosemonde: Eeva-Maija Haukinen

Cécile Volanges: Sonja Salminen

Madame de Volanges: Tarja Heinula

herra Danceny: Paavo Kinnunen

Valmontin palvelija Azolan: Juha Pulli

Tanssijat: Johannes Hiltunen, Karoliina Kauhanen, Justus Pienmunne ja Laura Sorvari

*

Ohjaus: Juha Kukkonen

Lavastus: Janne Siltavuori

Äänisuunnittelu: Jussi Kärkkäinen

Valosuunnittelu: Ville Mäkelä

Pukusuunnittelu: Niina Pasanen

Maskeeraussuunnittelu: Riikka Virtanen

Koreografiat: Panu Varstala ja Eero Vesterinen

Taistelukoreografiat: Oula Kitti

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s