Tutustu poimintoihini Helsingin Kirjamessujen ohjelmistosta ja osallistu messulippujen arvontaan

Halli 7
Helsingin Kirjamessut 2017

Ensi viikolla on taas edessä yksi syksyn suurimmista kulttuuritapahtumista eli Helsingin Kirjamessut 25.–28.10.2018!

Olen käynyt Helsingin Kirjamessuilla joka vuosi jostain 2000-luvun alusta lähtien. Ainoa poikkeus on ollut syksy, jonka vietin Maltalla, ja siellä menin sitten hakemaan lohtua Vallettan kirjamessuilta.

Tykkään Helsingin Kirjamessuilla kuunnella monipuolisia esityksiä, törmäillä lukuisiin tuttuihin, poiketa välillä jonkun ystävän kanssa syömässä tai juomassa Viini ja Ruoka -tapahtuman puolella (tai arkisin lounasaikaan aivan vieressä sijaitsevan opinahjoni Haaga-Helian ruokalassa, heh) sekä tehdä kirja- ja miksei myös joulukalenterilöytöjä.

Tänä vuonna messujen teemamaa on Yhdysvallat, mikä onkin monelle varmaan läheinen valinta, koska yhdysvaltalaista kirjallisuutta suomennetaan ja myös filmataan valkokankaille niin paljon. Kirjamessuilla esittäytyvät myös antikvariaatit, levyt sekä postimerkkimessut. Voit ilmoittautua etukäteen maksuttomiin lukupiireihin ja erilaisiin maksullisiin maisteluihin Viini ja Ruoka -tapahtuman puolella.

Tänä vuonna Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja on vasta 25-vuotias toimittaja Ronja Salmi. Hän on nimennyt messujen lavat uudestaan Helsingin kaupunginosien mukaan, mikä tuntuu raikkaalta. Kaupunginosien nimet myös vihjaavat siitä, minkätyyppistä ohjelmaa milläkin lavalla on.

Halli 6

Kävin läpi Helsingin Kirjamessujen laajan ohjelman ja laadin tähän oman tärppilistani. Jos suunnitelmat menevät putkeen, niin näet minut yleisössä näissä tapahtumissa.  Kiinnostavaa ohjelmaa on niin runsaasti, että saa nähdä, ehdinkö nähdä kaiken toivomani! Olen menossa Messukeskukseen torstaina, perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina on jo siskoni lapsen kaksivuotissyntymäpäiväjuhlat.

Huomatkaa muuten, että kirjamessujen virallisessa ohjelmistossa ei ole kustantomojen, kirjakauppojen ja muiden tahojen omilla osastoilla olevia tapahtumia, vaan ne pitää katsoa erikseen joko Helsingin Kirjamessujen lehden mainoksista tai tahojen omilta verkkosivuilta. Tässä on linkkien takana esimerkiksi Taideyliopiston, Into Kustannuksen ja Suomalaisen kirjakaupan osastojen ohjelmat. Moni kirjailija esiintyy messuilla myös useammalla lavalla, mikä on kätevää, koska jokainen löytää varmaan suosikkikirjailijoiltaan jonkun aikatauluunsa sopivan esiintymisajan.

Tänä vuonna olen ensimmäistä kertaa Helsingin Kirjamessuilla bloggaajapassilla, ja osallistun esimerkiksi lauantaina jo aamuyhdeksältä WSOY:n, Tammen ja Johnny Knigan bloggariaamiaiselle.

Minulla on Messukeskuksen kautta arvottavana lukijoilleni kaksi ilmaislippua Helsingin Kirjamessuille! Voit osallistua arvontaan tykkäämällä tästä postauksesta täällä WordPressissä tai sosiaalisen median kanavissani ja jättämällä kommenttikenttään sähköpostiosoitteesi. Kerro samalla, mikä lukemasi kirja on viime aikoina kolahtanut sinuun. Liput ovat sähköpostissani, joten meilaan liput arvonnan voittajille (yksi lippu per voittaja). Suoritan arvonnan tänä sunnuntaina 21.10.

Halli 6

Tärppini Helsingin Kirjamessujen ohjelmasta

Torstai 25.10.2018

11-11.30 Töölö
Kirjasta näyttämölle – Kissani Jugoslavia Kansallisteatterissa
Keskusteluun osallistuu myös esityksen näyttelijöitä. Olen itse lukenut Pajtim Statovcin loistavan esikoisromaanin ja menossa joulukuussa katsomaan siihen pohjautuvan näytelmän, joten keskustelu aiheesta kiinnostaa.

11.30-12 Töölö
Illuusio näyttämöllä: Baletin lumo ja todellisuus
Kansallisbaletin tanssijat kertovat työstään. Balettifanin valinta!

13.30-14 Hakaniemi
Livebodcast: Mitä Simone sanoisi?
Sivumennen-bodcastin pitäjät juttelevat kirjailijoiden Laura Gustafsson ja Eveliina Talvitie kanssa siitä, mitä annettavaa Simone de Beauvoirin klassikolla Toinen sukupuoli on annattavana nykyfeminismille. Näin feministinä sekä näiden kirjailijoiden ja podcastin pitäjien ihailijana odotan tapahtumaa innolla!

