Kaksi erilaista naista rakastuu toisiinsa 1950-luvulla

Carol_juliste

Tämän viikon perjantaina saa ensi-iltansa elokuva Carol (K12), jossa Cate Blanchettin tulkitsema Carol ja Rooney Maran esittämä Therese rakastuvat toisiinsa. Romanttinen draama on erittäin tyylikäs, pienieleisen realistinen ja psykologisesti vahva. Tapahtumapaikkana on 1950-luvun New York, mikä tuo elokuvaan historiallista kiinnostavuutta ja suloista nostalgiaa.

Carol on Todd Haynesin (mm. Velvet Goldmine, Kaukana taivaasta, I’m Not There) ohjaama ja Phyllis Nagyn käsikirjoittama. Elokuva perustuu Patricia Highsmithin (mm. myös homoseksuaalisia sävyjä sisältävä Lahjakas herra Ripley) romaaniin The Price of Salt vuodelta 1952. Salanimellä Claire Morgan kirjoitettu romaani kertoo naisten välisestä rakkaudesta aikakaudelle epätyypillisellä tavalla niin, että tarinassa on onnellinen loppu.

Ihmettelen sitä, miksei elokuvan nimi ole Carol ja Therese, koska kumpikin naishahmo on keskeisessä roolissa ja tarinaa kerrotaan molempien näkökulmasta. Nimi Carol ja Therese korostaisi myös sitä, että keskiössä on näiden kahden naisen suhde toisiinsa.

Carol ja Therese ovat kumpikin pohjimmiltaan yksinäisiä, kunnes he löytävät toisistaan sielunkumppanit. Kumpikin hahmoista on miellyttävä, joten heidän suhteensa syntymistä seuraa mielellään. Molemmat ovat aluksi sidottuja mieheen: Carol elää huojuvassa kulissiliitossa ja Therese tapailee mukavaa nuorta miestä, muttei tiedä mitä haluaa.

Carol on ystävällinen, sivistynyt ja hillitty hienostorouva, jonka pinnan alla on paljon intohimoja ja rohkeutta. Iän ja kokemuksen tuomalla itsevarmuudella hän ottaa ohjat käsiinsä kun kohtaa Theresen. Carolilla on jo kokemuksia naistenkin kanssa, mutta Therese on seksuaalisesti kokematon niin miesten kuin naisten suhteen. Therese on haaveileva, herttainen ja epävarma nuori nainen, jolle pientenkin valintojen tekeminen on vaikeaa. Tiukan paikan tullen hän kuitenkin osaa sanoa mielipiteensä. Kummastakin hahmosta tulee elokuvan aikana esiin monia eri puolia.

CA1_3079_copy
Therese työskentelee tavaratalon leluosastolla, jonne Carol tulee jouluostoksille.

Carolin ja Theresen suhde etenee tuttavuudesta ystävyydeksi ja pikkuhiljaa intohimoiseksi suhteeksi. Elokuvassa on yksi seksikohtaus, ja se on kuvattu hienostuneesti. Suhteen etenemistahti tuntui itsestäni jopa turhauttavan hidastempoiselta, mutta on tosin varmaan realistista 1950-luvun tapakuvausta.

Elokuva kuvaa hyvin aikakautta, jolloin homoseksuaalisuus oli vielä rikos ja mitään ei voinut sanoa suoraan. Carolilla on pelissä myös pienen tyttärensä huoltajuus. Kumpikin naisista on perinteisellä tavalla ”naisellinen”, femmejä, joten tyylin puolesta he eivät anna vihjeitä seksuaalisesta suuntautumisestaan. Rakkaussuhteen syntymiselle luovat hidasteita myös ikäero ja luokkaero. Naisten täytyy voittaa monia ympäristön ennakkoluuloja ja omia pelkojaan voidakseen olla yhdessä.

Carolin tiivis suhde parhaaseen ystäväänsä, myös naisista kiinnostuneeseen Abbyyn (Sarah Paulson, mm. American Horror Story, 12 Years a Slave, Serenity) valottaa lisää aikakauden lesbojen elämää. Itselleni jäi kuitenkin hämäräksi se, oliko Carolilla ollut Abbyn kanssa aikoinaan yhdenyönsuhde vai pidempi suhde, ja tapahtuiko se Carolin avioliiton aikana vai ennen sitä. Tältä osin elokuvassa annettiin ristiriitaista tietoa.

Elokuvan voi mennä katsomaan jo pelkästään huipputyylikkäiden pukujen ja lavasteiden vuoksi. Kuulemma tavaratalon lelukauppaan oli etsitty aitoja 1950-luvun nukkeja ja muita leluja ympäri Yhdysvaltoja.

Carol-3
Therese (Rooney Mara) haaveilee valokuvaajan ammatista.

Itselleni syitä nähdä kyseinen elokuva olivat myös kiinnostavat ja viehättävät näyttelijävalinnat. Cate Blanchett (mm. Blue Jasmin, Benjamin Buttonin uskomaton elämä, Taru Sormusten herrasta) ja Rooney Mara (mm. Her, The Girl with a Dragon Tattoo, The Social Network) saivat rooleistaan ansaitusti Golden Globe -ehdokkuudet ja kisaavat nyt parhaan naispääosan (Blanchett) ja parhaan naissivuosan (Mara) palkinnoista Oscar-gaalassa. Elokuva kilpailee Oscareista myös parhaan kuvauksen, pukusuunnittelun, alkuperäissävellyksen ja sovitetun käsikirjoituksen kategorioissa.

Miksei Carol muuten tullut Suomessa teatterilevitykseen jo marras- tai joulukuussa? Elokuvassa on monia tunnelmallisia, jouluisia kohtauksia, joten elokuva olisi sopinut hyvin joulufiilistelyihin. Carol on tosin niin monisyinen ja sävykäs, että sen voi katsoa mihin vuodenaikaan tahansa.

Entä saataisiinko elokuvan pohjalla oleva romaani The Price of Salt vihdoinkin suomennettua näin yli 60 vuotta ilmestymisensä jälkeen?

Carol Finnkinon sivuilla

Ensi-ilta 19.2.2016

Kesto: 1h 58 min

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s