Onnellisuuden tasavalta -näytelmä on ravisteleva kokemus

21130696488_e3fea53b58_b

Perheen jouluaterialla piikit lentelevät joka suuntaan. Isä on pahoittanut mielensä kun aikuinen tytär on raskaana eikä suostu kertomaan kuka on tulevan lapsen isä. Toinen tytär on katkera kun raskaana oleva sisko saa vanhemmilta joululahjaksi muun muassa auton, jolla voi yksinhuoltajana matkata neuvolaan. Kumpikin siskoista myöntää, että heitä kiinnostaa miehissä vain varallisuus. Vaari on seniili ja muistelee asioita, joita ei ole koskaan tapahtunut, mikä ärsyttää muita. Äiti haluaa säästää sähköä, minkä takia jouluateria syödään pimeässä. Yllättäen Bob-eno saapuu kutsumatta paikalle. Hänellä on mukanaan hurjia uutisia nuorelta vaimoltaan, joka istuu autossa odottamassa.

Ensimmäisen näytöksen nimi onkin ”Perheen tuho”. Vaikka näytelmän hahmot ovat pikkumaisia ja itsekeskeisiä, niin samalla he ovat inhimillisiä ja tutunoloisia. Katsojaa naurattaa kun saa seurata perheenjäsenten raadollista kuittailua toisilleen. Aluksi realistiset kohtaukset paisuvat absurdeihin mittoihin, mutta porvarisperhe jatkaa illallista kuin kaikki olisi ihan tavallista.

Kävin siis viime viikolla Paavon kanssa katsomassa Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä englantilaisen Martin Crimpin (s. 1956) näytelmän Onnellisuuden tasavalta. Kyseessä on Crimpin uusin näytelmä, absurdi satiiri In the Republic of Happiness vuodelta 2012. Näytelmän ohjaaja Minna Leino on suomentanut tekstin. Rooleissa loistavat Hannu-Pekka Björkman, Milka Ahlroth, Markku Maalismaa, Cécile Orblin, Terhi Panula, Kristo Salminen, Marja Salo ja Alina Tomnikov.

21292317996_7b0e967cd3_b

Dialogi on sen verran härskiä, että väliajalla osa katsojista haki tuohtuneina takkinsa narikasta ja lähti pois. Suurin osa kuitenkin nauroi ja vaikutti innostuneelta. Väliajalla lämpiössä kävi iloinen puheensorina.

Väliajan jälkeen näytelmän tyyli vaihtuu täysin. Katsojat pääsevät seuraamaan keskusteluohjelmaa, jossa kaikki keskustelijat haluavat olla yksilöllisiä, mutta ovat sitä samalla tavalla. Keskustelijat toistelevat identtisiä ajatelmia siitä, millaista elämää he tavoittelevat. Näytöksen nimi on ”Viisi keskeistä yksilönvapautta” ja keskustelijat toistelevat mihin kaikkeen heillä on vapaus, kuten ”vapaus” näyttää aina nuorelta ja kauniilta.

Lyhyessä kolmannessa näytöksessä nimeltä ”Onnellisuuden tasavallassa” Bob-eno ja hänen kaunotarvaimonsa Madeleine leijuvat kahdestaan avaruudessa. Viimeinen kohtaus tuntuu hämmentävältä. Ymmärsin sen niin, että kun pariskunta on poistanut elämästään kaikki heitä ärsyttävät ihmiset ja kaiken mikä tulee heidän onnellisuuden tavoittelunsa tielle, heille ei jää enää mitään muuta kuin tyhjyys ja toisensa. Bob aneleekin, ettei vaimo vain jätä häntä, koska sitten hän olisi täysin yksin.

