Valotaide piristää pimeitä iltoja: Flowers of Life Areena ja Lux Helsinki 2018

Flowers of Life Areena kaunistaa Gloriaa tammikuun ajan. Kaikki bloggauksen kuvat ja videot ovat mun ottamia, ellei toisin lue.
Flowers of Life Areena kaunistaa Gloriaa tammikuun ajan. Kaikki bloggauksen kuvat ja videot ovat ottamiani, ellei toisin lue.

Helsingin kulttuuriareena Glorian ovat vallanneet tammikuun ajaksi psykedeeliset neonkukat. Flowers of Life –kollektiivi on saanut vapaat kädet toteuttaa ainutlaatuisen pop up -tapahtumapaikan.

Kuten Glorian sivuilla kerrotaan, Flowers of Life on toteuttanut yli 100 valotaideprojektia 23 maassa. Suomalaisille ryhmä on tullut tutuksi erityisesti Lux Helsingistä, Slushista, suurista metsäbileistä ja klubi-installaatioista. Flowers of Life’n pääsuunnittelija on Veikko Lappalainen.

Taina ikuisti mut kuvaamassa Glorian portaikossa.
Taina kuvasi mut kuvaamassa valotaidetta Glorian portaikossa.

Eilen Gloriassa oli avoimet ovet ja siellä esiintyi viulisti Elia. Sunnuntaisin järjestetään maksuttomia lastendiscoja ja ensi viikon torstai-iltana on maksuton valoshow ja -jamit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taina ikuisti mut myös Glorian yläkerrassa. Ei tosiaan kannata missata yläkertaa!
Taina ikuisti mut kuvaamassa myös Glorian yläkerrassa. Ei tosiaan kannata missata toista kerrosta!

Palaan vielä myös eilen päättyneeseen Lux Helsinkiin. Kävin katsomassa teoksia tiistaina ja ennen kaikkea eilen keskiviikkona. Tapahtuma järjestettiin tuttuun tapaan 6.-10. tammikuuta.

Suosikkini olivat Tuomiokirkko ja arkkitehtuurimuseo, joiden julkisivuihin luotiin liikkuvat illuusiomaailmat. Pidän tuollaisista spektaakkelimaisista installaatioista. Kierrätysmateriaalista luotu Lyhtypuisto taas oli soma ja tunnelmallinen.

Lyhtypuisto tiistain upean pinkin auringonlaskun aikaan.
Kävin Desingmuseon edessä Koulupuistikossa olleessa Lyhtypuistossa. Tiistaina oli upean pinkki auringonlasku!

lyhtypuistikossaLyhtypuisto Koululaispuistikossa

Lyhtypuistikon lehma

Pettymys taas oli Esplanadin puisto, jossa on esimerkiksi pari vuotta sitten nähty makea lääkepaketeista tehty pienoiskaupunki ja jättimäisiä lukulamppuja. Nyt siellä oli eri taiteilijoiden toteuttama Mikrogalleria, jossa oli pikkuisia teoksia laatikoissa. En jaksanut lähteä Kaapelitehtaalle enkä nähnyt Erottajan valaistua paloasemaa, joka on kuvien perusteella ollut hieno.

Mukava uusi juttu oli se, että reitin varrelle oli yhteistyöravintoloiden lisäksi tuotu myös ruokojuja ja torikahviloita Havis Amandan viereen sekä Lux-kahviot Senaatintorille, Kasarmintorille ja Koulupuistikkoon. Luxin reitti oli myös entistä selkeämpi valokylttien ja aidattujen kulkureittien ansiosta. Paikalla oli jopa runsaasti järjestyksenvalvojia ja liikenteenohjaajia, mikä ei toisaalta ihmetytä, koska ainakin eilen porukkaa oli kuin pipoa.

Ryysis vähän ärsytti, mutta vielä enemmän liikkeellä olevat ihmiset loivat hyvää tunnelmaa. Tuomiokirkon luona fiilis oli vähän kuin talvisilla Flow Festivaleilla Luxin laserhow’n, musiikin ja ihmismäärän ansiosta.

