Jouluinen matka Tallinnaan fiilistelemään tunnelmallisia elokuvateattereita, joulumarkkinoita ja ravintoloita

Vanhankaupungin postit tornit olivat saaneet tonttuhatut.
Vanhankaupungin porttitornit ovat saaneet tonttuhatut.

Tallinna on viehättävä matkakohde joulun alla, kiitos jouluvalojen ja vanhankaupungin Raatihuoneentorin joulumarkkinoiden. Olenkin kahdessa aiemmassa postauksessa arvioinut elokuvat, jotka näin joulukuun alussa PÖFFissä (Pimedate Ööde Filmifestival / Tallinn Black Nights Film Festival), ja nyt on vuorossa muun matkan tunnelmointia. Vietin Tallinnassa yhteensä kolme yötä ja neljä päivää.

Vanhankaupungin Raatihuoneentorin joulumarkkinoilla
Tallinnan vanhankaupungin Raatihuoneentorin joulumarkkinoilla

Ehkä saat tästä samalla ideoita omalle reissullesi, sillä Tallinna on erinomainen ja edullinen kulttuuri- ja ravintolakaupunki – ja myös oiva paikka käydä elokuvissa, jos ymmärtää englantia.

Virossahan elokuvia ei onneksi dubata eestiksi. Ainoa ongelma on se, että jos pääosin englanninkielisessä elokuvassa puhutaankin useampaa kieltä. Silloin osa puheesta menee ohi, koska tekstitys on vain eestiksi ja venäjäksi.

Olen huomannut jo aiemmilla matkoillani, että Tallinnaan elokuvat tulevat hieman aiemmin kuin Helsinkiin, kenties koska Viro on lähempänä muuta Eurooppaa kuin Suomi. Esimerkiksi Tallinnassa pyörii jo Berliinin filmifestivaalien pääpalkinnon, Kultaisen karhun voittanut unkarilainen Kosketuksissa (Teströl és lélekröl), joka tulee Suomessa ensi-iltaan 29. joulukuuta. Julia Robertsin tähdittämä Wonder on Tallinnassa tänään ennakkonäytöksessä ja ensi-illassa perjantaina, mutta Suomessa se nähdään 5. tammikuuta.

Tallinnassa (ja tietysti muuallakin maailmassa) nähdään myös elokuvia, jotka eivät tule ollenkaan levitykseen Suomessa. Muistan nähneeni kesällä 2013 Tallinnassa Coca-Cola Plazassa Sandra Bullockin ja Melissa McCarthyn tähdittämän agenttikomedian The Heat, joka ei koskaan saapunut Suomen elokuvateattereihin. Kesäisin Tallinnassa voi käydä ulkoilmaelokuvanäytöksissä esimerkiksi Telliskivessä.

Uusi Länsiterminaali 2 on miellyttävän avara, ja laivaan ei ole samanlaista loputonta putkikäytävää kuin vanhassa  Länsiterminaali 1:ssä.
Jätkäsaaressa sijaitseva uusi Länsiterminaali 2 on miellyttävän avara. Laivaan ei ole myöskään samanlaista loputonta putkikäytävää kuin vanhassa Länsiterminaali 1:ssä.

Menomatkalla ihastelin Länsisataman uutta laivaterminaalia. Vanhempani käyvät usein risteilyillä, ja olin saanut heiltä alennusliput, joilla ostin reittimatkat viidellä eurolla per suunta Eckerö Linen M/s Finlandialla. Muuten laivamatkat olisivat kustantaneet yhteensä 50-60 euroa! Tosin tallinnanristeilyille on vähän väliä tarjolla alennuksia, ja esimerkiksi jos osti laivaliput marraskuun Black Friday -alennusmyyntien aikana, niin yksi suunta olisi maksanut vain euron.

Menomatka aamulaivalla oli vähän hermoja raastava täpötäydessä ja meluisassa Cafeteria Satamassa. Onneksi sain sentään oman pöydän, jossa saatoin nauttia tylsän mutta täyttävän ja edullisen puuroaamiaisen, somettaa ja tehdä japaninkielen läksyjäni. Paluumatka maanantai-iltana meni mukavammin, koska silloin matkustin yhdessä Eijan kanssa ja istuimme juttelemassa laivan rauhallisessa Bar Pajassa.

