Useita lajityyppejä yhdistelevä Musta torni on vetävä seikkailu Stephen Kingin kirjasarjan pohjalta

Idris Elba on Revolverimies ja Tom Taylor on päähenkilö Jake elokuvassa Musta torni.
Idris Elba on revolverimies Roland Deschain ja Tom Taylor on päähenkilö Jake elokuvassa Musta torni.

Tervetuloa tähän uuteen blogialustaani Worldpressissä! Extemporen Kulttuuripalveluiden kulttuuriblogisivusto katoaa samalla kun yritys lopettaa toimintansa. Sain viettää Extemporen Kulttuuripalvelujen blogisivustolla kaksi hienoa vuotta. Tiivis bloggaajayhteisömme kuitenkin säilyy, ja jaamme yhä postauksiamme Extemporen Facebook- ja Twitter -sivuilla. 

Kesän hittielokuvaksi povatulla Mustalla tornilla (The Dark Tower) on varaa pitää vain yksi pressinäytös, ja sekin iltapäivällä vain päivää ennen elokuvan Suomen ensi-iltaa. Tämän takia suurin osa paperilehdistä ei voi julkaista elokuvasta arviota.

Tällainen lehdistön kyykyttäminen on poikkeuksellista, ja varmaankin osa elokuvan markkinointisuunnitelmaa. Tuotantoyhtiö tietää, että Stephen Kingin kirjojen fanit ovat jo ottaneet selville Mustan tornin ensi-illan ja ovat menossa katsomaan elokuvan ilman arvioitakin. Verkkolehdillä ja blogeilla onkin nyt perinteiseen mediaan verrattuna etulyöntiasema Mustan tornin arvioissaan.

Musta torni on alun perin kahdeksanosainen fantasiaromaanisarja, jonka ensimmäinen osa Revolverimies ilmestyi vuonna 1982 ja viimeinen, Tuulen avain, 2012. Sarja on saanut innoituksensa Robert Browningin runosta Childe Roland to the Dark Tower Came vuodelta 1855. King yhdistää Mustassa tornissa useita lajeja: toimintaa, seikkailua, fantasiaa, scifiä, kauhua ja westerniä.

En ole lukenut kirjasarjaa, ja tuntuu uskomattomalta, että sarja on saatu mahdutettua tiiviiseen puolentoista tunnin pituiseen elokuvaan. Elokuva ei silti tunnu täyteen ahdetulta tai aukkoiselta, joten adaptaatio on onnistunut varsin hyvin. Kuulemma elokuvan tapahtumat alkavat vasta kirjasarjan keskeltä.

Ohjaaja, tanskalainen Nikolaj Arcel, 44, tunnetaan parhaiten vuonna 2012 ilmestyneestä draamaelokuvastaan Kuningatar ja henkilääkäri. Mustan tornin piti ilmestyä jo tammikuussa, mutta se saa kaikkialla ensi-iltansa vasta nyt elokuussa.

Matthew McConaughey esittää Walter O’Dimia, mustiin pukeutuvaa miestä.
Matthew McConaughey esittää Walter O’Dimia, mustiin pukeutuvaa miestä.

Tarinassa seurataan New Yorkissa asuvaa noin 11-vuotiasta Jakea (Tom Taylor). Muut pitävät Jakea mielenvikaisena, koska hän piirtelee kuvia toistuvista unistaan ja uskoo näkyjensä olevan totta. Muut maailmat ovat kuitenkin olemassa, ja ”rottaihmiset” yrittävät siepata Jaken ja viedä hänet mustiin pukeutuvalle miehelle eli velho Walter O’Dimille (Matthew McConaughey). Toisessa ulottuvuudessa elävä mustiin pukeutuva mies yrittää lasten viattomuuden voimin kaataa Mustan tornin, joka pitää koko universumia kasassa. Viimeinen revolverimies Roland Deschain (Idris Elba) käy ikuista taistelua Walter O’Dimia vastaan.

Kyseessä on klassinen taistelu hyvän ja pahan välillä. Tarinassa on muutenkin paljon perinteisiä fantasiaelementtejä, kuten poikkeuksellinen nuori poika, jota muut eivät ymmärrä, paha velho, yksinäinen taistelija hyvän puolesta ja hirviöt toisesta ulottuvuudesta.

Kun tänä kesänä ollaan vihdoin saatu nauttia myös naispuolisista toimintasankareista Wonder Womanissa ja myös tänä perjantaina ensi-iltaan tulevassa Atomic Blondessa, niin Mustassa tornissa kaikki tärkeimmät roolit ovat miehillä. Elokuvassa on muutenkin maskuliininen eetos, erityisesti revolverimiesten Raamattu-henkisissä puheissa isän kasvojen muistamisesta.

Sivuosissa on tosin useita naishahmoja, kuten Katheryn Winnick Jaken äitinä, näyttelijä-malli Abbey Lee ihmisen kaltaisena hybridinä eli rottaihmisenä Tiranana ja Claudia Kim näkijänä Arra Champignona, joka on itse asiassa hahmo Marvelin sarjakuvissa, ja kenties otettu mukaan tuomaan elokuvaan lisää naishahmoja.

Elokuva on teknisesti upeasti toteutettu. Mitään erityisen syvällistä tai oivaltavaa tarina ei tosin tarjoa. Se on kuitenkin juonellisesti kunnianhimoinen ja mukaansatempaava. Monia lajeja yhdistävä elokuva luo kiehtovan fantasiamaailman ja voimakkaan tunnekokemuksen. Hyvät lapsiroolit tuovat elokuvaan sympaattisuutta. Musta torni tarjoaa nautittavaa eskapismia kesäiltoihin ja on näkemisen arvoinen.

musta_torni_teaser
Näin elokuvan pressinäytöksessä 3.8.2017. 

Musta torni Finnkinon verkkosivuilla
Ensi-ilta: perjantai 4.8.2017
Ikäraja: 12
Pituus: 1 h 35 min.
Ohjaus: Nikolaj Arcel
Käsikirjoitus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen ja Nikolaj Arcel
Pääosissa: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Katheryn Winnick, Dennis Haysbert, Abbey Lee, Nicholas Hamilton, Jackie Earle Haley

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s