Vaiana on meren valittu ja seikkailija

MOANA

Disneyn uusin animaatio Vaiana (K-7) jatkaa supersuositun Frozenin jalanjäljillä ja esittelee meille seikkailunhaluisen tytön, jonka tehtävä ei ole löytää itselleen mies. Vaianan tehtävä on kuin perinteisesti prinssillä: pelastaa kansansa!

Vaianan hahmo jatkaa myös arabialaisen Jasminen (Aladdin), intiaanityttö Pocahontasin, kiinalaisen Mulanin ja afroamerikkalaisen Tianan (Prinsessa ja sammakko) linjaa eli esittelee meille ei-valkoisen Disney-prinsessan. Tämä on oikein tervetullutta monipuolisuutta.

Animaatio hehkuu tropiikin värejä ja lämpöä, sillä tapahtumapaikkana on Oseanian saaristo Tyynellämerellä. Toteutuksessa on tuotu hienosti esiin alueen kulttuuria alkaen oseanialaisesta taiteesta, musiikista, nimistä ja uskomuksista.

Elokuvan tekijät saivat innoituksen Vaianaan oseanialaisista suullisista kertomuksista. Saarelaiset olivat innokkaita merenkävijöitä ja tutkimusmatkailijoita, kunnes 3000 vuotta sitten he lopettivat purjehtimisen tuhannen vuoden ajaksi, eikä kukaan tiedä syytä tähän.

Päähenkilö Vaiana on heimopäällikön 16-vuotias tytär, ja hänen tehtävänsä on jonain päivänä johtaa kansaansa. Valoisalla, älykkäällä ja sinnikkäällä Vaianalla on mystinen suhde mereen. Meri on yksi tarinan henkilöhahmoista, ja veden pinta on piirretty upeasti.

MOANA
Vaiana saa avukseen puolijumala Mauin.

Vaianan veri vetäisi häntä merille, mutta hänen isänsä on kieltänyt häntä ja kaikkia muitakin saarelaisia matkustamasta vaaralliselle valtamerelle. Kuitenkin saariston vallannut kirous yltää pian Vaianan kotisaareenkin ja on vähällä tuhota sieltä kaiken elämän. Vaiana karkaa merille, ja etsii siellä käsiinsä puolijumala Mauin, jonka kanssa hän taltuttaa hirviöitä.

Mauin hahmo on herkullisen provosoiva: itseriittoinen ja ylimielinen lihaskimppu-macho, jolla on toisaalta paljon pilkettä silmäkulmassa. Nokkela idea on se, että Mauin tatuoinnit elävät! Toivottavasti edes Maui tuo Vaianan yleisöön myös pikkupoikia.

Vaiana on prinsessojen tapaan lempeä ja iloinen, mutta myös aktiivinen ja kapinallinen. Teinityttö on hämillään ja peloissaan, mutta hän kuitenkin voittaa pelkonsa ja jatkaa tehtävänsä suorittamista. Tarinassa Vaianan vanhemmat joutuvat hyväksymään sen, etteivät voi ikuisesti suojella tytärtään elämältä ja sen riskeiltä. Vaiana taas oppii mestaripurjehtijaksi ja löytää samalla sen kaikista tärkeimmän: itsensä.

Uutta on sekin, että tässä Disneyn animaatiossa eläimet eivät puhu! 😀 Vaianalla on ystävinään innokas minipossu ja vähäjärkinen kukko. Kukon hahmo tosin vaikuttaa jälkeenjääneeltä, ja välillä mietin, onko hahmo pohjimmiltaan surullinen ja sille nauraminen ilkeää.

null
Vaianan kavereita ovat minipossu ja kukko.

Mukana on myös jälleen se Disneyn ongelma, että vaikka pääosassa on tyttö, niin hänen keskustelukumppaninsa ja muut seuralaisensa ovat lähes pelkästään mieshahmoja. Vaianassa tosin tytön tärkein tukija on kylähullun maineessa oleva isoäiti, mikä tuo animaatioon myös naisten välistä solidaarisuutta. Lisäksi tarinan keskiössä on äitisaari Te Fiti. Vaianan sanomassa on tärkeää ympäristötietoisuutta ja luonnonsuojelua.

Tarina on mukaansatempaava, hauska, värikylläinen ja mikä tärkeintä: ihana. Animaatio viihdyttää hyvin myös aikuista katsojaa.

Elokuvan alkuperäinen nimi on Moana, mutta Euroopan markkinoilla sen nimeksi vaihdettiin Vaiana, sillä Espanjassa ja joissakin muissa maissa Moana oli ennestään rekisteröity tuotemerkki.

Vaianaa ennen esitetään Leo Matsudan ohjaama lyhytelokuva Inner Workings. Lyhärissä toimistotyöntekijän kaksi puolta joutuvat törmäyskurssille: tunnollinen ja työteliäs puoli sekä seikkailunhaluinen ja huoleton puoli.

Tämän viikon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä sitten jännitetään, voittaako Vaiana Oscarin parhaan pitkän animaation ja parhaan alkuperäiskappaleen (kylmiä väreitä selkäpiissä aiheuttava voimakas ”How Far I’ll Go”) kategorioissa.

ALLA OLEVA HUPAISA ”YOU’RE WELCOME” ON LEMPILAULUNI VAIANASSA. ESITTÄJÄNÄ ON YHDYSVALTALAINEN NÄYTTELIJÄ JA SHOWPAINIJA DWAYNE JOHNSON.

Näin elokuvan alkuperäiskielellä pressinäytöksessä 1.2.2017. 

Vaiana Finnkinon verkkosivuilla

Vaianan voi nähdä englanniksi, suomeksi tai ruotsiksi.

Ensi-ilta oli 17.2.2017.

Ikäraja: 7

Pituus: 114 min.

Kuvat: Disney

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s