Kurkistus kevään kiinnostavampiin kirjauutuuksiin

tea-2947015_1280
Kuva: Pixabay

Olen viime päivinä kahlannut läpi kotimaisten kustantamojen kevään 2018 kirjakatalogeja, koska olen etsinyt sopivia teoksia käsiteltäväksi Lumooja-kirjallisuuslehden maaliskuussa ilmestyvässä numerossa. Samalla poimin ylös myös minua inspiroivia uutuuskirjoja, jotka haluaisin lukea. Osan näistä kirjoista arvioin varmasti myöhemmin blogissani ja joistain voitte ehkä lukea Lumoojan seuraavassa numerossa!

Toki mielenkiintoisia teoksia oli paljon enemmän kuin tässä esittelemäni tärpit. Itselläni on myös vielä monia viime ja aiempienkin vuosien kirjahankintoja lukematta, joten yritän pitää kevään kirjahankinnat kohtuullisina… Ja huh, että kevään katalogeissa on hienoja kirjankansia!

WSOY

9789510428573_frontcover_final

Erkka Mykkänen: Something not good -romaani  (tammikuu 2018)
Aiemmin runoilijana ja esiintyjänä kunnostautunut helsinkiläinen Erkka Mykkänen (s. 1988) kertoo nokkelan kuuloisessa esikoisromaanissaan siitä, millaista on 2010-luvun aikuisuus, joka ei aikuisuudelta tunnu. Varmasti samaistuttava sukupolvikuvaus!

Pirkko Soininen: Ellen-romaani (helmikuu 2018)
Firenze on suomalaiselle taidemaalarille Ellen Thesleffille (1880–1959) enemmän kuin kaupunki. Se on ystävä ja rakastettu — 45 vuoden ajan.

Helena Sinervo: Merveli-runokokoelma (tammikuu 2018)
Upean, Finlandia-palkitun kirjailijan 11. runoteos!

Mielenkiintoisia ovat myös Vilja-Tuulia Huotarisen ja Satu Koskimiehen yhdessä kirjoittama jatko-osa kanadalaisen L. M. Montgomeryn (1874–1942) Runotyttö-nuortenkirjoille, Emilia Kent — Runotytön tarina jatkuu (toukokuu 2018), ja Riina Mattilan esikoiskirja Järistyksiä (e-kirja, tammikuu 2018), joka on nuortenkirja muunsukupuolisuudesta, ja joka voitti toisen sijan WSOY:n Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kirjoituskilpailussa.

9789510429228_frontcover_draft

Otava

Saila Susiluoto: Metropolis-runokokoelma (tammikuu 2018)
”Palkitun runoilijan kahdeksas kokoelma läpäisee kaupungin kuvitellut, olemassa olevat ja kadotetut kerrostumat.” Saila Susiluodon hienot runokirjat luen yleensä aina.

Eeva Rohas: Raivo -romaani (maaliskuu 2018)
Lahjakkaan ystäväni, yleisen kirjallisuustieteen tohtorin uusi kirja, jonka aiheena on repivä avioero. Olen tykännyt myös Eevan aiemmista teoksista Keltaiset tyypit (Otava 2010) ja Syvä pää (Otava 2012).

Leila Saarivirta: Nukkumatin vastaisku -satukirja (maaliskuu 2018)
Toisen kaverini, kulttuuribloggaajan ja Lumoojan toimitussihteerin uusin kirja kertoo Nukkumatista, joka järkyttyy, kun hänen sijoituksena on pudonnut mielikuvitushahmojen rankkauslistalla. Kuulostaa hauskalta!

9789511294818

Tammi

Saara Turunen: Sivuhenkilö-romaani (maaliskuu 2018)
Pidän paljon Saara Turusen näytelmistä (Tavallisuuden aave, Broken Heart Story) ja esikoisromaanista Rakkaudenhirviö, jolla hän voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015. Uusi kirja käsittelee esikoiskirjaa seurannutta vuotta, sivullisuutta ja naisen asemaa niin taiteessa kuin yhteiskunnassa.

Sara Strindsberg: Unelmien tiedekunta -romaani (maaliskuu 2018)
Ruotsalaisen Stridsbergin kuumeinen, runollinen esikoisromaani on feministisestä SCUM-manifestista tunnetun amerikkalaisen Valerie Solanasin (1936–1988) elämäntarina. Valerie Solanashan tuli tunnetuksi ammuttuaan Andy Warholia. 

Sivuhenkilo

Siltala

Patti Smith: Omistautuminen — Miksi kirjoitan (maaliskuu 2018)
Newyorkilainen muusikko ja kirjailija Patti Smith sukeltaa kirjoittamisen alkulähteille. Patti Smithin teokset ovat ainakin minulle must-luettavaa!

