Kulttuurimatkaajien uudet kujeet Tallinnassa: Piritan uimaranta, Depeche Mode -baari, ravintoloita ja ostoksia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Piritan uimarannalla. Kuva: Elisa Helenius

Mitä uutta tehdä Tallinnassa? Kulttuuribloggaajamme, Sateenkaarenmaalari-blogin Elisa Helenius ja Lady Dandy -blogin Eija, matkasivat seurueineen Tallinnaan Baltic Prideihin, ja ehtivät kolmen päivän aikana tehdä myös muuta hauskaa, mistä kertovat tässä. 

Tallinnasta yleensä

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Tallinna oli jälleen rento matkakohde, koska se on meille kaikille jo entuudestaan tuttu kaupunki ja tiesimme, että sinne on helppo tulla taas kohtuullisen pian uudestaan. Halusimme nähdä paljon, mutta meillä ei kuitenkaan ollut tiukkaa aikataulua, vaan ehdimme myös hengailla hotellihuoneissa sekä juomien ja eväiden kanssa keskustan puistoissa. Sää suosi meitä, sillä kolean kesän jälkeen aurinko paistoi koko reissumme ajan.

Tallinnassa miellyttävät ennen kaikkea kaunis miljöö, lyhyt matka Helsingistä käsin, historiallisuus kuten keskiaikainen vanhakaupunki, kompakti keskusta ja edullinen hintataso. Erityisesti herkuttelijalle Tallinna on unelma lukuisten hyvien ja edullisten ravintoloiden ja kahviloiden sekä hyvin varusteltujen ruokakauppojen takia.

Tallinnaan on Linda Linella lyhyempi matka kuin Helsingistä bussilla Turkuun, mutta silti sitä pääsee ulkomaille, jossa on erilainen kulttuuri ja kieli. Olenkin käynyt Tallinnassa kymmeniä kertoja päiväristeilyllä sekä noin 10 kertaa yhden tai kahden yön hotellimatkalla. Tallinnassa on aina uutta koettavaa ja sinne on helppo matkustaa.

Tallinnassa on muuten ilmainen nettiyhteys kaikkialla kaupungissa!

WP_20170707_043
Elisa puistosiiderillä Viru-hotellin edessä.

Lady Dandy / Eija:

Tallinna on itselleni jotenkin lempeä ja läheinen kohde, sillä sinne pääsee niin nopeasti ja siinä on samaa tuttuutta kuin esimerkiksi Turussa. Samalla se kuitenkin uudistuu ja kehittyy koko ajan. Alueen vegaaniravintolatarjonta on nykyään jo samalla tasolla, ellei jopa parempi, kuin Helsingissä. Tallinnassa ei ole myöskään suurkaupungin, kuten Lontoon, ruuhkaa vaan siellä voi seikkailla varsin rennolla asenteella välttäen tungokset ja eksymiset.

Aava:

Olipa upea reissu! Omat kokemukseni ovat Tallinnasta vain lyhyitä muutaman tunnin pysähtymisiä päiväristeilyillä. Nopeasti kauppaan, kassit täyteen halpaa ruokaa, halpahallit läpi ja SuperAlkon kautta laivaan. Nyt viettäessäni kolme päivää Tallinnassa, tuntuu kuin tämä nopea turistimatkailu olisi pitänyt sidettä silmieni päällä.

Tallinna on oikeasti kulttuuririkas, kukkaroystävällinen ja makea paikka nähdä jotain erilaista, ja niin lähellä kuin puolentoista tunnin laivamatkan päässä Helsingistä. Aion ottaa tämän pidemmän kaavan matkailun Tallinnaan tavaksi. Olen löytänyt Baltian salatun helmen!

WP_20170707_053
Aava, Eija ja Sofia illalla vanhankaupungin portilla. Kuva: Elisa Helenius (pahoittelen kuvan epätarkkuutta!)

