Nyt on viimeiset hetket vierailla Patarein vankilassa Tallinnassa

P1040884

Päätin matkata Tallinnaan katsomaan Patarein hylättyä vankilaa kun luin, että paikka suljetaan lopullisesti yleisöltä 7.10.2016. Yritin vierailla vankilassa jo kaksi vuotta sitten kesällä Tallinnan hotellimatkallani, mutta en silloin onnistunut löytämään vankilaa… Tällä kertaa vankila löytyi ongelmitta.

 

Miksi mennä katsomaan jotain niin hyytävää ja karua kuin hylättyä vankilaa? Itse halusin nähdä paikan, koska se on historiallisesti ja arkkitehtuurisesti kiinnostava  jopa Tallinnan päänähtävyyksiä! Lisäksi Patarein vankilaan on helppo mennä, koska se sijaitsee aivan vanhan kaupungin tuntumassa.

Kävijä saa seikkailla vankilan sokkeloisissa käytävissä kuin olisi nuorten seikkailukirjan hahmo. Samalla mieleen tulevat kaikki vankilaelokuvat ja -sarjat, jotka on nähnyt. Huonokuntoinen Patarei osoittaa myös suuren kuilun Viron ja Suomen vankiloiden mukavuuksien välillä.

Itselläni on taustalla kaksi muuta mielenkiintoista ja puistattavaa vankilavierailua ulkomailla: vuosi sitten opastetulla kierroksella Stasin eli DDR:n entisessä vankilassa Berliinissä (eli Hohenschönhausenin vankila) ja huhtikuussa 2014 Kambodzan pääkaupungissa Phnom Penhissä koulusta vankilaksi ja kuulustelukeskukseksi Punakhmerien valtakaudella 1975–1979 muutetussa Tuol Slengissä.

Suosittelen vierailemaan molemmissa kuuluisissa vankilamuseoissa, jos matkaat noissa kaupungeissa. Sekä tietysti Patareissa, jos olet pian käymässä Tallinnassa. 

vankilan portti
Vankilan portti
vankilan pihalla
Paula nappasi kuvan musta ikuistamassa vankilan pihaa.

Patarein vankila sijaitsee Kalamajan kaupunginosassa lyhyen matkan päässä tallinnanlaivojen satamasta. Vankila suljetaan pian yleisöltä, koska sen kunto on päässyt rapistumaan niin paljon, ettei se ole enää kohta turvallinen vierailupaikka.

Tälläkään hetkellä nähtävyys ei sovi liikuntarajoitteisille. Kävellessä saa myös olla välillä tarkkana, mihin astuu. Vankilan pihalla tosin kampanjointiin sen puolesta, että vankila pysyisi auki yleisölle ja että yleisölle vähintään tiedotettaisiin vankilan tulevasta kohtalosta.

Pieni oppimäärä Tallinnaa -matkailublogissa kerrotaan, että vankilan kohtalosta on käyty kiivasta keskustelua virolaisissa lehdissä ja että vankilan huonoa kuntoa pidetään tekosyynä sen sulkemiselle.

Patarein toimintaa pyörittävän Mänguväljaku Fondin mukaan tätä syytä on käytetty lähinnä verukkeena sille, että Patarein nykyiset vuokralaiset saadaan pihalle ja että rakennuksesta voidaan alkaa kehittämään jotain uutta. ~ Pieni oppimäärä Tallinnaa

graffiti

P1040862
Välillä kannatti katsoa mihin astui.

Aiemmin vankilaan on päässyt tutustumaan etukäteen varatulla opastetulla kierroksella. Verkkosivuilla lukee, että vankilassa voi vierailla vain tekemällä ennakkorekisteröinnin netissä ja että sisäänpääsy kustantaa kolme euroa.

Tein ennakkorekisteröinnin netissä, mutta kuitenkin vieraillessani vankilassa ystäväni kanssa lauantaina 17.9.2016, siellä ei vaikuttanut olevan töissä ketään. Kukaan ei kysynyt meidän nimiä tai pyytänyt meiltä sisäänpääsymaksua (en edes nähnyt missään lipunmyyntikojua tai infopistettä).

