Uskalla elää luovasti -kirja rohkaisee: Mene ja tee asioita!

WP_20170401_001

Tämä kirja on sitä mitä se lupaakin: inspiroiva. Big Magic – Uskalla elää luovasti (Gummerus 2016) on nimensä mukaisesti opaskirja luovaan elämään. Energinen ja mukaansatempaava teos avaa luomisprosessia ja tukee elämänmuutoksen kynnyksellä olevia.

Yhdysvaltalainen kirjailija-journalisti Elizabeth Gilbert, 47, on tunnettu ennen kaikkea maailmanlaajuisesta bestselleristään, omaelämäkerrallisesta matkakirjasta Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa (Eat Pray Love, 2006). En ole lukenut kyseistä kirjaa, mutta olen nähnyt sen pohjalta tehdyn viihdyttävän elokuvan, jossa pääosassa on Julia Roberts. Myös tämä Gilbertin uusin kirja on keikkunut kauan New York Timesin bestseller-listalla.

Big Magic – Uskalla elää luovasti on kirja, jota suorastaan ahmin. Ajattelin etukäteen, että teos tarjoaa varmaan itsestäänselvyyksiä ja huoneentaulumaisia tsemppilauseita. Kirjassa on kuitenkin paljon syvällisiä oivalluksia. Gilbertin kertojaääni on hurmaava ja tarinallinen.

Minuun teki erityisesti vaikutuksen tarina siitä, kuinka Gilbert parikymppisenä ystävystyi juhlissa tapaamansa 90-vuotiaan hyväkuntoisen naisen kanssa, joka oli 80-vuotiaana innostunut muinaisista assyrialaisista (tai jostain muusta muinaisesta kansasta). Tämä oli muuttanut hänen koko elämänsä.

Vanha nainen oli huvikseen lukenut aiheesta kasapäin kirjoja, käynyt alan luennoilla ja jopa vieraillut arkeologisilla kaivauksilla ulkomailla. Hän oli 90-vuotiaana jo alan asiantuntija, jota haastateltiin, kun joku halusi tietää assyrialaisista! Tarinan opetus on se, ettet koskaan ole liian vanha innostumaan jostain uudesta ja että 10 vuodessa ihmisestä tulee minkä tahansa alan asiantuntija.

800px-Elizabeth_Gilbert_at_TED
Elizabeth Gilbert vuonna 2009 pitämässä yhtä suosituista TED-puheistaan (löydät videot netistä). Kuva on Wikipediasta.

Muistan joskus lukeneeni lehtijutun siitä, että nykyaikana ihmiset haluavat työltään ennen kaikkea sitä, että se on luovaa. Elämme luovuuden aikakautta, jossa suurin osa ihmisistä tahtoo toteuttaa itseään. Elizabeth Gilbert tuokin esiin sen, että luova elämä ei tarkoita vain klassista taiteilijaelämää, vaan luovuutta on kaikenlainen omien ideoiden toteuttaminen, johonkin asiaan intohimoisesti perehtyminen ja itsensä näköisen elämän eläminen.

Gilbertin mukaan luova elämä vaatii ennen kaikkea asioiden tekemistä – pelosta huolimatta – ja rohkeutta näyttää ulkomaailmalla sisällään olevat ideat. Toisin kun voisi ehkä odottaa, Gilbert sanoo, ettei kannata vaatia luovuutta maksamaan laskut, vaan luovuuden voi usein vapauttaa sillä, että tekee leipätyönsä ei-niin-luovalla alalla ja vapaa-ajalla esimerkiksi kirjoittaa tarinoita.

Lisäksi ei kannata vain tavoitella luovuudellaan mainetta ja tunnustusta, vaan tehdä omaa juttuaan, vaikka se ei kiinnostaisi muita, ja saada itse tekemisestä suurin tyydytys. Gilbert sanoo, että olisi ollut itse valmis kirjoittamaan koko elämänsä käsikirjoituksia ja tarjoamaan niitä kustantamoihin, jatkuvista hylkäyksistä välittämättä. Gilbertin elämä tosin palkitsi ruhtinaallisesti vuosien yrittämisestä, sillä hän on nykyään kirjojensa ansiosta erittäin varakas ja tunnettu nainen.