Sofia:

Minullekin tämä oli ensimmäinen pidempi kokemus Tallinnasta kaupunkina. Lisäksi on mukava havaita, että se on mitä idyllisin kesäkaupunki. Arkkitehtuuri oli hyvin vaikuttavaa. Ilmapiiristä mieleeni tuli Pietarin tunnelma. No ei ihme, sillä Tallinnan väestöstä käsittääkseni noin puolet puhuu venäjää.

Viron omaleimainen ja itsellinen kulttuuri oli myös innostavasti läsnä. Mitä kohteisiin tuli, niin minulle varsinkin Piritan hiekkarannan metsäkangas oli ikimuistoinen.

Kaiken kaikkiaan matka oli uskomattoman ihana elämys! Tuoksut ja maut, lämpimän auringon hellimä asfaltti, ihanat vehmaat puistot, tuoreet hedelmät, virolainen pehmeä suklaa, hedelmämehut…

Piritan uimaranta

Lue lisää Piritan uimarannasta Visit Estonian verkkosivuilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Yhdellä Piritan uimarannan jäätelökojuista. Kuva: Elisa Helenius

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Sunnuntaina oli mukava rentoutua piknikillä uimarannalla, kun takana oli kaksi biletysiltaa. Sää oli lämmin ja aurinkoinen, mutta ei tosin niin helteinen, että olisi tehnyt mieli maata bikineissä tai uida meressä. Meri oli myös paljon leväisempi, kuin mitä se oli kun vierailin rannalla edellisen kerran neljä vuotta sitten. Moni tallinnalainen tosin pulikoi meressä ja otti aurinkoa uima-asussa.

Pääsimme kätevästi Piritan uimarannalle hotellimme yhteydessä olevan Viru-kauppakeskuksen bussiterminaalista, ja matka kesti vain vartin. Bussimatka kustansi kaksi euroa per suunta. Tallinnalaisille itselleen julkinen liikenne taas on maksuton.

IMG_5711
Metsäpolku uimarannalle. Kuva: Lady Dandy / Eija

Lady Dandy / Eija:

Ilmeisesti opiskelijaliput bussiin ovat euron, joten kannattaa ottaa opiskelijakortti mukaan Tallinnaan.

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Minulla oli opiskelikakortti mukana, mutta en tajunnut käyttää sitä, eh.

Saimme nähdä rantaretkellä vähän erilaista Tallinnaa: metsää ja laajan hiekkarannan. Uimaranta on puisine pukeutumissermeineen ja värikkäine jäätelökojuineen nostalgisen vanhanaikainen ja soma. Nautin erityisesti mustaherukkapehmiksestä, jossa oli oikeita mustaherukoita.

Lady Dandy / Eija:

En yhtään pahastuisi, jos Suomeenkin saisi jätskikioskeihin neljä eri kokovaihtoehtoa pehmiksille. Helpottaisi ainakin allekirjoittaneen elämää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Elisa ja mustaherukkapehmis Piritan uimarannalla. Kuva: Sofia Schulgin

Aava:

Ihana sää helli meitä Piritan hiekkarannalla. Oli kiva kävellä mäntymetsän poluilla ja keräillä rannalla kauniita simpukoita. Luulin paikkaa autioksi rannaksi dyyneineen, mutta kyseessä olikin “paikallinen Hietsu” eli ihmisiä oli paljon. Eipä siinä. Kivaa oli siitä huolimatta. Ja ranta on niin lähellä keskustaa!

Depeche Mode -baari / DM-baar

Baarin kotisivut

Sijaitsee vanhassakaupungissa osoitteessa Voorimehe 4
Auki joka päivä klo 18.00-3.00, paitsi lauantaina aukeaa jo klo 12.00. 

WP_20170707_071
Elisan drinkki DM-baarissa

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Rakastan teemabaareja, joten vanhassakaupungissa sivukujalla sijaitsevaan DM-baariin on aina kiva palata. Oli myös hauska esitellä paikka ensimmäistä kertaa Aavalle ja Sofialle.

