Sanja Matsuri -festivaalin eläväisen tunnelman synnyttävät kannettavat alttarit, paperilyhdyt, rumpumusiikki, kojut — ja paljaat pakarat

IMG_20180519_162851281_HDR

Osallistuin viime lauantaina Sanja Matsuriin (三社祭) eli perinteisille japanilaisille festivaaleille Sensoji-temppelissä. Festivaali juhlistaa kolmea Sensoji-temppelin perustajaa.

Matkustin samalla ensimmäistä kertaa Asakusaan, joka on tunnettu viihdekaupunginosana ja temppelikaupunkina. Tykästyin alueeseen todella, ennen kaikkea Asakusa Nakamise -ostoskadun takia, jonne aion vielä palata ainakin loppukesästä tekemään tuliaisostoksia kotiin.

Asakusan metroasemalta ulos tullessa vastassa on tämä näyttävä maisema. Kuten pilvistä voi nähdä, taivaalta ripotteli hetken aikaa vettä, mutta sitten aurinko alkoi taas paistaa.
Asakusan metroasemalta ulos tullessa vastassa on tämä näyttävä maisema. Kuten pilvistä voi nähdä, taivaalta ripotteli hetken aikaa vettä, mutta sitten aurinko alkoi taas paistaa.
Temppelille johtava ruuhkainen ostoskatu.
Temppelille johtava ruuhkainen Asakusa Nakamise -ostoskatu.

Sanja Matsuri muistutti paljon Kurayami Matsuria eli Pimeys-festivaalia, johon osallistuin toukokuun alussa Okunitama-pyhäkössä Fuchūssa (yksi Tokion erillisalueista). Festivaalin nimi tulee siitä, että se alkaa auringon laskettua.

Molemmilla festivaaleilla on ollut mahtava tunnelma, ja suosittelenkin osallistumaan Japanin reissulla johonkin temppelifestareista. Rauhallisempi mutta vielä viehättävämpi festivaalikokemus oli Nezu-pyhäkön atsalea-festivaalia, josta bloggasinkin aiemmin.

Pyysin etukäteen Sanja-festivaaleille useita vaihtarikavereitani, joista osa olikin pääsemässä mukaani. Sitten itse päivän koittaessa kaikkien suunnitelmat olivatkin muuttuneet, joten menin festivaaleille lopulta yksin. Tämä ei sinänsä haitannut, koska saatoin sitten mennä oman pääni mukaan, ja festivaaleilla oli paljon ihmeteltävää, valokuvattavaa ja syötävää. Lisäksi törmäsin siellä kuitenkin muutamaan vaihtarikaveriini, jotka olivat paikalla Language Exchange Partners -japanilaisryhmänsä kanssa.

rajattua versio

IMG_20180519_180511919IMG_20180519_180642832

Sensō-jin buddhalainen temppeli (tunnetaan myös nimellä Asakusa Kannonin temppeli) on Tokiota useita satoja vuosia vanhempi. Se on myös kaupungin kuuluisimpia (ja ruuhkaisimpia) nähtävyyksiä.

Suuri ja kaunis temppelialue teki vaikutuksen minuunkin. Alueella on sulassa sovussa sekä šintolaisia pyhäkköjä että buddhalaisia temppeleitä. Myös viisikerroksinen pagoda on uljas näky.

Erityisesti viime viikonloppuna temppelin alueella riitti porukkaa, koska Sanja Matsuri on Tokion suosituin festivaali, joka vetää paikalle kolmen päivän aikana lähes kaksi miljoonaa juhlijaa!

Juhlan aikana kaduilla liikkuu lähes sata kannettavaa alttaria, joista itse onnistuin näkemään jopa… kaksi. Alttareissa matkustavat pyhäkön jumalat eli kamit. Kätten taputusten ja laulun tahdittamina liikkuvien kulkueiden on tarkoitus tuoda onnea alueen asukkaille ja liike-elämälle. Kaduilla on myös pieniä lavoja, joilla soittajat soittavat huiluja ja rumpuja.

Alttareita kuljettavat kymmenet hyppivät miehet ja naiset. Jostain syystä monelta mieheltä ja pikkupojalta tuntui unohtuneen housut kotiin, koska heidän perinneasunsa käsitti vain happi-takin ja pakarat paljastavan kangasalaosan. Tämä ei ollut kaunis näky, mutta huvitti kyllä.

Näissä housuissa ei tullut kuuma.
Näissä pöksyissä ei tullut kuuma.

Näin esiintymislavalla myös hienostunutta pyhäkön neitojen miko-perinnetanssia. Juhlaan olisi liittynyt myös kaksi isoa kulkuetta, jotka molemmat missasin, erityisesti koska pääkulkue oli sunnuntaina – jo kuudelta aamulla!

IMG_20180519_170253859

Pyhäköissä olevissa festivaaleissa on vielä se mukava puoli, että niihin on ilmainen sisäänpääsy. Myöskään sisälle pääsyä ei tarvitse jonottaa, vaikka itse temppeleihin onkin jonoa, jos haluaa päästä heittämään viiden tai viidenkymmenen jenin kolikon toivomuslippaaseen.

Festivaalialueella on myös lukuisia erilaisia ruoka- ja juomakojuja, seremoniatavaraa myyviä kojuja ja tivolipelejä. Voit esimerkiksi ostaa friteerattua juustoa tikun nenässä (sairaan hyvää!), tikkari- ja suklaahedelmiä, limua tuttipullossa tai söpön naamarin. Voit myös pyydystää altaasta muovileluja tai toisesta altaasta pieniä kaloja ja viedä ne kotiakvaarioosi (en tosin tiedä, kuinka eläinystävällistä tämä on).

IMG_20180519_164837187

suklaabanaani
suklaabanaani

IMG_20180519_164340069IMG_20180519_164410134

Sitten illan tullen minun olikin jo aika suunnata metrolla Ginzaan ja siellä elokuviin katsomaan I, Tonya. Suosittelen myös kyseistä elokuvaa taitoluistelija Tonya Hardingista!

Kuvasin festivaalilta myös useita videoita, mutta en jaksa ladata niitä Youtubeen. Voit kuitenkin nähdä joitain videoita Instagram-sivullani (ElisaHele), jonka näetkin tämän sivun oikeassa ylälaidassa.

Tästä englanninkielisestä kalenterista voit tutustua tuleviin festivaaleihin ja tapahtumiin Tokiossa.

Seuraava Sanja Matsuri järjestetään näillä näkymin 17-19.5.2019. 

Kaikki postauksen valokuvat ovat ottamiani.
Kaikki postauksen valokuvat ovat ottamiani.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s