Huumorilla päin vaikeuksia: Sisko Savonlahden esikoisromaani Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Kävin ottamassa kuvan tänään Helsingin Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla Lasipalatsin aukiolla. Myös kirjassa puhutaan leikkokukkien ostamisesta.
Kävin ottamassa kuvan tänään Helsingin Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla Lasipalatsin aukiolla. Myös kirjassa puhutaan leikkokukkien ostamisesta.

Helsinkiläisen Sisko Savonlahden, 35, esikoisromaani Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus 2018) on saanut heti ilmestyttyään syyskuussa paljon näkyvyyttä mediassa ja blogeissa. Savonlahti oli jo ennen teoksensa julkaisemista suosittu aktiivisena ja humoristisena some-persoonana, joten moni kirjan kohderyhmään kuuluva osasi jo odottaa hänen teoksensa saapumista kauppoihin.

Autofiktiivinen teos kuvaa rehellisesti, millaista on olla kolmekymppinen heteronainen tämän päivän Helsingissä. Päähenkilö on sanavalmis, pessimismiin taipuvainen mutta huumorintajuinen, hieman neuroottinen ja viehättävä sinkku, joka asuu yksiössä Kalliossa, vastapäätä Linnanmäen huvipuistoa. Hän ostaa silloin tällöin eksoottisia hedelmiä, mutta syö usein sipsejä. Hän käy terapiassa ja ystäviensä kanssa Ikeassa, bileissä ja ulkomaanmatkoilla, vaikka sitten opintolainalla. Hän on opiskelija ja vapaa toimittaja, joka on saanut myytyä juttujaan useisiin lehtiin, mutta sitten juttujen myyminen tyrehtyy.

Näennäisesti tarinassa ei tapahdu paljon, vaan se kuvaa erään naisen eloa vuoden ajan. Kuitenkin tarina on merkityksellinen ja mukaansatempaava kuvatessaan persoonallisella tavalla arjen sattumuksia.

Kirja on myös humoristinen, mikä ei ole kovinkaan tyypillistä suomalaisessa kaunokirjallisuudessa. Täällä jopa nuoret naiset kirjoittavat tavallisesti synkkiä selviytymistarinoita ja sotaromaaneja. Lisäksi Savonlahden teoksen menestystä ei varmaan ole ainakaan haitannut se, että kirjalla on mielenkiintoa herättävä nimi ja kaunis kansikuva.

Nopealukuinen teos koostuu muutaman sivun pituisista kappaleista, joissa jokaisessa käsitellään uusi tapahtuma, joka liittyy löyhästi edellisiin. Kappaleilla on lakonisen humoristiset otsikot kuten ”Sain ruokaa”, ”Tein jotain”, ”Valmistin smoothien, joka tuli minulle kalliiksi” ja ”Onnistuin yhdessä asiassa”.

Sisko Savonlahti. Kuva: Marek Sabogal / Gummerus
Sisko Savonlahti. Kuva: Marek Sabogal / Gummerus

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on vetävä kuin chick lit -kirja, ja siinä käsitelläänkin paljon vaatteita, meikkejä, ystävyyssuhteita, treffejä ja irtosuhteita. Chick lit -romaanien nousukiitoisten uratarinoiden ja täydellisen rakkaussuhteen löytymisen sijasta realistinen tarina kuvaa kuitenkin rahattomuutta, masennusta, vaikeutta löytää kestävää parisuhdetta ja työpaikkaa, sekä vuoden kestävää kipuilua yllätyseron jälkeen.

On piristävää lukea vaihteeksi aidonmakuinen tarina, joka näyttää kuinka hankalaa nykymaailmassa voi olla löytää omaa paikkaansa ”vielä” kolmekymppisenä. Yksilöiden menestystarinoita ihannoivassa nykyajassamme onnistuminen ei ole kuitenkaan vain itsestä kiinni, koska esimerkiksi parisuhteen ja työpaikan löytymiseen ei voi vaikuttaa pelkästään omalla panoksellaan.

Päähenkilön ongelmat eivät ole mitenkään valtavia eivätkä sellaisia, ettei niihin löytyisi ajan kanssa ratkaisua. Huolet ovat kuitenkin hänelle itselleen isoja, erityisesti kun ympärillä muut pariutuvat ja saavat kiinnostavia duuneja. Kirja ei ole kuitenkaan raskas, vaan se käsittelee ongelmia minäkertojan nokkelan huumorin läpi nähtynä. Huumori onkin usein paras selviytymiskeino.

Päähenkilöä ilahduttavat myös monet tapahtumat, kuten veljenlapsen syntyminen, kannustava puhelinsoitto ystävältä ja täydellisen haalariasun löytyminen. Vuoden kuluttua tilanteeseen ei löydy mahtavia ratkaisuja, mutta kuitenkin selvästi parannusta, ja elämässä alkaa näkyä enemmän valoa.

Olen seurannut sivustakatsojana esikoisromaanin julkaisuprosessia, koska Savonlahti on Facebook-kaverini. Tutustuimme muutama vuosi sitten kun hän haastatteli minua erääseen juttuun Trendi-lehdessä yhteisen kaverimme vinkistä, ja olemme sitten molemmat opiskelleet samaan aikaan eri vuosikursseilla journalismia Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa (Savonlahti on nyt jo valmistunut). Huomasinkin tänään Savonlahden Facebook-sivulta, että hänen kirjastaan otetaan toinen painos. Voi siis varmaan puhua bestselleristä.

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu muistuttaa aiheeltaan ja humoristiselta tyyliltään muutamaa muuta kotimaista autofiktiivista romaania kolmekymppisistä helsinkiläissinkuista eli näytelmäkirjailija Saara Turusen Sivuhenkilöä (lue tästä arvioni) ja (kuulemma myös, en ole vielä lukenut) bloggaaja Henriikka Tavin Mielikuvituspoikaystävää (Atena 2016) ja Bikinirajatapausta (Atena 2018).

On feministinen teko kertoa romaaneissa perusmuottiin mahtumattomien naisten elämästä ja sitä kautta laajemmin suomalaisesta nyky-yhteiskunnasta. Tätä on kaivattu! Kotimaisen kirjallisuuden kentällä on nyt vähän muutosta ilmassa. Savonlahden kirjaa on verrattu myös tämän vuoden alussa ilmestyneeseen toimittajan ja esiintyjän Erkka Mykkäsen esikoisromaaniin Something not good (WSOY).

Sain kirjasta arvostelukappaleen Gummerukselta. 

Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -kirjan esittely Gummeruksen sivuilla

304 sivua

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s