Nordic Hotel Forum mainosti näyttävästi PÖFF-elokuvafestivaalia.
Nordic Hotel Forum mainosti näyttävästi PÖFF-elokuvafestivaalia.

PÖFF tarjosi minulle ja seuraavana iltana saapuneella ystävälleni, Lady Dandy -blogin Eijalle, yhteisen huoneen modernista, neljän tähden Nordic Hotel Forumista. Kyseessä on se Tallinnan keskustan hotelli, jonka katto on täynnä kuusia, ja etusivu on liilaa ikkunalasia valkoisella kukkakoristekuviolla.

Pöffäilyä hotellin aulassa
pöffäilyä hotellin aulassa

Hotellin vieressä on Finnkinon elokuvateatteri Coca-Cola Plaza ja takana sijaitsee lempikaupunginosani Tallinnassa eli yhtä aikaa keskiaikaisen rouheaa ja huippumodernia yhdistävä Rotermann, jossa tuli nytkin shoppailtua vaatekaupoissa ja syötyä ravintoloissa. Nordic Hotel Forumia vastapäätä ovat Solo Sokos Hotel Estoriaa ja Viru-hotelli, joissa yövyimme viime heinäkuussa toisella bloggaajamatkalla.

Rotermannissa Kalev-suklaan tehtaanmyymälän luona. Tulopäivänä satoi runsaasti lunta.
Rotermannissa Kalev-suklaan tehtaanmyymälän luona. Tulopäivänä satoi runsaasti lunta.
Rotermannin alue oli saanut nätit joulukoristeet.
Rotermannin alue on saanut nätit joulukoristeet. Oikealla näkyvässä rakennuksessa on ravintola TOA eli Taste of Asia.
Hotellihuoneessa oli myös vedenkeitin, teetä ja kahvia. Tosin kraanavesi on Tallinnassa aika pahaa, joten huoneeseen piti ostaa omat vesipullot.
Hotellihuoneessamme oli myös vedenkeitin, teetä ja kahvia. Tosin kraanavesi on Tallinnassa aika pahaa, joten huoneeseen piti ostaa omat vesipullot.

Hotelliin oli majoitettu myös festivaalien tekijävieraita, joita oli kiva seurailla hotellin aamiaisella ja baarissa. Hotelli toimi samalla muutenkin PÖFF:in keskuspaikkana, jossa oli elokuvafestivaalien infotiski, pressitapahtumia ja kohtaamispaikka loisteliaassa aulabaarissa.

Hotellin pyöröoven edessä kaarsi PÖFF-autoja, ja lauantai-iltana aula oli täynnä gaala-asuisia vieraita odottamassa kuljetusta (mekin saimme kutsun palkintojenjakogaalaan, mutta menimme mieluummin elokuviin, erityisesti kun meillä ei ollut mukana iltapukuja). PÖFF toi gaaloineen, autoineen ja oheistuotteineen enemmän mieleeni Berlinalen kuin suomalaiset elokuvafestivaalit.

Aamupalabuffetin antimia hotellin Monaco-ravintolassa.
Aamupalabuffetin antimia hotellin Monaco-ravintolassa.

Testasin ensimmäisenä iltana hotellin ylimmän kerroksen rentoutumiskeskuksen, joka on maksuton hotellissä yöpyjille. Sieltä löytyi pieni kylpylä (sisäuima-allas, poreallas, höyrysauna ja perinteinen suomalainen sauna) ja vuorokauden ympäri auki oleva kuntosali (jossa en tosin vieraillut, heh). Kylpylästä aukenevat upeat näkymät kaupunkiin.

Viimeisenä päivänä testasin myös hotellin katutason Sinisen Salongin eli Sinine Salong -kampaamon, jota pidetään yhtenä Tallinnan parhaimmista kampaamoista. Lyhensin pitkiä hiuksiani 10 senttiä sekä nuori kampaaja loihti kuontaloni uskomattoman kiiltäväksi ja sileäksi. Koko lysti maksoi 30 euroa. Kampaamon yhteydessä on myös spa-hoitola.

Uuden tukkani kanssa lounaalla thaimaalaisessa Krua-ravintolassa vanhassakaupungissa.
Uuden tukkani kanssa lounaalla thaimaalaisessa Krua-kellariravintolassa.

