10 huomiota elokuvasta Love Is Love

DSC_2139.NEF

Tässäpä täydellinen elokuva meneillään olevaan Helsinki Pride -viikkoon! Love Is Love on tositarinaan pohjautuva yhdysvaltalainen draama poliisi Laurel Hesteristä, joka taisteli sen puolesta, että hänen vaimonsa Stacie Andree olisi oikeutettu leskeneläkkeeseen. Hester kuoli kymmenen vuotta sitten keuhkosyöpään, vain 49-vuotiaana. Elokuva perustuu Cynthia Waden ohjaamaan, Oscarin voittaneeseen Freeheld-nimiseen lyhytdokumenttiin vuodelta 2007.

10 huomiota elokuvasta Love Is Love

1. Elokuva tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Freeheld, mutta se on ainakin Suomessa levityksessä nimellä Love Is Love. Freeheld onkin hieman hankala ja kuivakka nimi, koska se tarkoittaa suomeksi kiinteistön täyttä omistusoikeutta. Pariskunta taisteleekin sen puolesta, että Laurelin kuoleman jälkeen Stacie saisi jäädä asumaan pariskunnan yhteiseen kotiin. Asuntolaina kun oli otettu kokonaan varakkaamman Laurelin nimiin. Elokuvan uusi nimi on siitä hankala, että googlettaessa kohdalle osuu loputtoman paljon Love-nimisiä elokuvia, mutta uusi nimi kuvaa kuitenkin ymmärrettävämmin sitä, että kyseessä on tarina tasa-arvoisen rakkauden puolesta.

2. Laurelin 19 vuotta nuoremman puolison roolissa on Ellen Page, joka tuli itse kaapista ulos helmikuussa 2014 pitämässään puheessa amerikkalaisen LGBT-järjestön The Human Rights Campaign:in konferenssissa. Ellen Page on myös yksi elokuvan tuottajista.

3. Julianne Moore on nähty lesbon roolissa myös elokuvissa The Kids Are All Rigth (2010) ja The Hours (2002). Kuolemansairasta hän on esittänyt aiemmin elokuvassa Still Alice (2014).

4. Moore ja Page nähdään molemmat elokuvassa lähes meikittöminä, ja 55-vuotiaan Mooren ryppyjä ei ole peitelty. Ratkaisu on hyvä, sillä he esittävät arkisia naisia, joiden tosielämän esikuvat eivät meikanneet paljon. Molemmat näyttelijät ovat myös luonnonkauniita. Todellisuutta ei ole muutenkaan kaunisteltu, vaan Julianne Moore on maskeerattu riutuneen näköiseksi kun roolihahmon sairaus etenee.

5. Elokuva kuvaa uskottavasti naisparin rakkauden syntymistä ja yhteiseloa eikä kuvaa lesboja yliseksuaalisina tai täysin seksuaalittomina. Hahmot ovat kokonaisia ihmisiä eri puolineen.

DSC_5522.NEF
Ellen Page ja Julianne Moore esittävät elokuvan rakastavaisia. Mikä unelma! 😉

6. Jälleen kerran lesboista kertova elokuva on keski-ikäisten miesten tekemä. Ohjaaja Peter Sollett ja käsikirjoittaja Ron Nyswaner ovat onneksi saaneet aikaan laadukasta jälkeä.

7. Elokuva on herättynyt närää yhdysvaltalaisissa queer-ihmisissä, koska Hesterin pitkäaikainen poliisipartneri Dane Wells (Steve Carell
) on elokuvassa niin suuressa roolissa. Kritisoijat ovat kysyneet, miksi lesboista kertovassa elokuvassa annetaan niin paljon tilaa valkoiselle heteromiehelle.

Itseäni poliisipartnerin iso rooli ei haitannut, koska elokuvassa muut valkoiset heteromiehet ovat niin ikävissä rooleissa, että tasapainon vuoksi mukana voi olla yksi heteromies, joka antaa tukensa lesboille. Elokuva osoittaa muutenkin, että sorretun vähemmistön asema ei parane ilman enemmistön tukea.

Muuten olen kritisoijien kanssa samaa mieltä siitä, että turhan usein vähemmistöjen tarinoita kertovissa suuren budjetin elokuvissa painopiste siirtyy kuin huomaamatta johonkuhun valtaväestöön kuuluvaan hahmoon. Elokuvantekijät eivät luota tarpeeksi siihen, että katsojat voivat samaistua esimerkiksi lesboon tai transsukupuoliseen hahmoon. Kuitenkin vähemmistöön kuuluvat katsojat ovat koko elokuvan historian ajan samaistuneet valtaväestöön kuuluviin elokuvahahmoihin…

8. Elokuva käsittelee ongelmia, joita homoseksuaalit kohtaavat konservatiivisissa työpaikoissa ja silloin kun rekisteröity parisuhde ei täysin rinnastu avioliittoon. Love Is Love näyttää, mitä positiivisia muutoksia asialleen omistautunut joukko voi saada aikaan.

Elokuva osoittaa myös jälleen kerran, että lait eivät ole aina oikeudenmukaisia ja niitä voi muuttaa paremmiksi. Lakien tehtävä on taata heikommassa asemassa olevien ja vähemmistöjen oikeudet, jotka jäävät muuten enemmistön jalkoihin. Työpaikallaankin kaapissa ollut Laurel Hester ei ollut homoaktivisti ennen kuin hän oli lopulta pakotettu siihen ymmärrettyään, että muuten hänen rakastettunsa jää tyhjän päälle hänen kuoltuaan.

9. Elokuva käsittelee myös sitä kuinka omaa elämää tuhoava vaikutus on sillä, että joutuu piilottelemaan sitä kuka oikeasti on. Tätä puolta valottaa lisää Michael Shannonin näyttelemä homopoliisi. Tuntuu uskomattomalta, että tapahtumat ovat vain 10 vuoden takaa, koska hahmot kohtaavat niin paljon homofobiaa.

10. Love Is Love on upea elokuva! Jos olet herkkä, varaudu mukaan nenäliinapaketilla.

~
LOVE IS LOVE (Freeheld) (USA 2015)

Ensi-ilta Suomessa: perjantai 1.7.2016

Pituus: 1 h 43 min

Ikäraja: 12

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s