Ian McEwanin romaaniin perustuva brittiläinen laatudraama Rannalla kertoo riipaisevan rakkaustarinan

0780_ocb_22oct16rv

Eilen sai ensi-iltansa Dominic Cooken (s. 1966) ohjaama draama Rannalla (On Chesil Beach). Elokuva on brittiläinen teatteri- ja televisio-ohjaajan ensimmäinen ohjaustyö valkokankaalle. Rannalla on laadukasta, elämänmakuista ja herkkävireistä työtä. Elokuva on visuaalisesti upea, ja ennen kaikkea rantakohtaukset ovat pysäyttäviä. Elokuva jättää paljon tilaa katsojan omille tulkinnoille, vaikka joissain kohdissa aukkoisuus on jopa häiritsevää.

Elokuva perustuu Ian McEwanin (s. 1948) samannimiseen romaaniin. Naispääosassa oleva Saoirse Ronan teki 13-vuotiaana läpimurtonsa toisessa McEwanin romaanin filmatisoinnissa, hienossa elokuvassa Sovitus (2007), ja edellisen kerran hän on ihastuttanut Suomen valkokankailla palkitussa elokuvassa Lady Bird (2017).

0822_ocb_22oct16rv

Elokuva kertoo menetetystä mahdollisuudesta. Eletään 1960-luvun Englannissa, ja parikymppiset Florence (Saoirse Ronan) ja Edward (Billy Howle) ovat häämatkalla hienossa rantahotellissa. Pari on umpirakastunut, mutta ei lopulta tunne toisiaan niin hyvin kuin luulee. Naimisiinmeno on ennen kaikkea ollut kummallekin vapautus lapsuudenkodista ja itsenäisen elämän aloitus. Hääyö aiheuttaa paineita kokemattomalle parille ja vie lopulta selkkaukseen, jonka nuoruuden ehdottomuus ja kärsimättömyys kasvattavat dramaattisiin mittasuhteisiin.

Elokuvassa on myös runsaasti takaumia Florencen ja Edwardin perheoloihin, ensikohtaamiseen ja seurusteluun. Parin taustat ovat hyvin erilaiset, ja elokuva pohtii, voiko luokkaeroa ylittää onnistuneesti. Vakavahenkinen Florence tulee ylempään keskiluokkaan kuuluvasta kodista ja Edward taas työväenluokkaisesta. Florence on pienestä pitäen rakastanut klassista musiikkia ja tähtää soittajaksi. Rock-musiikkia kuunteleva Edward taas on lahjakkuutensa ansiosta voinut jatkaa yliopistoon opiskelemaan historiaa.

3871_ocb_19nov16rv

Edward häpeää äitinsä (mainio Emily Watson)  aivovammaa, perheensä sotkuista kotia ja omaa räiskähtelevää luonnettaan. Florence taas kärsii vanhempiensa viileistä väleistä lapsiinsa ja omasta pidättyväisyydestään. Nuoripari on onnellinen, mutta suhteessa on pinnan alla vaikeuksia. Luokkaeroa enemmän vaikeuksia aiheuttavat aikakauden siveyssäännöt ja Florencen mahdollisesti kokema hyväksikäyttö nuorempana.

Nuoret elävät historiallisesti mielenkiintoista murrosvaihetta, sillä puritaaninen 60-luku on juuri vaihtumassa vapaamieliseen 70-lukuun, jolloin nuoruudestakin tulee pakollisen pahan sijasta ihannoitu elämänvaihe.  Loppupuolella elokuva hyppää tuleville vuosikymmenille ja näyttää, kuinka päähenkilöiden elämä muuttuu heidän aikuistuessaan enemmän ja maailman ympärillä muuttuessa.

Loppu on kenties jo turhan sentimentaalinen ja pitkitetty. Aivan kuin elokuvaan olisi haluttu Cherbourgin sateenvarjojen kaltainen kaihoisa loppu, mutta elokuvan rahkeet eivät kanna siihen.

IMG_20180831_114748818

Sain viime viikon pressinäytöksessä mukaani Seven-pokkarin pienoisromaanin Ian McEwanin samannimisestä romaanista vuodelta 2007. McEwan on taidokas ihmismielen kirurgi, joka osaa hämmästyttävän todenmukaisesti kuvata ihmisten ajatuksia ja tunteita, joita ei sanota ääneen. McEwanin tyyliin kuuluu ikuistaa ihmiselon pieniä mutta merkityksellisiä kokemuksia, ja elokuva onnistuu samassa. Kirjailija on itse ollut käsikirjoittamassa romaanistaan elokuvaa, ja hän on tuonut elokuvaan uusia kohtauksia, joita ei ole kirjassa.

Kirjan lukeminen avasi minulle enemmän Florencen mielensisäistä myllerrystä siitä, kuinka vaikeaa hänen on vastata rakastettunsa hellyydenosoituksiin, jotka aiheuttavat hänessä vain inhoa. Niin kirja kuin elokuva kuvaavat hyvin näitä parin intiimejä hetkiä ja piinaavan kömpelöitä lähestymisyrityksiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s