Menimme näytelmän jälkeen lasillisille lähelle Kaislaan, ja sattumalta Bob-enon roolissa ollut Hannu-Pekka Björkman istui seuralaisensa kanssa viereiseen pöytään! Mun oli sitten pakko kiittää häntä näytelmästä, ja juttelimmekin vähän aikaa näytelmästä ennen kuin jätin miesparan rauhaan. Björkman sanoi, että näytelmän loppu on jättänyt monen katsojan ihmettelemään, mitä siinä oikein tapahtuu. Hän vinkkasi, että näytelmä avautuu paremmin kun ymmärtää sen pohjautuvan Danten Jumalainen näytelmä -runoelmaan. 1300-luvun teksti kertoo Danten tekemästä matkasta Helvetin ja Kiirastulen kautta Taivaaseen. Näytelmän hahmot ovat eri Helvetin piireissä: itsekeskeisyys johtaa riitelyn helvettiin ja ylimielisyys eristyneisyyden helvettiin.

21206255282_c5ec4ae71a_b

Näytelmälehtisen esipuheessa kirjailija Jari Ehrnrooth kirjoittaa siitä, että kuka tahansa huomaa, että ”Bob-eno ei ole vaimonsa aviomies vaan palvelija ja koekaniini”. Onnellisuuden tasavalta on Madeleinen projekti. Ehrnroothin mukaan kyseessä on sama asetelma kuin Dantella on kirjassaan vaeltajakertojan ja Beatricen välillä. Suhde vastaa kömpelön pojan alistuvaa suhdetta kaikkivoipaan äitiin.

Ehrnrooth nostaa esiin sen seikan, että Bob myös protestoi ja epäilee Madeleinen onnellisuususkoa, vaikka lopulta seuraakin tätä. Kuten Ehrnrooth sanoo: täysin vapaata ja täydellistä on vain ei-mikään, tyhjyys. Lisäksi kun näytelmän jouluillallisella jokainen henkilö, niin vanha kuin nuori, uskoo itsekeskeiseen onnellisuuteen, tulevat he jatkuvasti tahallaan loukanneeksi toisiaan eivätkä todella kohtaa toisiaan ihmisinä.

”Kun jokainen vapaa yksilö haluaa tulla onnelliseksi ja saa vapauden ihan itse sitä yrittää niin tässä maailmassa siitä tulee ensin ihmissuhdehelvetti ja sitten sarja pakoyrityksiä.” ~ Jari Ehrnrooth

Näytelmä antoi paljon pohdittavaa. Meidän nykykulttuurissamme on tosiaan oleellista, että kaikki haluavat olla ennen kaikkea onnellisia ja että kaikki tahtovat elää itsensä näköistä elämää. Tämä on itsestänikin monessa mielessä kannatettava asia, ettei elä vain muiden kuviteltujen oletusten mukaan ja että on itse vastuussa onnellisuudestaan. Onnellinen ihminen tekee asioita, joista tulee iloiseksi eikä arki ole vain velvollisuuksien ilotonta suorittamista.

Kuitenkin se on totta, että jos oman elämän tarkoitus on vain olla onnellinen, silloin helposti kääntyy tuijottamaan omaa napaansa eikä osaa ottaa muita ihmisiä huomioon. Ihminen ei myöskään yritä tehdä mitään muita auttavaa eikä yritä kehittää yhteiskuntaa silloin kun kaikki pyörii vain oman uran luomisen, oman kropan muokkaamiseen ja omien harrastusten ympärillä. Monien nykyajan länsimaalaisten ihmisten epäempaattisuus, itserakkaus ja itsekeskeisyys ovat surullisia ilmiöitä. Enkä kohota tässä itseäni muiden yläpuolella, koska tunnistan monia nykyajan piirteitä myös itsessäni, sillä olenhan aikakauteni lapsi. Asioiden tunnistaminen ja niiden pohtiminen on kuitenkin muutoksen alku.

 

Kuvat: Tuomo Manninen, Kansallisteatteri

Onnellisuuden tasavalta

Ensi-ilta oli 16.9.2015. Viimeinen näytös on 18.12.2015.

Liput 34—37 € / 31—33 € / 18—20 €.

Esityksen kesto on 2t 10 min, yksi väliaika.

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s