14.30-15 Kruununhaka
Yhdysvallat kaunokirjallisessa kaanonissa
Yleisen kirjallisuustieteen maisterina olen kiinnostunut keskustelusta siitä, onko yhdysvaltalaisella kirjallisuudella omia erityispiirteitään.

18.30 Akateemisen osasto
Minna Eväsoja: Shoshin
Luin japanilaisista ajatuksista kertovan kirjan toukokuussa Tokiossa ja hurmaannuin siitä. Lue tästä arvioni kirjasta. Olen pitänyt paljon myös Eväsojan muista Japanin kulttuurista kertovista kirjoista.

Halli 6

Perjantai 26.10.2018

11.30-12 Kallio
Näkymätön sukupuoli – ei-binäärisiä ihmisiä
Ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisista, transihmisistä ja sukupuolettomista on kulttuuriteko!

klo: 12.00 Akateemisen osasto
Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin
Edellinen bloggaukseni onkin juuri tästä Kankimäen toisesta omaelämäkerrallisesta tietokirjasta, joka teki minuun vaikutuksen. Siinä matkustetaan inspiroivien ”yönaisten” jalanjäljissä. Kankimäki esiintyy myös lauantaina klo 16.30-17 Esplanadi-lavalla.

klo 14-14.30 Kruununhaka
Tiedetori: Taide, tekijyyden muutos ja tekijänoikeus
Moni kirja ja kuvataideteos käyttää pohjana jotain olemassaolevaa teosta, joten on mielenkiintoista tietää, missä menevät tekijänoikeuden rajat.

14.30-15 Töölö
Minna Canth -palkinnon jakotilaisuus.
Kuka kirjoittaja palkitaan työstään yhteiskunnan ravistelijana? Palkinto jaetaan toista kertaa.

15-15.30 Töölö
Missä kirja-alalla mennään?
Kustantamojen toimitusjohtajat keskustelevat kirja-alan nykytilanteesta.

15.30-16.00 Senaarintori
Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta.
Kiva nähdä taas Riikka lavalla!

Klo 16-16.30 Senaatintori
Saara Turunen: Sivuhenkilö
Luin kesäkuussa näytelmäkirjailija Turusen toisen autofiktiivisen romaanin, jonka feminismi ja kuvaus kolmekymppisestä sinkkunaisesta teki vaikutuksen. Lue tästä bloggaukseni kirjasta.

16.30-17 Töölö
Omistautuminen (Miksi kirjoitan)
Kustannustoimittaja Antti Arnkil haastattelee Antti Nyléniä tämän Patti Smithin uusimman kirjan suomennokseksta. En ole vielä lukenut Omistautumista, mutta olen pitänyt paljon Patti Smithin muista kirjoista, ja näin hänen keikkansa elokuussa Flow’ssa. Uusi kirja kertoo lisäksi kirjoittamisesta.

18-18.30 Senaatintori
Lyriikkakeskustelu: D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.
Näin elokuussa Flow’ssa myös suomalaisista feministisistä naisräppäreistä koostuvan kokoonpanon, joka teki vaikutuksen. Nyt nuoret naiset kertovat, miten heidän lyriikkansa syntyvät. Heistä on muuten iso haastattelu uusimmassa Nyt-lehdessä.

Todellisuudessa en tosin pääse katsomaan tätä viimeistä haastattelua, koska menen seitsemäksi Korjaamolle näkemään stand up’ia, burleskia ja dragia yhdistelevän esityksen Punch Up! – Resistance & Glitter.

Halli 7

Lauantai 27.10.2018

10.30-11 Senaatintori
Amerikkalainen runoilija Patricia Lockwood, 36, on kuuluisa transsukupuolisuutta käsittelevistä runoistaan, Twitter-julkisuudestaan ja poikkeuksellisesta lapsuudenperheestään. Hänen isänsä on katolilainen pappi, joka sai paavilta erikoisluvan olla naimisissa. Yritän ehtiä tänne kustantamojen aamiaiselta.

klo 11 Taideyliopiston messuosasto
Messuilla esittäytyy ensi kertaa vuonna 2019 käynnistyvä kirjoittamisen maisteriohjelma! Toimittaja Baba Lybeck haastattelee koulutuksen suunnittelusta vastaavaa lehtori Jusa Peltoniemeä ja runoilija Saila Susiluotoa. Keskustelua voi seurata myös suorana lähetyksenä Facebookissa.

13.30-14 Senaatintori
Veitola
Maria Veitola on oman tiensä kulkija ja yksi Suomen parhaista journalisteista, jonka voimauttavia oppeja menen uteliaana kuuntelemaan.

14.30-15 Töölö
Suomen kirjailijaliitto esittää: Oma huone
Kirjailijat paljastavat, miltä heidän työhuoneissa näyttää ja millaisia heidän työtapansa ovat.

15-15.30 Hakaniemi
Image esittää: Kirjailija ja kriitikko kohtaavat
Nyt on nokkelaa! Saara Turunen pääsee haastattelemaan Hesarin kirjallisuuskriitikkoa Antti Majanderia. Majander aikoinaan lyttäsi Turusen esikoiskirjan Rakkaudenhirviö, joka sittemmin voitti Hesarin esikoiskirjapalkinnon.

Helsingin Kirjamessujen verkkosivut

Viini & Ruoka -messujen verkkosivut

Kuvat ovat Messukeskuksen kuvapankista viime vuoden kirjamessuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s