Ongelma taas oli se, että useilla videoillani kuuluu musiikin yli takanani olleiden ihmisten juttelut… Olen valinnut bloggaukseen ne videot, joissa pölötystä ei kuulu tai kuuluu vain vähän.

On kiva, että Helsinki järjestää tällaisia maksuttomia taidetapahtumia. Luxista sain sekä valohoitoa, taide-elämyksen että kunnon kävelylenkin — seuraan älypuhelimessani olevaa askelmittaria, ja päivän tavoite ylittyi helposti.

Ulkona oli kirpakka sää ja minulla lievä nuha, mutta parin miinusasteen kylmyyttä ei voinut edes verrata kahden vuoden takaiseen Luxiin, jolloin kiersin reitin -20 asteen pakkasessa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Janne Aholan teos ”Ajan rooli” puhalsi Arkkitehtuurimuseon sisäpihan julkisivun eloon hyödyntämällä teoksessaan videomäppäystekniikkaa.
Kasarmikadulle rakentui UV-valomaaleilla maalattu graffitikontti Ultraviolet Gallery. Ultraviolet Gallery on kuuden kotimaisen graffititaiteilijan yhteisteos, joka on toteutettu merikontteihin ultraviolettisäteilyä hyväksikäyttäen.
Ihana kuva! Kasarmikadulle rakentui UV-valomaaleilla maalattu graffitikontti Ultraviolet Gallery. Ultraviolet Gallery oli kuuden kotimaisen graffititaiteilijan yhteisteos, joka oli toteutettu merikontteihin ultraviolettisäteilyä hyväksikäyttäen.
Pääsin eilen ekaa kertaa näkemään läheltä Pekka Kauhasen teoksen Valon tuoja. Talvisodan kansallinen muistomerkki paljastettiin yleisölle Helsingin Kasarmitorilla 78 vuotta talvisodan syttymisen jälkeen 30. marraskuuta 2017.
Pääsin eilen ekaa kertaa näkemään läheltä Pekka Kauhasen teoksen Valon tuoja. Talvisodan kansallinen muistomerkki paljastettiin yleisölle Kasarmitorilla 30. marraskuuta 2017 eli 78 vuotta talvisodan syttymisen jälkeen.
Kasarmitorilla oli palestiinalais-libanonilaisen taiteilijan alaa minawin minimalistinen neonvaloteos "my light is your light…", joka kuvaa pakomatkalla vaeltavaa pakolaisperhettä.
Kasarmitorilla oli palestiinalais-libanonilaisen taiteilijan Alaa Minawin minimalistinen neonvaloteos ”my light is your light…”, joka kuvaa pakomatkalla vaeltavaa pakolaisperhettä.
Jim Bond (UK): Blink, 2008 Esplanadin puiston Mikrogalleria
Jim Bond (UK): Blink, 2008. Esplanadin puiston Mikrogalleria
Tülay Schakir (FIN) Sokeripala – joutilaan flaneeraajan etappi Paikka: Espan Lava
Tülay Schakir (FIN): Sokeripala – joutilaan flaneeraajan etappi. Espan Lava.
Duncan Matthews (UK): Dark Ideas. Paikka: Sofiankatu. Julkisivuvalaistuksen välineenä on käytetty jopa kahtakymmentä vanhaa piirtoheitintä.
Duncan Matthews (UK): Dark Ideas. Paikka: Sofiankatu. Kauniin julkisivuvalaistuksen välineenä oli käytetty jopa kahtakymmentä vanhaa piirtoheitintä.
Unkarilainen László Bordos: Konstellaatio
Unkarilainen László Bordos: Konstellaatio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuinka moni teistä kävi myös katsomassa Luxin? Mitkä olivat lempiteoksenne?

Flowers of Life Areena Glorian sivuilla

Flowers of Life’n eri tapahtumat Gloriassa tammikuun aikana

Kulttuuriareena Gloria, Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki

Lux Helsingin kartta

4 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s