Baarin musiikki on myös varmasti hyvää, heh. Täällä on teema vedetty kunnolla “överiksi”, eli sisustuksessa on kaikkialla bändin kuvia ja drinkkilistan juomat on nimetty bändin kappaleiden mukaan.

Paikka on vain ollut aina hiljainen, kun olen käynyt siellä. Ehkä väen vähyys johtuu siitä, että virolaiset suuntaavat baareihin vasta keskiyön jälkeen, ja olen itse ollut liikkeellä jo aiemmin illasta.

Maailmankuulu DM-baari on avattu jo vuonna 1999, tosin se sijaitsi ensimmäiset vuodet pienemmässä tilassa Nunne-kadulla.

Lady Dandy / Eija:

DM-baari on aina yhtä hupaisa ja tunnelmallinen vierailukohde ja paikassa viihtyy hyvin, vaikka Depeche Mode olisikin jäänyt vieraammaksi. Innostuin pohtimaan erilaisia teemabaarivaihtoehtoja, ja saattaisin olla varsin mielissäni esimerkiksi Tori Amos -baarista, tai ehkä paremminkin Tori Amos -teehuoneesta.

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Madonnabaari olisi ihana, ja materiaalia siihen varmasti riittäisi!

WP_20170707_056
Kuva: Elisa Helenius

Aava:

Ai ai mikä paikka! Ihan tosi överi ja hyvä niin. Jos haluaa nähdä, kuinka perehdytään yhteen aiheeseen, kantsii suunnata tänne, vaikka et Depeche Modea kuuntelisikaan. Paikka on toki erityisesti antelias faneille.

Tuli kysäistyä baarimikolta, kyllästyttääkö häntä koskaan kuunnella koko ajan Depeche Modea, ja vastaus oli että ei! Olivat palkanneet oikean tyypin. Miten tähän baariin pääsee töihin?

Bonaparte Bistro kauppakeskus Foorumissa

Ravintolan kotisivut

Osoite: Narva mnt. 5
Auki ma-pe 7.45-20, la 10-20, su 10-19

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Menimme ihan Estoria ja Viru -hotelliemme lähellä olevaan Foorumin kauppakeskukseen. Olen kerran aikaisemminkin lounastanut Bonapartessa, josta olin lukenut lounassuosituksen Pieni oppimäärä Tallinnaa -blogista. Paikka ei pettänyt nytkään, vaan siellä oli todella edullinen ja hyvä lounaslista, sekä leipomotuotteita saattoi valita myös vitriinistä. Ostin itse lounaaksi kolmella eurolla punajuurikeiton ja kolmella eurolla kasviswrapin. Paikka ei ole mitenkään supererikoinen, mutta se on tyylikäs ja ruoka on hyvää. Kauppakeskus Foorum on pieni ja hienostunut.

WP_20170707_011

Lady Dandy / Eija:

Tilasin Bonapartessa astetta kalliimman annoksen, joka oli tyyliltään ihan á la carte -tasoa, vaikka hinnaltaan pysyikin Suomen lounashinnoissa. Mukava ja rauhallinen ravintola, jota uskaltaisin suositella myös lapsiperheille.

Aava:

Kannattaa käydessä puikahtaa ravintolan takaosaan tiskin toiselle puolelle lukemaan lisää ateriaehdotuksia seinältä, sillä kaikki annokset eivät näy kassalta katsoessa. Syömäni kanasalaatti maksoi 4,50 euroa, ja oli iso ja runsas.

Ravintola Lido kauppakeskus Solariksessa

Lidon kotisivut

Osoite: Estonia puiestee 9
Auki joka päivä klo 10-22

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Lido-ravintola on vanhoja suosikkejani Tallinnassa, samoin kuin keskustan laadukas Solaris-kauppakeskus. Lido on näköalaravintola, jonka seinänkokoisista ikkunoista aukeaa hienot maisemat oopperatalolle.

