Kirjailija Terhi Rannelan matkakirja kuljettaa tunnelmoimaan ja ihmettelemään ympäri maailmaa

Kesyt kaipaavat, villit lentävät -kirja oli mukana omalla reissullani viime viikolla Tallinnassa. Kuva on otettu Chocolala-suklaakahvilassa vanhassakaupungissa.
Kesyt kaipaavat, villit lentävät -kirja oli mukana omalla reissullani viime viikolla Tallinnassa. Kuva on otettu Chocolala-suklaakahvilassa vanhassakaupungissa.

Tamperelainen Terhi Rannela, 37, on yksi kotimaisista kirjailijoista, joihin samaistun persoonana. Törmäsin hänen nimeensä ensimmäistä kertaa joskus kahdeksan vuotta sitten, ja vierailin hänen silloisilla kotisivuillaan.

Hämmästyin sitä, kuinka samanhenkisiä olemme, alkaen siitä, että olemme lähes samanikäisiä kirjallisuustieteen maistereita ja toimittajia, ja että rakastamme molemmat matkustelua (olemme lumoutuneet samoissa matkakohteissa, vaikka Rannela onkin käynyt myös monissa sellaisissa maissa, joissa en ole itse vielä matkustanut), kahviloita ja punaista väriä (kummallakin oli myös siihen aikaan punasankaiset silmälasit ja ylipitkä tumma polkkatukka).

Tunsin heti sympatiaa tätä tuntematonta kirjailijaa kohtaan. Olen sittemmin lukenut Terhi Rannelalta tyttöparista kertovan nuortenkirjan Goa, Ganesha ja minä (Otava 2009) ja kirjoitusoppaan Kirjoita nuorille — Luovan kirjoittamisen opas (BTJ 2010).

Ihailen sitä, että Rannela on nuoresta lähtien pyrkinyt määrätietoisesti kirjailijaksi ja onnistunutkin tavoitteessaan jo parikymppisenä. Olen nähnyt Rannelan kerran livenä, kun pari vuotta sitten seurasin hänen esiintymistään Turun kirjamessuilla, joilla hän puhui silloin juuri ilmestyneestä romaanistaan Frau (Karisto 2016).

Helmikuussa ilmestynyt uutuuskirja Kesyt kaipaavat, villit lentävät — Matkapäiväkirjani sivuilta (Karisto) on Terhi Rannelan ensimmäinen matkakirja. On varmaan turha mainitakaan, että kirjan nimen innoittanut Elmer Diktoniuksen runon säe ”Kesyt linnut kaipaavat, villit linnut lentävät” on myös omia suosikkejani ja ollut aiemmin esittelytekstini Facebookissa.

Paljon matkustellut ja ulkomailla välillä asunut Rannela on koonnut kirjaan tarinoita valikoiduista loma- ja työmatkoistaan, joita hän on tehnyt yksin tai aviomiehensä, ystäviensä tai kirjailijakollegojensa kanssa.

Annika Hiltusen tekemiin kauniisiin ja päiväkirjamaisiin kansiin on kuvattu lentoon lähtevät Uuden-Seelannin mustat joutsenet. Niin tekstin kuin kuvituksen osalta toistuva teen juonti -teema on myös tunnelmallinen.

Kirjailijan työ on siitä kiitollista, että sitä voi tehdä missä vain haluaa. Kirjoittajalle matkustelu on usein myös osa työtä kirjojen taustamateriaalin keräämiseksi, inspiraation hakemiseksi ja sivistyksen lisäämiseksi.

Tarinoiden viehätys piilee Rannelan sujuvassa kertojanäänessä, huumorissa ja omakohtaisuudessa, joka tuo matkakuvauksiin ainutlaatuisia yksityiskohtia. Samalla lukija saa oppia uutta tietoa eri maista ja kulttuureista. Rannela kuvaa kirjassa kiinnostavasti myös kirjailijan työtään ja pohtii yleisemmin niin matkustelua kuin elämää yleensäkin, kuten matkamuistojen hankkimista ja sitä, mistä kirjailija saa ideansa.