PÖFF:in toinen pääpaikoista oli Solaris-kauppakeskus, josta löytyi PÖFFin laaja oheistuotemyyntikoju ja Apollo Kino Solaris, jonka suuressa Saku-salissa näytettiin festivaalin tärkeimmät elokuvat. Saku-salista löytyy myös kahden istuttavia nahkanojatuoleja ja eturivistä ihan makuuasennossa olevia sänkypaikkoja!

PÖFFin oheistuotekojulla Solariksessa.
PÖFFin oheistuotekojulla Solariksessa

Olen ennenkin hehkuttanut blogissani, että Solaris on suosikkikauppakeskukseni Tallinnassa, ja jälleen siellä tuli niin shoppailtua kuin käytyä pariinkin otteeseen syömässä nopeasti venäläisen Lidon buffetissa.

Kävimme katsomasa elokuvia neljässä teatterissa, jotka olivat kaikki kävelymatkan päässä hotelliltamme. PÖFF:in elokuvia olisi näytetty myös Kosmos IMAX -elokuvateatterissa (mainio avaruusteemainen elokuvateatteri, josta löytyy Baltian maiden ainoa Imax-elokuvasali) ja Baltic Film, Media, Art and Communication School’in elokuvasalissa.

Keskustassa on Finnkinon omistama Coca-Cola Plaza, jossa on useampi kerros ja monta elokuvasalia.
Keskustassa, Rotermannin reunalla on Finnkinon omistama Coca-Cola Plaza, jossa on useampi kerros ja monta elokuvasalia.
Rakastan tutkia, mitä erilaisia leffaeväitä ulkomailla myydään! :D Coca-Cola Plazassa oli muun muassa lämpimiä tacoja dipillä ja erilaisia makupopcorneja.
Rakastan tutkia, mitä erilaisia leffaeväitä ulkomailla myydään! 😀 Coca-Cola Plazassa oli muun muassa lämpimiä tacoja dipillä ja erilaisia luksuspopcorneja.
Solaris-kauppakeskuksen katolla ulvoi PÖFF:n susi. Solariksesta löytyy Apollo Solaris Kino -leffateatteri.
Solaris-kauppakeskuksen katolla ulvoi PÖFFin susi. Solariksesta löytyy Apollo Solaris Kino -leffateatteri.
Poseeraan Solariksessa, kuvasta kiitos Eijalle!
Pöffäilen Solariksessa, ja kuvasta kiitos Eijalle!
Solaris-kauppakeskuksen sivusta löytyy myös hienostunut Artis Cinema.
Solaris-kauppakeskuksen sivusta löytyy sisäänkäynti hienostuneeseen ja pieneen Artis Cinemaan, jossa on kaksi elokuvasalia.
Vuonna 1955 Tallinnan keskustaan avattu Kino Sõprus on vanhin Tallinnassa yhä toiminnassa oleva elokuvateatteri. Sisällä on yläkerroksessa yksi upea sali, jossa on myös kahvila-baaritiski. Kino Sõprusin etuosassa on nykyisin yökerho, ja elokuvateatteriin vie huomaamaton ovi sivussa.
Vuonna 1955 Tallinnan keskustaan avattu Kino Sõprus on vanhin Tallinnassa yhä toiminnassa oleva elokuvateatteri. Sisällä on yksi upea elokuvasali, jossa on myös kahvila-baaritiski. Kino Sõprusin etuosassa on nykyisin yökerho, ja yläkerroksen elokuvateatteriin vie huomaamaton ovi rakennuksen sivussa.

Tallinnassa tulee aina käytyä sekä tutuissa ravintoloissa ja kahviloissa että myös uusissa. Alla kuvakavaldia reissumme ravintoloista.