Tykkään myös teemaravintoloista, ja täällä sisustus tuo mieleen keskiaikaiset venäläiset talot. Toki suuri kauppakeskusravintola on hälyisä eikä mitenkään intiimi tai fiini kokemus, mutta se on hyvä paikka silloin kun haluaa maittavaa ruokaa nopeasti ja edullisesti.

Lidon juju on se, että jokainen kokoaa oman annoksensa tarjolla olevista venäläisistä ruuista, salaateista, jälkiruoista ja juomista. Kokit valmistavat lämpimät ruuat asiakkaiden nenän edessä. Kasvisruokailijan annokseni maksoi yhteensä vain vähän yli viisi euroa, ja siihen kuului kasviskeitto, vuohenjuustolettu, mansikkalettu ja perinteinen limonadi.

WP_20170707_027WP_20170707_030

 

 

 

 

Lady Dandy / Eija:

Lidon kasvisvaihtoehdot eivät kyllä ole parhaat mahdolliset, joten vegaaneille suosittelen muuta paikkaa. Jos perinteinen venäjäläinen ruoka kuitenkin miellyttää ja kaipaa ruokailemaan vaikka elokuvakäynnin yhteydessä, paikka on oikein oiva vaihtoehto.

Aava:

Ihan mahtava paikka! Yhden annososan hinta oli keskimäärin kolme euroa. Tuolla hinnalla vetäisin ratatouillen, jonka olisin ottanut aiemmin jo Bistro Bonapartessa, mutta Bonapartessa annos luki liitutaululla ravintolan toisella puolella ja en siis huomannut sitä. Oiva kasvisvaihtoehto, huom.

Silk Sushi

Ravintolan kotisivut

Sijaitsee vanhassakaupungissa osoitteessa Kullassepa 4
Avoinna su−to 12−23, pe−la 12−00

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Tyylikäs mutta hieman tyyris japanilainen ravintola vanhankaupungin sydämessä. Ruokalista oli uskomattoman pitkä, eli jokainen varmasti löysi jotain, mutta listan kahlaamisessa kesti. Kaikista sushiannoksista oli kuvat, mikä helpotti valintaa, samoin kuin se, että lista oli myös suomeksi ja englanniksi.

Koska olin tosin jo nauttinut Pride-piknikillä Viru-keskuksen ruokakaupasta ostamani sushit ja rahkapullan, niin tilasin täällä vain kahvia ja jälkiruoan. Ja millaisen jälkkärin! Sain todella kauniisti asetellun ja herkullisen uunijäätelön, jossa oli rapea kuori.

WP_20170708_058WP_20170708_057

 

 

 

 

Lady Dandy / Eija:

Söin paikassa kuuden euron hintaisen lohikeiton, johon olin kyllä aika tyytymätön, sillä keitossa oli vain muutama pala kalaa ja valtava määrä kermaa, sekä siitä jäi nälkä. Kannattaa siis annoksia tarkkaillessaan kysellä minkä kokoisia ja kuinka ruokaisia ne ovat.

Aava:

Skippasin ruoan täällä ja otin vaan kahvin. Ruokalista kylläkin ilahdutti kekseliäisyydellään, erityisesti silmääni osui susheista askarreltu lohikäärme-annos. Et taatusti tule törmäämään tällaiseen kamaan Suomessa!

Carmen Cafe

Kahvilan Facebook-sivut
Sijaitsee Rotermann Cityssä osoitteessa Roseni 5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Carmen Cafen terassin kukkaloistoa. Kuva: Elisa Helenius

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Carmen Cafe sijaitsee Tallinnan keskustassa Rotermann Cityssä, joka on yhtä aikaa rouhea ja moderni kaupunginosa. Erikoisen arkkitehtuurin takana ovat vanhat tehtaat, jotka on kunnostettu lasiseinäisiksi toimistoiksi ja ravintoloiksi.

