Tokion Nezu-pyhäkön atsaleafestivaali hurmaa mäen päälle levittäytyvällä väriloistollaan

IMG_20180424_140508273

Tein eilen iltapäivällä Japanin kulttuurin ja yhteiskunnan -kurssini professorin ja muiden vaihto-oppilaiden kanssa retken šintolaisen Nezu-pyhäkön atsaleafestivaaleille. Niin Toyo University kuin opiskelija-asuntolamme, International House, sijaitsevat samassa Bunkyon kaupunginosassa kuin temppelikin, joten meillä oli sinne vain vartin kävelymatka.

Kurssimme, ja mun vieressä reunimmaisena edessä vasemmalla on herttainen opettajamme Yamakawa eli Vuorijoki.
Kurssiryhmämme Nezun pyhäköllä. Vieressäni reunimmaisena edessä vasemmalla on herttainen opettajamme Yumi Yamakawa (suom. Vuorijoki), joka on myös yksi japaninkielen opettajistani. Tässä kuvassa näkyvät myös monet täällä saamani kaverit.

Nezu-pyhäkköä ei yleensä mainita matkaoppaissa, vaikka tämä kätketty helmi kannattaa käydä katsomassa huhtikuulle ajoittuvan festivaalin aikana. Silloin temppelille virtaa ihmisiä kaikkialta Tokiosta ja kauempaakin. Kyseessä on yksi Tokion kevään vaikuttavimmista paikoista. Puutarha on lisäksi auki ainoastaan tämän festivaalin aikana.

Rinteelle levittäytyvät atsaleat kukkivat ennen kaikkea vaaleanpunaisen ja valkoisen eri sävyissä, ja niitä on erimuotoisia ja -kokoisia. Näky on hurmaava. Ihailtavana on yli 3000 istutusta ja yli sata atsalealajia, joten puutarhan kukkimiskausi on pitkä.

Lammessa taas köllii isoja kilpikonnia ja uiskentelee karppeja. Temppelin alueella myydän festivaalin aikana katuruokaa, käsitöitä, leluja ja vaatteita sekä siellä esitetään perinteisiä tansseja ja lauluja.

IMG_20180424_132427450IMG_20180424_133156560_BURST000_COVER_TOP

IMG_20180424_133437635

Kävimme myös 1700-luvun puolivälissä rakennetun pyhäkön luona. Nezu-pyhäkkö sijaitsee lähellä suosittua Ueno-puistoa ja on yksi Japanin vanhimmista pyhäköistä. Pyhäkköön ei tosin päässyt sisälle, mutta sen edessä saattoi rukoilla ja ottaa valokuvia. Huomaan, etten itse ole ottanut pyhäköstä valokuvia, kai kun olen kuvannut täällä jo niin monia vastaavia pyhäkköjä, ja puutarha vangitsi nyt huomioni.

 

Meidän kuului suorittaa pyhäköllä perinteinen rukousrituaali. Ensiksi pesimme kätemme ja suumme bambukauhan avulla vesialtaassa. Sitten asetuimme jonoon ja omalla vuorollamme heitimme onnea tuovan viiden tai viidenkymmenen jenin kolikon suureen lippaaseen, taputimme käsiämme kaksi kertaa yhteen ja kumarsimme kaksi kertaa kohti alttaria. Moni vaihtareista osti pyhäköstä paperilapulla saatavan ennustuksen, ja opettajamme sitten käänsi ennustukset englanniksi.

Olemme kurssilla oppineet, että japanilaiset eivät niinkään ole uskonnollisia, vaan henkisiä. Sanonnan mukaan japanilainen syntyy šintolaisena ja kuolee buddhalaisena. Monet japanilaiset harjoittavat yhtä aikaa kumpaakin uskonnoista.

Hakaristi käsienpesualtaassa voi tuntua rajulta, mutta hakaristi on monessa uskonnossa vanhastaan käytetty symboli, joka merkitsee yleensä onnea, hyvää ja ikuista.
Hakaristi käsienpesualtaassa voi tuntua rajulta, mutta hakaristi on monessa uskonnossa käytetty symboli, joka tarkoittaa yleensä onnea, hyvää ja ikuista.

 

Temppelin luona on myös viehättäviä oranssinpunaisia torii-portteja, jotka reunustavat mäellä olevaa polkua ja luovat tunnelin kohti pyhäkköä. Toinen mäellä oleva torii-tunneli vie pienemmän pyhäkön luokse nimeltä Otome Inari Shrine, joka mäenpäeltä katselee alas kohti pääpyhäkköä. Pyhäkön luona on myös paljon perinteisiä kivisiä koirapatsaita, joiden kaulan ympärillä on punainen huivi.

Toriit johdattavat myös kivikasalle, joka on Enazuka eli istukkakumpu, jonka alla on Japanin muinaisen hallitsijan, samurai-ylipäällikkö Tokugawa Ienobun (1662–1712) syntymähetken istukka. Hieman ällöttävää, eikö! Vaiko sittenkin feminististä?

Nezu Shrine Bunkyo Azalea Festival 7.4.—6.5.2018
Festivaali on joka päivä klo: 9.00—17.30.
Temppeli on maksuton, mutta puutarhan sisäänpääsy on 200 jeniä (noin 1,50 euroa).

3 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s