Rottermanista löytyy laadukasta TOA - Taste Of Asia. PÖFFin pressikortilla olisin saanut täältä ilmaisen viinilasillisen tai artesaanioluen.
Rottermanista löytyy laadukas TOA – Taste Of Asia. Ramen eli japanilainen nuudelikeitto maksoi lounaalla vain 4,50 euroa! PÖFFin pressikortilla olisin saanut täältä ilmaisen viinilasillisen tai artesaanioluen.
Raatihuoneentorilla sijaitseva tunnelmallinen Kehrwieder Saiakang Chocolaterie on yksi lempikahviloistani Tallinnassa. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä joulutorille.
Raatihuoneentorilla sijaitseva tunnelmallinen Kehrwieder Saiakang Chocolaterie on yksi lempikahviloistani Tallinnassa. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä joulumarkkinoille.
IMG_20171204_155834492
Kehrwieder Saiakang Chocolaterie
Solaris-kauppakeskuksen venäläisessö Lidossa voi koota annoksensa itse ja jokainen tuote maksaa erikseen. Annokseni maksoi kuusi euroa ja sisälsi bataattikeiton, kaksi täytettyä lettua ja soodaveden.
Solaris-kauppakeskuksen venäläisessä Lidossa voi koota annoksensa itse ja jokainen tuote maksaa erikseen. Annokseni maksoi kuusi euroa ja sisälsi bataattikeiton, kaksi täytettyä lettua ja soodaveden.
Etsimme lauantaina keskiyön jälkeen kuumeisesti baaria, mutta kaikki vanhankaupungin baarit olivat tupaten täynnä, pitkälti myös suomalaisia turisteja. Päädyimme sitten hotellimme takana Rotermannissa sijaitsevaan My Sushiin, joka on sekä terassibaari että sushiravintola. Sain tilattua jättirapu-kookoskeiton ja lohkoperunat vielä yhden maissa yöllä. Arvostan.
Etsimme lauantaina keskiyön jälkeen kuumeisesti baaria, mutta kaikki vanhankaupungin baarit olivat tupaten täynnä, joukossa paljon myös suomalaisia turisteja. Ja sitten iski nälkä. Päädyimme hotellimme takana Rotermannissa sijaitsevaan MySushiin, joka on sekä drinkkibaari että japanilainen ravintola. Sain tilattua jättikatkarapu-kookoskeiton ja lohkoperunat vielä yhden maissa yöllä. Arvostan.
Solaris-kauppakeskuksesta löytyy sekä kellarikerroksesta kuvan Tokumaru Ramen & Sushin tuore takeaway-piste että toisesta kerroksesta ravintola, joissa molemmissa vierailimme matkamme aikana. Nam.
Solaris-kauppakeskuksesta löytyy sekä kellarikerroksesta Tokumaru Ramen & Sushin tuore takeaway-piste että toisesta kerroksesta ravintola, joissa molemmissa vierailimme matkamme aikana. Nam.
Yöllä hymyilytti Kino Sõprusin viereisessä Reval Caféssa. En vain voinut jättää ostamatta tuota hymynaamakeksiä. Reval Cafélla on Tallinnassa 12 kahvilaa, ja se on poikkeuksellisen viihtyisä kahvilaketju. PÖFF:in elokuvalipulla olisi saanut täältä kahvin eurolla, mutta tilasin Irish Coffeen.
Yöllä hymyilytti Kino Sõprusin viereisessä Reval Caféssa. En voinut jättää ostamatta tuota hymynaamakeksiä! Reval Cafélla on Tallinnassa 12 erilaista kahvilaa, ja se on poikkeuksellisen viihtyisä kahvilaketju. PÖFF:in elokuvalipulla olisi saanut täältä kahvin eurolla, mutta tilasin Irish Coffeen. Kiitos kuvasta Eijalle!
Kruassa on nätti sisustus ja hyvää thaikkuruokaa. Paikka löytyy ihan vanhankaupungin ja uuden kaupungin rajalta läheltä vihreässä puutalossa olevaa Tai Boh -ravintolaa.
Kruassa on nätti sisustus ja hyvää thaikkuruokaa. Paikka löytyy ihan vanhankaupungin ja uuden kaupungin rajalta, läheltä vihreässä puutalossa sijaitsevaa Tai Boh -ravintolaa.

Ja mitäs muuta mukavaa?

runoratsu Viru Keskuksessa
runoratsu Viru Keskuksessa
joulutorilla
joulumarkkinat Raatihuoneentorilla
Karuselli joulumarkkinoilla
karuselli joulumarkkinoilla

Nägemist Tallinn, kunnes jälleen kohdataan!

Tutustu myös Eijan bloggaukseen Tallinnan reissustamme.

Kuvat: Elisa Helenius (Moto G5 älypuhelin)

Linkkejä:

PÖFF
M/s Finlandia
Nordic Hotel Forum
Solaris
Rotermann City (suomenkieliset sivut)
Coca-Cola Plaza
Artis Cinema
Kino Sõprus
Kosmos IMAX 
Baltic Film, Media, Art and Communication School
Tallinnan joulumarkkinat Visit Estonian suomenkielisillä sivuilla

2 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s