Carmen Cafeen houkuttelevat terassin valtavat ryppäät kauniita pelargonioita. Kannattaa vilkaista myös kahvilan tyylikästä yläkertaa, josta on hienot maisemat. Tarjolla on paljon leivoksia vitriinissä. Tilasin itse listalta sieniletun ja kahvin. Ainoa miinus tulee siitä, että terassilla oli todella kuuma istua kun päivänvarjoja ei oltu avattu auringonsuojaksi.

Rotermann City on erinomainen paikka tehdä ostoksia niin valikoimansa kuin sijaintinsa puolesta. Tällä kertaa ostin Bershkan alennusmyynneistä merenneitokuvioisen t-paidan ja tuliaisia Kalevin suklaapuodista. Pidän paljon myös A.G.A.N.-puodista, jossa on nuorten virolaisten suunnittelijoiden leikkisiä asustekoruja ja vaatteita, sekä siellä on myynnissä edullisia vintage-vaatteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A.G.A.N.-puoti. Kuva: Elisa Helenius
WP_20170709_024
T-paita Bershkassa. Kuva: Elisa Helenius

Lady Dandy / Eija:

Carmen Cafen raikkaat ja maukkaat smoothiet ovat superhyviä, suosittelen! Miljöö on myös todella kaunis, kuten Elisa mainitsikin.

Aava:

Kahvilan iso terassi sopii mainiosti päivän paistatteluun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Carmen Cafen leivosvitriini. Kuva: Elisa Helenius

Solariksen ja Virun ruokakaupat ja korukaupat

Virun verkkosivut, osoite Viru väljak 4/6, auki joka päivä klo 9-21

Solariksen verkkosivut, osoite Estonia puiestee 9, auki joka päivä klo 9-21,
liikkeet avautuvat klo 10, ravintolat ja ruokakauppa ovat auki klo 23 asti

WP_20170709_018
Tom of Finland -hajuvesi löytyi Viru-kauppakeskuksesta Crème de la Crème -hajuvesikaupasta. Kuva: Elisa Helenius

Sateenkaarenmaalari / Elisa Helenius:

Näissä molemmista kauppakeskuksista löytyy kellarikerroksesta valtavat ruokakaupat, joiden valikoima laittaa pään pyörälle. Solaris on vielä edullisempi ja laajempi. Itse tykästyin ennen kaikkea alkoholivalikoimaan ja pullatiskiin sekä Virussa delitiskin maukkaisiin susheihin.

Ostelin myös jälleen kerran somia asustekoruja Solariksen Accessorizesta. Nyt siellä oli vielä sopivasti kesän alennusmyynnit.

WP_20170709_019
Tämä kynttilä on jokaisen kirjastonystävän unelma! Kuva on otettu Viru-kauppakeskuksen Crème de la Crème -hajuvesikaupasta. Kuva: Elisa Helenius

Lady Dandy / Eija:

Virusta löytyy oma suosikkini, Suomessa lopettanut koru-, asuste-, ja laukkuliike Accessorize, jonka hinnat ovat tosin ihan entistä tasoaan. Siellä on kuitenkin aina yhtä ihana vierailla, sillä Accessorizen tuotteet ovat mielestäni keskimääräistä laadukkaampia ja hintansa arvoisia.

IMG_5526
Minions- eli Kätyrit -karkkitikkareita. Kuva: Lady Dandy / Eija

Aava:

Korvakoruja

Ulkomailla ruokakaupoissa käynti on aina nautinto. Solariksen ruokakauppa on ehta säästöpaikka verrattuna hotelli Virun/Estorian alakerrassa sijaitsevaan “paikalliseen Stockaan”. Edullista ja erilaista kuin Suomessa, voiko muuta kaupalta toivoa? Paikka on myös ehta keino eksyä kavereistaan laajuutensa takia, joten älä eksy!

Kaikki nimettömät pienet kuvat ovat Elisa Heleniuksen ottamia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s