Matkakohteet ovat myös sopivan erilaisia keskenään. Kirjassa matkataan esimerkiksi ympäri Uutta-Seelantia; Edinburghiin kahvilaan, jossa J.K. Rowlingin kirjoitti neljä ensimmäistä Harry Potter -kirjaansa; Madonnan konserttiin Tukholmassa; joulutorille Bretagnessa; linturetkelle Islantiin; kirjailijaresidenssiin Ateenassa; asumaan Hannoveriin; ja retkelle kasinoon Atlantic Cityssä.

Joistakin kohteista olisin lukenut mielelläni enemmänkin. Toisissa jutuissa olisi voinut mennä suoraan itse kohteeseen ilman kuvauksia matkan valmisteluista ja etukäteistunnelmoinneista. Don George neuvoo oivallisessa kirjoitusoppaassaan Lonely Planet’s Guide to Travel Writing (Lonely Planet, 2013), että matkajutuissa kannattaa aina skipata valmistelut, jotka ovat lopulta samanlaisia kaikilla ja hieman puuduttavaa luettavaa, ja mennä suoraan kohteen tunnelmiin ja maisemiin.

Terhi Rannela. Kuvaaja Laura Vesa.
Terhi Rannela. Kuvaaja Laura Vesa.

Vaikka kuvailisin Rannelan kirjaa ennen kaikkea adjektiivilla ihana, niin kirjailija kuvaa myös kaikille matkaajille tuttuja reissaamisen nurjia puolia, kuten aikaeroväsymystä, pitkiä aikoja istumista eri kulkuvälineissä, sairastumista, seurassa matkustaessa oman ajan puutetta ja hankalia sääolosuhteita. Ajattelen itse, että kommelluksista saa kuitenkin myöhemmin hauskan tarinan kerrottavaksi muille, ja matkoilla koetuista vaikeuksista selviäminen kasvattaa luottamusta omiin kykyihin ja selviämistaitoihin. Vastoinkäymisistä huolimatta matkat jäävät silti vahvasti plusssan puolelle kiehtovina elämyksinä.

Minusta oli vapauttavaa lukea, että joku toinenkin voi tehdä aika spontaaneja matkoja ilman omantunnon kolkutusta siitä, että pitäisi olla jotenkin ”järkevä”. Rannela lähtee esimerkiksi yhden ystävänsä kanssa viikon sisällä extempore-lomalle Singaporeen. Arvostan tällaista täysillä elämistä ja spontaanisuutta!

Kuitenkin matkoista jää yleensä parhaat ja pitkäkestoisimmat muistot sekä uusissa maisemissa pääsee hetkeksi irti arjen rutiineista ja saa enemmän perspektiiviä elämään.

Rannela ei ole silti peloton extreme-ihminen, vaan kuvaa itseään ennen kaikkea turvallisuushakuiseksi. Tämä tieto antaa varmasti monille aremmille lukijoille rohkeutta suunnata matkaan vähän kauemmaksikin.

Toki matkustelu on myös etuoikeutettua ja vaatii jonkin verran ylimääräistä rahaa ja aikaa. Rannela tuo kuitenkin esiin sen, että länsimaalaiselle, työssäkäyvälle, lapsettomalle ja velattomalle ihmiselle matkustelu on pitkälti kiinni omasta tahdosta — ja miksei myös taidosta tarvittaessa löytää edullisia matkustustapoja (esimerkiksi on aikamoista budjettimatkailua lentää Helsingistä Norjaan kolmella eri lentokoneella Rannelan tyyliin).

Voin suositella kirjaa kaikille, joita myös vaivaa kaukokaipuu ja jotka haluavat tunnelmoida viehättävän matkakirjan äärellä!

Kesyt kaipaavat, villit lentävät -kirja Kariston verkkosivuilla

Terhi Rannelan kirjailijasivut

Mainokset

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s