Gilbert ei maalaa luovasta elämästä vain ruusunpunaista kuvaa, vaan kertoo, että luovan ihmisen tulee kestää pettymyksiä ja turhautumista, eikä heti luovuttaa. Asiat muuttuvat juuri silloin kiinnostaviksi, kun ne eivät enää ole helppoja, vaan vaikeita, tylsiä tai pelottavia. Silloin ollaan siirtymässä syvemmälle tasolle. Samaan aikaan luovaa työtä ei pidä ottaa halvaannuttavan vakavasti, vaan suhtautua tuotoksiinsa kevyesti.

elizabeth_gilbert
Elizabeth Gilbert. Kuvaaja: Timothy Greenfield-Sanders

Minua tökki kirjassa ainoastaan Elizabeth Gilbertin tapa mystifioida luovuutta ja nähdä se jumalallisena voimana. Olen itse enemmän tiedesuuntaunut, ja näen ideoiden saamisen prosessina, jossa ihminen yhdistelee mielessään, usein alitajuisesti, uudella tavalla ympärillään ja psyykeessään havainnoimiaan asioita.

Lisäksi Gilbertin mielestä taide ei loppujen lopuksi merkitse mitään, ja siinä juuri piilee sen tekemisen vapautuneisuus. Itse taas ajattelen, että luovuus on se, mikä antaa elämälle tarkoituksen: Ettei elämä ole vain mekaanista selviytymistä vaan elämistä ja oivaltamista.

Big Magic toimii ennen kaikkea rohkaisuna luovan elämän aloittamiseen. Kirja ei kuitenkaan tarjoa ohjeita seuraavaan vaiheeseen eli luovan elämän käytännön toteutukseen. Kun lukija on saanut tarpeeksi uskoa omaan luovuuteensa, hän tarvitsee todennäköisesti toisen oppaan käytännön toteutukseen.

Gilbertin tavoin kirjoittajiksi haluaville suosittelenkin esimerkiksi juuri suomeksi ilmestynyttä John Gillardin teosta Luovan kirjoittajan työkirja (Art House 2017) tai Natalie Goldbergin klassikkoa Luihin ja ytimiin – Kirja kirjoittajalle (Otava 2008) tai matkakirjoittajaksi haaveilevalle Don Georgen kirjaa Lonely Planet’s Guide to Travel Writing (Lonely Planet 2013). Mahtavia oppaita!

Big Magic on täynnä viisaita lauseita, jotka halusin alleviivata. Poimin tähän loppuun ”muutaman” hyvän kohdan kirjasta:

”Mieleeni ei myöskään ikinä juolahtanut kysyä joltakulta auktoriteetilta lupaa ryhtyä kirjailijaksi. Päätin vain mennä ja tehdä asioita.”

”Harkitsetko ryhtymistä luovaksi ihmiseksi? Se on myöhäistä; olet jo sellainen. Jo jonkun kutsuminen ’luovaksi ihmiseksi’ on naurettavaa toistoa, sillä luovuus on lajimme tunnusmerkki.”

”Sillä ihmisen erottaa luovasta elämästä usein nimenomaan hänen itsekeskeisyytensä (hänen itse-epäilynsä, itseinhonsa, itsekritiikkinsä, hänen musertava itsesuojelun tarpeensa).”

”Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän vaikutun omaperäisyydestä. Nykyään minua koskettaa enemmän aitous.”

”- – luovan ihmisen kuuluu opetella kestämään pettymystään ja turhautumistaan, sillä ne ovat osa hänen työtään. – – Turhautuminen ei ole jotain, mikä keskeyttää prosessin, se on itse prosessi.”

”Minulta on vienyt vuosia oppia tämä, mutta näyttää siltä, että jos en aktiivisesti luo jotakin, minä luultavasti aktiivisesti tuhoan jotakin (itseäni, jotain ihmissuhdetta tai omaa mielenrauhaani).”

”En ole aina aktiivisen inspiroitunut, enkä myöskään ole aina varma siitä, mitä tekisin seuraavaksi. Mutta en istu odottamassa, että intohimo iskisi minuun. Minä teen säännöllisesti töitä, koska uskon että on meidän etuoikeutemme ihmisinä saada tehdä asioita niin kauan kuin elämämme, ja koska nautin asioiden tekemisestä.”

Big Magic – Uskalla elää luovasti

Alkuteos: Big Magic – Creative Living Beyond Fear

Suomennos: Laura Beck

288 sivua

Artikkelikuva: Elisa Helenius. Kirjan kansi: Helen Yentus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s