Yhdysvaltoja jo villinnyt romanttinen komedia Crazy Rich Asians kertoo amerikkalaisen ja singaporelaisen elämäntyylin yhteentörmäyksestä

Constance Wu
Constance Wu

Crazy Rich Asians on ollut Yhdysvalloissa valtava menestys. Draamakomedia jää historiaan siinä, että se on ensimmäinen Hollywood-hitti, jossa kaikki keskeiset näyttelijät ovat etnisesti aasialaisia. Myös yhdysvaltalainen ohjaaja Jon M. Chu on sukujuuriltaan aasialainen. Elokuva on saanut maailmalla ylistävät arviot niin kriitikoilta kuin yleisöltä.

Singaporelaisamerikkalaisen Kevin Kwanin bestselleriin pohjautuva elokuva kertoo nuoresta amerikankiinalaisesta pariskunnasta. Newyorkilainen taloustieteen professori Rachel Chu (Constance Wu) matkaa poikaystävänsä Nickin (Henry Golding) kotiseudulle Singaporeen, sillä Nickin on tarkoitus olla bestman parhaan ystävänsä häissä.

Pääparin rooleissa loistavat Henry Golding ja Constance Wu.
Pääparin rooleissa loistavat Henry Golding ja Constance Wu.

Rachel on innoissaan matkasta ensimmäistä kertaa Aasiaan, vaikka häntä jännittääkin poikaystävän perheen tapaaminen. Keskiluokkaiselle Rachelille paljastuu Singaporessa, että Nick on yksi alueen rikkaimman suvun perijöistä ja Aasian tavoitelluimpia poikamiehiä.

Rachel lumoutuu kohtaamastaan yltäkylläisyydestä, mutta hän joutuu myös todella laittamaan sisunsa ja itsehillintänsä peliin, koska hänestä tulee kateellisten seurapiirinaisten kiusanteon kohde. Myöskään Nickin äiti Eleanor (Michelle Yeoh) ei hyväksy amerikkalaista miniää.

Rachel saa tukea Singaporeen perheensä luokse palanneelta entiseltä opiskelukaveriltaan Goh Peik Liniltä (Awkwafina) ja tämän hupaisalta perheeltä. Awkwafina tekee elokuvan hauskimman roolisuorituksen hassuna ja värikkäästi pukeutuneena muodin ystävänä.

Awkwafina
Awkwafina

Elokuvassa törmäävät keskenään kaksi eri yhteiskuntaluokkaa, mutta vielä enemmän kyseessä on amerikkalaisen individualismin ja aasialaisen yhteisöllisyyden välinen kuilu. Aasiassa aikuistenkin lasten kuuluu kunnioittaa ja totella vanhempiaan eri tavalla kuin länsimaissa. On virkistävän tuore näkökulma, että kyseessä onkin ennen kaikkea kahden eri kulttuurin erilaisuus eikä amerikkalaisuutta automaattisesti ihannoida.

Eleanor ei usko, että Rachel on valmis laittamaan perhettä ja perinteiden jatkuvuutta itsensä toteuttamisen edelle. Rachel taas ei voi ymmärtää, ettei Eleanorille oman pojan onnellisuus ole tärkein asia, ja ettei hän usko romanttisen rakkauden riittävän ylittämään elämäntyylien eroavaisuuksia.

Eleanorin ja muiden suvun naisten käytöksessä on sellainen ristiriita, että he ovat hartaita kristittyjä, mutta silti juonittelevat ja ilkeilevät täysin avoimesti. Ehkä elokuva haluaa kuvata myös tekopyhyyttä.

Läheiset äiti ja poika eli rooleissa Michelle Yeoh ja Henry Golding.
Läheiset äiti ja poika eli rooleissa Michelle Yeoh ja Henry Golding.

Muuten kyseessä on perinteinen Hollywood-koneiston tuottama romanttinen komedia, toki omassa lajissaan parhaimmistoa. Kaikki tavoittelevat tietysti naimisiin pääsyä ja lasten saamista, paitsi kenties Nickin homoserkku.

Nuoret ovat mallin mitoissa olevia, korkeasti koulutettuja menestyjiä, jotka pukeutuvat luksusvaatteisiin. Ainoat pulleat ja arkisen näköiset hahmot ovat koomisia sivuhenkilöitä, joissa huvittaa muun muassa heidän ulkonäkönsä. Toisaalta elokuvalla halutaan kai näyttää, että etnisesti aasialaiset ovat yhtä kauniita ja komeita kuin valkoisetkin elokuvatähdet.

day38CRA147.dng

Äärimmäisen rikkauden mukanaan tuomaa loistoa on viihdyttävää ihastella ja hämmästellä. Sehän on tämän elokuvan yksi vetonauloista, eskapismi nuhjuisesta arjesta.

Elokuvassa ei silti kertaakaan kyseenalaisteta kerskakulutusta ja varakkuuden kasaantumista pienelle joukolle ihmisiä. Toki rahan ihannointia tavallaan perustellaan elokuvan alkukohtauksen takaumassa, jossa näytetään vuonna 1995 Lontooseen pienine lapsineen ja siskoineen lomalle saapuneen Eleanorin kohtaama rasismi valkoisten osalta, johon he voivat vastata mykistämällä ylimieliset valkoiset menestyksellään ja rikkaudellaan.

Vuosisadan häät! Japanilaisbrittiläinen Sonoya Mizuno esittää naimisiin astuvaa singaporelaista Aramintaa.
Vuosisadan häät! Japanilaisbrittiläinen Sonoya Mizuno esittää naimisiin astuvaa singaporelaista Aramintaa.

Crazy Rich Asians vakuuttaa aidon tuntuisella dialogillaan ja psykologisesti tarkkanäköisellä tunteiden ja ihmissuhteiden kuvauksella. Mukavaa myös, että Rachelin ammatti on epätyypillinen romanttisten komedioiden genressä, ja että hän myös selviää pulasta hyödyntämällä taloustieteen oppejaan.

Elokuva herättää kovan matkakuumeen Singaporeen, josta elokuva näyttää parhaita puolia. Soundtrackilla kuullaan vetäviä aasialaisversioita isojen länsiartistien hiteistä.

Näin elokuvan pressinäytöksessä. 

Crazy Rich Asians Finnkinon verkkosivuilla

Ensi-ilta on perjantaina 21.9.2018.
Ikäraja: 7
Pituus: 121 min.
Ohjaus: Jon M. Chu
Käsikirjoitus: Peter Chiarelli ja Adele Lim perustuen Kevin Kwanin romaaniin
Näyttelijät: Constance Wu, Henry Golding, Gemma Chan, Lisa Lu, Awkwafina, Ken Jeong, Michelle Yeoh, Sonoya Mizuno, Chris Pang, Jimmy O. Yang, Ronny Chieng, Remi Hii, Nico Santos, Jing Lusi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s