Lapset ja lapsenmieliset pääsevät nukketeatterissa ihailemaan apinoita, keksintöjä ja steampunkkia

Leonardon lentavat apinat

On kulunut vain viikko edellisestä vierailustani Nukketeatteri Sampoon. Edellisellä kerralla olin katsomassa vierailevan aikuisten nukketeatteriesityksen Missing Amelia Eathart. Nyt on vuorossa lasten nukketeatteriesitys Leonardon lentävät apinat. 

Helsingin Erottajalla sijaitsevassa nukketeatteri Sampossa riittää hulinaa. Paikka on lauantai-iltapäivänä täynnä pikkulapsia vanhempiensa kanssa, ja minäkin olen sopivasti paikalla äitini kanssa. Olemme tosin hiukan kiusaantuneita, sillä olemme ainoat aikuiset, joilla ei ole mukana pikkulasta.

Äitini ei edes ollut aluksi kovin innostunut tulemaan mukaani. Hän sanoi kuvitelleensa, että lavalla olisi miniatyyrinen teatterilavaste, jossa pikkuiset nuket hyppelevät. Äiti olikin positiivisesti yllättynyt, että nuket liikkuivat koko lavalla ja että mukana oli ihmisiäkin. Hän sanoi pitäneensä esityksestä todella paljon.

Steampunk on 1980-luvulla syntynyt tieteiskirjallisuuden suuntaus, jossa kuvataan 1800-luvun viktoriaanista Englantia niin että sen ajan mielikuvitukselliset teknologiset suunnitelmat olisivatkin toteutuneet. Helsingissä voit vierailla steampunk-teemabaarissakin, Steam Hellsingissä Kampissa.

Tässä esityksessä mielikuvituksen rajoja on venytetty entisestään, ja steampunkiin on yhdistetty löyhästi myös renessanssinero Leonardo da Vincin teknologiakeksinnöt. Yhdistelmä tuntui mielestäni aluksi kaukaa haetulta, mutta da Vincin aikaansa edellä olleet teknologiset suunnitelmat sopivatkin täydellisesti yhteen steampunkin hurjien visioiden kanssa.

Apinat ovat varmaan mukana siksi, että ne ovat söpöjä ja pehmentävät teknologiamaailman kuvausta. Teemaan sopien apinoista tulee mieleen myös mekaaniset vintage-apinalelut, jotka lyövät yhteen lautasia.

3dce14502c230f1ef95cbbcdb96b539c

Leonardon lentävät apinat vetoaa ihmisten ikiaikaiseen haaveeseen lentämisestä. Esityksessä hyödynnetään Leonardon keksintöjä muun muassa lentokoneesta, laskuvarjosta ja sukellusveneestä sekä hänen ihmisanatomian tutkimuksiaan.

Teemat oppimisesta, kokeilemisesta, kuvittelemisesta ja uteliaisuudesta sopivat täydellisesti lapsille. Aikuisille esitys on muistutus siitä, ettei koskaan pidä lakata ihmettelemästä. Kuten sitä sanotaan, mahdoton on mahdotonta vain niin kauan, kunnes se toteutuu.

Mietin tosin aluksi, onko steampunk lapsille liian vieras tyylilaji. Entä onko steampunkin tummanpuhuva goottimaailma lapsille jopa pelottava? Ensimmäinen pikkuinen kestääkin esitystä vain minuutin, kunnes poistuu mukanaan olleen aikuisen kanssa ulos salista. Loput lapsista vaikuttavat kiinnostuneilta ja kommentoivat tapahtumia lapsille ominaiseen tyyliin. Itselleni esitys oli turhan hidastempoinen, mutta lapsille tahti oli varmasti sopiva.

Esittelytekstin mukaan ”keksijänero Leonardo suunnittelee uutta lentoalusta apulaisenaan kolme pientä apinaa”. Esityksessä ei kuitenkaan ole juonta, vaan showssa esitellään erilaisia vekottimia ja temppuja. Numerosta toiseen siirtyvä esitys tuo mieleen sirkuksen. Lavalla on kaksi steampunk-henkisesti pukeutunutta muusikkoa ja nukeillanäyttelijää, harmonikkaa soittava Susan Aho ja Iivo Barić. Esityksessä ei puhuta, minkä ansiosta se sopii kaikenkielisille katsojille.

Leonardon lentävät apinat on ohjannut Nukketeatteri Sampon ja Nukketeatterikeskus Poijun yksi perustajista, Bojan Barić. Kunnianhimoinen esitys ammentaa varieteemarionettiperinteestä. Parasta esityksessä ovat kiehtovat ja taidokkaat nuket (mekaaninen mustekala-apina!) sekä ylipäätään upea, huolellisesti toteutettu visuaalisuus. Näin inspiroivaa teatteria katsoo mielellään niin lapsi kuin aikuinenkin.

Nukketeatteri Sampossa on muuten soma, nukkejen täyttämä kahvila, jossa voi vierailla muutenkin kuin esityksiä katsomaan mennessä.

 

Olimme katsomassa esitystä pressilipuilla lauantaina 6.5.2017. 

 

Sampon Satumainen kahvila on avoinna arkisin klo 10-18 ja esitysten yhteydessä. Arkisin on tarjolla keittolounas.

Lue arvioni Missing Amelia Earhart -nukketeatteriesityksestä. Olen myös mukana perjantaina julkaistussa Espoo Cinén elokuva-arviobloggauksessa kahden muun bloggaajamme kanssa.

Steam Helsinki -baarin kotisivut 

Nukketeatteri Sampo täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään ensimmäistä kertaa kansainvälinen nukketeatterifestivaali SAMPO 2017 ajalla 29.8.-3.9.2017. Festivaalille kutsutaan esiintyjäryhmiä Suomesta ja ulkomailta.

 

Leonardon lentävät apinat Nukketeatteri Sampon kotisivuilla

Ensi-ilta oli 5.5.2017. Viimeinen esitys on 24.5.2017.

Ikäsuositus yli 3-vuotiaille. Sopii myös koululaisille.

Kesto: 45 minuuttia, ei väliaikaa.

Käsikirjoitus ja ohjaus – Bojan Barić
Alkuperäisidea – Iivo Barić
Visuaalinen suunnittelu – Matti Westerlund
Nukenrakennus – Tape, Emma ja Jenna Komulainen, Matti Westerlund, Joosef Vitek
Lavastus – työryhmä
Musiikki – Susan Aho, Iivo Barić, Eduardo Di Capua
Valo- ja äänisuunnittelu – Immanuel Pax
Puvustus – Kristiina Jokinen
Esiintyjät – Susan Aho, Iivo Barić
Kuva Uupi Tirronen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s