Eeva Turunen: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa -romaani (helmikuu 2018)
Palkittu nuori näytelmäkirjailija ja arkkitehti Eeva Turunen (Muutama sana Ullasta) käsittelee esikoisromaanissaan neitiherran kummallisia rakkaussuhteita.

Tuija Välipakka: Uutisia! -runokokoelma (tammikuu 2018)
Näin toimittajana olen kiinnostunut kekseliäästä runokokoelmasta, jonka aiheena ovat sanomalehtien uutiset.

Uutisia

Gummerus

Minna Eväsoja: Shoshin — Aloittelijan mieli -tietokirja (maaliskuu 2018)
Ihastuin viime syksynä japanilaisen estetiikan dosentin mukaansatempaaviin ja hämmästyttäviin kirjoihin, omaelämäkerralliseen esseeteokseen Melkein geisha ja estetiikan tietokirjaan Bigaku — japanilaisesta kauneudesta. Uutuudessa Minna Eväsoja pohtii japanilaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista. Upea kuvitus on Ateneumin taidemuseon vanhojen puupiirrosten kokoelmista.

Shoshin_aloittelijan_mieli08917

Teos

Sei Shōnagon: Tyynynaluskirja (maaliskuu 2018)
Miika Pölkki on suomentanut tuhat vuotta sitten eläneen japanilaisen hovinaisen muistiinpanoja ja runoja.  Sei Shōnagonilla oli sana hallussaan! Tyynynaluskirja on monelle suomalaiselle tuttu Mia Kankimäen ihanasta matkakirjasta Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava 2013) ja Peter Greenawayn kulttielokuvasta The Pillow Book (1996).

Sally Salminen: Katrina (helmikuu 2018)
Suomalaisen kosmopoliitin New Yorkissa kirjoittama kansainvälinen bestseller vuodelta 1936 on vihdoin käännetty ruotsista. Finlandia-voittaja Juha Hurmeen suomennos vie meidät seuraamaan avioliittodraamaa Ahvenanmaalla. Aiheen puolesta tulee mieleen Myrskyluodon Maija.

Teemu Ikonen: Kirjallisuuden aika (maaliskuu 2018)
Tutkija Teemu Ikonen luovii nykykirjallisuuden historiaa sadan vuoden ajalta, ja teos sopii kuulemma erinomaisesti luettavaksi julkisissa kulkuvälineissä. Ikonen oli ainakin karismaattinen ja terävä luennoitsija, kun opiskelin yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistolla.

1172

Karisto

Terhi Rannela: Kesyt kaipaavat, villit lentävät — Matkapäiväkirjani sivuilta (helmikuu 2018)
”Kolmekymppinen kirjailija Terhi Rannela rakastaa matkustamista ja päiväkirjan kirjoittamista. Nyt hän avaa lukijoille matkapäiväkirjansa sivut.”

Meredith Russo: Tyttösi sun -nuortenkirja (maaliskuu 2018)
Palkittu omaelämäkerrallinen nuortenkirjan sukupuolensa korjanneesta amerikkalaistytöstä, joka vaihtaa uuteen kaupunkiin ja lukioon, mistä löytyy ihastuskin.

kesyt-kaipaavat-villit-lentavat

Johnny Kniga

Maria Veitola: Veitola -omaelämäkerta (huhtikuu 2018)
Värikkään ja rohkean televisiotoimittajan, käsikirjoittajan ja vapaan kirjoittajan elämää ja oivalluksia.

Maria Veitola

Atena

Henriikka Rönkkönen: Bikinirajatapaus ja muita sinkkuelämän iloja (maaliskuu 2018)
Minulla on vielä lukematta suositun sinkkubloggaajan syksyn 2016 bestseller Mielikuvituspoikaystävä, mutta nyt tulee ulos jo toinen hauskan ja rehellisen kuuloinen teos.

bikinirajatapaus

Innostuitteko myös näistä kirjoista ja/tai onko teillä muita suosituksia kevään uutuuksista?

3 comments

  1. Todella mielenkiintoisia kirjoja on luvassa! Kiitos listauksesta, pistin heti muutaman lukulistalleni. Varsinkin Riina Mattilan ja Meredith Russon kirjat kiinnostavat. Samoin Tyynynaluskirja! 🙂

    Odotan myös Essi Tammimaan romaania Isän kädestä ja Choo WaiHongin tietokirjaa Naisten valtakunta.

    Liked by 1 henkilö

    • Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että listastani oli iloa. Nuokin ovat kiinnostavia kirjoja, ja en ollutkaan huomannut tuota teosta Kiinan feministisestä onnelasta. 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s