Vankilan ovet olivat auki ja sisällä kierteli paljon ulkomaalaisia turisteja ja virolaisia. Missään ei tosiaan näkynyt henkilökuntaa. Pääsimme kulkemaan eri kerroksissa sekä jopa vankien ulkoilukoppien yläpuolella olevalle katetulle sillalle. Myös katolla olevaan vartiokoppiin olisi voinut halutessaan kiivetä.

Kuljin ystäväni Paulan kanssa Patarein vankilassa keskellä kirkasta syyspäivää, niin että sisällä oli valoisaa. Kuitenkin talvisin vankila on kuulemma pilkkopimeä ja siellä voi liikkua vain taskulampun avulla (hui!).

P1040899
Vankilan kirjastossa

P1040880

P1040881
Vankilan sairaalassa
P1040891
Kävelimme sisäpihan yläpuolella olevalla sillalla, jonka alapuolella vasemmalla on vankien ulkoilukopit.

Selleihin ja käytäville jätetyistä esineistä huomaa, että vankila on hylätty kiireessä. On vaikea uskoa, että rapistuneessa rakennuksessa pidettiin vankeja vielä vuonna 2002! Erikoista on myös, ettei vankilaa ole millään tavoin siistitty kun siitä on tehty vankilamuseo, vaan kaikki roinat on jätetty paikoilleen. Toisaalta paikka on nyt todella autenttinen.

Graffititaiteilijat  ovat sittemmin täyttäneet seinät upeilla kuvilla. Ihastelin ja hämmästelin myös sitä, kuinka värikkäitä vankilan sisäseinät ovat alunperin (?) olleet.

P1040896

P1040902
Välillä rakennus tuo graffitaiteilijoiden teosten ansiosta vankilaa enemmän mieleen boheemin kulttuurikeskuksen.

Tuona lauantaina vankilan pihalla oli myös ekofestarit ja sisäpihalla rennon oloiset musiikkifestarit, joihin olisimme mielellämme jääneet hengaamaan, jos meillä ei olisi ollut muutakin ohjelmaa. Saimme kyllä hyvin uuvutettua itsemme kulkemalla läpi vankilan kaikki kerrokset ja piha-alueen.

Vankilan edusta on nykyään kulttuuripuisto, jossa on taideteoksia, matkamuistomyymälä ja muutamia paikallisten käsityöläisten kojuja. Vankilan merenpuoleisella sivustalla toimii kesäkahvila Patarei Kohvik, jonka terassi sijaitsee rantahiekalla. Kahvila oli auki ainakin vielä viime viikonloppuna.

terassilla
Vankilan kesäkahvilan rantaterassilta löytyi myös sänky. 😀 Kiitos kuvasta Paulalle!

P1040854

Lähes 175-vuotisen historiansa aikana se [Patarein vankila] on toiminut linnoituksena, kasarmina, vankilana ja tätä nykyä kulttuuripuistona. Vuonna 1828 Venäjän keisari Nikolai I määräsi Patarein merilinnoituksen rakennustyöt aloitettavaksi ja linnoitus valmistui vuonna 1840. 27 vuotta valmistumisensa jälkeen Patarein linnoitus muutettiin kasarmiksi, jona se toimi aina vuoteen 1920 saakka, jolloin linnoitus muutettiin vankilaksi. Tuosta alkoi linnoituksen 82-vuotinen ajanjakso vankilana ja viimeinen vanki lähti rakennuksesta vasta vuonna 2002, kun Tarton uusi vankila valmistui.¨~ Pieni oppimäärä Tallinnaa

P1040905

P1040868

Patarein vankilan osoite: Kalaranna tänav 2, Põhja-Tallinna linnaosa, Tallinna

Vankila on auki joka päivä klo: 12-19 (lipunmyynti päättyy 18.15). Lippu Patareihin maksaa 3€ (opiskelijat 2€).

 

Kaikki tämän postauksen kuvat ovat blogin pitäjän ottamia, jollei toisin mainita.

Patarein vankilan suomenkielinen esittely Visit Estonian verkkosivuilla. 

Lue täältä mitä muuta teimme viime lauantain kulttuurimatkalla Tallinnassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s