Snoopy Museum Tokyo hauskuuttaa Tenavien ystäviä – Söpö sarjakuvamuseo on esillä Tokiossa enää syyskuun loppupuolelle asti

IMG_20180712_155447537

Törmäsin sattumalta pari kuukautta sitten Google Mapista erästä reittiä tutkaillessani Snoopy Museum Tokyon nimeen Roppongin erillisalueella Tokiossa. Museo huvitti minua, mutta koska en ole ollut enää aikuisena Tenavat-fani, niin en ajatellut välttämättä vierailla museossa.

Kuitenkin erikoiset, söpöt ja hassut museot kiehtovat minua, joten muutama päivä sitten suuntasin Snoopy Museum Tokyoon museoon yhdessä taiwanilaisen vaihtarikaverini Birdyn kanssa. Birdy oli ostanut meille jo viikkoa aiemmin ennakkoliput Lawson Storystä, koska päiväkohtaiset liput myydään nopeasti loppuun museossa olevasta lippumyymälästä.

Minä ja Birdy museon pihalla (museon pihalle voi muuten kuka tahansa mennä katsomaan veistoksia, syömään terassille ja ottamaan kuvia).
Minä ja Birdy museon pihalla (museon pihalle voi muuten kuka tahansa mennä katsomaan veistoksia, syömään terassille ja ottamaan kuvia).

IMG_20180712_155542327

Kiitos kuvasta Birdylle!
Kiitos kuvasta Birdylle!

Jo itse museon piha teki meihin suuren vaikutuksen, ja japanilaisten esimerkkiä seuraten räpsimme valokuvia pihalla olleiden Ressu-veistosten kanssa. Pihalla on myös soma Tenavat-aiheinen ruokarekka ja siihen kuuluva terassi.

Museon sisältä löytyy laadukkaan näköinen kahvila sekä valtava mutta kalliihko museokauppa täynnä Tenavat-tuotteita. En ehtinyt testata museon kahvilatarjontaa, koska jouduin lähes juoksemaan museosta lähellä olevaan sushiravintolaan tapaamaan kolmea muuta vaihterikaveriani.

IMG_20180712_155902352

Lawson Storesta ostamamme ennakkoliput piti vielä vaihtaa museon lippymyymälässä näihin päivälippuihin.
Lawson Storesta ostamamme ennakkoliput piti vielä vaihtaa museon lippymyymälässä näihin päivälippuihin.

Tenavat (englanniksi Peanuts) on yhdysvaltalaisen sarjakuvapiirtäjä Charles M. Schulzin (1922–2000) strippimuodossa ilmestynyt sanomalehtisarjakuva, joka ilmestyi vuodesta 1950 vuoteen 2000 asti. Se oli vuosia maailman luetuin sarjakuva.

Olen lukenut Tenavia enimmäkseen suomeksi, mutta olen törmännyt hahmojen englanninkielisiin nimiin muun muassa oheistuotteissa. Kuitenkin museossa monien hahmojen alkuperäiset nimet olivat minulle vieraita. Museossa ovat tekstit sekä englanniksi että japaniksi.

Snoopy Museum Tokyo esittelee siis suomalaisittain Ressu-koiraa. Museossa on parhaillaan näyttely, jonka aihe on ystävyys Tenavissa. Näyttelyn aihe on viehättävä, ja Tenavat-sarjakuva tosiaan kuvaa paljon erilaisia ystävyyssuhteita niin lasten, eläinten kuin eläinten ja lasten välillä. Strippien vitsit tuovat yhä hymyn huulille ja hahmot ovat usein samaistuttavia.

Birdy pohtii elämää Tenavien kuuluisan muurin äärellä.
Birdy pohtii elämää Tenavien kuuluisan muurin äärellä.

IMG_20180712_163112224IMG_20180712_163950658IMG_20180712_164945305Japanilaisethan rakastavat todella paljon söpöjä hahmoja, ja Ressun kuvia näkee täällä usein aikuistenkin vaatteissa ja asusteissa. Museossakin oli enimmäkseen vain aikuisia ja nuoria, jotka jonottivat jokaiseen mahdolliseen selfie-paikkaan, kuten mekin.

Luen paljon sarjakuvia, mutta Tenavien albumeja olen lukenut viimeksi varhaisessa teini-iässä 90-luvulla, ja silloin pidin niistä paljon. Nykyisin olen aika ajoin lukenut Tenavia suomalaisten sanomalehtien sarjakuvasivuilta, mutta ne eivät tunnu antavan niin paljon aikuiselle kuin koululaiselle. Olinkin unohtanut monia hahmoja ja tapahtumia, mutta lukiessani museossa strippejä muistin heti taas kaiken.

Rempseä poikatyttö Piparminttu-Pipsa (Peppermint Patty) ja nörtti Maisa (Marcie) ovat bestikset, jotka sarjakuvassa ovat molemmat rakastuneet Jaska Jokuseen. Kuitenkin hahmot on usein tulkittu lesboiksi, ja siltä he myös vaikuttivat minusta kun luin sarjakuvia hieman vinoon, kuten tämän, jossa tytöt puhuvat ihailemastaan lesbosta tennistähdestä.
Rempseä poikatyttö Piparminttu-Pipsa (Peppermint Patty) ja nörtti Maisa (Marcie) ovat bestikset, jotka sarjakuvassa ovat molemmat ihastuneet Jaska Jokuseen. Kuitenkin nykyvalossa hahmot on usein tulkittu lesboiksi, ja siltä he myös vaikuttivat minusta kun luin sarjakuvia hieman vinoon, kuten tämän stripin, jossa tytöt puhuvat ihailemastaan lesbosta tennistähdestä.

Kuitenkin olin innoissani museossa kaiken sen söpöyden (kawaii) äärellä. Näyttely on myös toteutettu visuaalisesti leikkisästi ja luovasti. Esillä on niin animaatiopätkiä kuin sarjakuvia ja tekstejä hahmojen ystävyyssuhteista.

Lisäksi vitriineistä löytyy kaikenlaisia Tenavat-aiheisia tuotteita vuosikymmenien ajalta ja kertomusta sarjakuvan suosiosta ympäri maailmaa. Näyttely esittelee myös Charles M. Schulzin elämää ja uraa. Huomasimme kuvista, että Schulzinilla oli lapsena hyvin paljon Ressua muistuttava koira.

Opin myös näyttelyssä, että Schulzin nimesi hahmot omien ystäviensä mukaan. Hahmot eivät silti perustu hänen ystäviinsä, vaan pohjimmiltaan esittelevät Schulzin persoonan eri puolia.

Snoopy Museum on Tokiossa vain käymässä, koska museo kiertää ympäri maailmaa ja siirtyy seuraavaksi Kaliforniaan Santa Rosaan. Tokion Snoopy Museum avattiin huhtikuussa vuonna 2016. Museossa esillä oleva näyttely vaihtuu puolen vuoden välein. ”Friendship in Peanuts” on Tokion museon viimeinen näyttely ja auki tämän vuoden syyskuun 24. päivään asti.

Birdy 7IMG_20180712_172057360Birdy 3

Tutustu museon englanninkielisiin kotisivuihin 

FRIENDSHIP IN PEANUTS -näyttely on esillä 21.4.2018–24.9.2018.
Museo on auki joka päivä klo 10.00-20.00.

Sisäänpääsy: aikuisilta 1800 jeniä (noin 14 euroa), opiskelijoilta 1200 jeniä, yläkoululaisilta ja lukiolaisilta 800 jeniä ja neljävuotiaista alakoululaisiin 400 jeniä. Alle neljävuotiaat pääsevät sisään maksutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s