Valtimonteatterin Syklit-esitys puhuu suoraan ja hauskasti kuukautisista

Kuva: Ilkka Saastamoinen
Kuva: Ilkka Saastamoinen

Lavalla olevilla tuoleilla istuu kaksi nuorta naista pukeutuneena puhtauden symboliin, hohtavanvalkoisiin tennisasuihin. Ristiriidan tähän puhtauteen tuo se, että he kertovat, kuinka istuvat työväentalolla kuuntelemassa pitkäpiimäisesti jorisevaa ukkoa, ja samaan aikaan heidän kuukautisverensä valuu jalkaa pitkin lattialle. Lopulta verta on valunut niin paljon, että he voivat uida siinä.

Sain Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalta Valtimonteatterilta kutsun bloggareiden kutsuvierasnäytökseen tämän viikon keskiviikkoillaksi. Saimme nauttia kahvia ja viiniä, omenapiirakkaa ja pientä suolaista. Kuulimme ohjaaja Asta Honkamaan (s. 1984) tervetulopuheen ja näimme ennakkonäytöksessä Syklit-esityksen, jonka ensi-ilta oli tämän viikon perjantaina.

Ilahduin siitä, että naisvaltaisessa katsomossa oli jopa pari miestä, jotka nauroivat muiden mukana esityksen vitseille. Otin itse seurakseni ystäväni Martan, joka sanoi esityksen jälkeen pitäneensä siitä todella paljon. Ja tämä on harvinainen kehu, koska itse harrastelijateatterissa esiintyvä ja elokuvakriitikkona työskentelevä Martta on erittäin tarkka katsoja.

Kuvani Valtimonteatterin viihtyisästä baarista / lämpiöstä.
Kuvani Valtimonteatterin viihtyisästä baarista / lämpiöstä.

Puolitoista tuntinen esitys koostuu irrallisista kohtauksista, joissa käsitellään eri puolia menkoista, alkaen ensimmäisten kuukautisten odottelusta teininä. Tekstin materiaali on työryhmän yhdessä tekemä. Lavastuksena on puhtauteen ja likaisuuteen liittyviä esineitä. Näyttelijät Outi Ikonen ja Sirja Sauros ovat luontevia ja hauskoja esiintyjiä. Esitys on humoristinen, mutta se käsittelee myös kuukautiskipujen ja -häpeän aiheuttamaa kärsimystä.

Syklit alkaa hyytävällä stand up -osuudella, jossa kerrotaan tarkoituksella myös mauttomia ja vanhoja kuukautisvitsejä. Eniten pidin kohtauksista, joista toisessa kuvataan kirjailija Svetlana Aleksijevitšin tekstiä neuvostoarmeijassa palvelleiden satojen naisten vaikeista oloista ilman kuukautissuojia ja toisessa taas käydään läpi Frendit-televisiosarjan misogynistä jaksoa, jossa Chandler päätyy kauhukseen teatteriin katsomaan huutavan keski-ikäisen naisen monologia.

Pidin myös kohtauksessa, joka käsitteli ohivuotoihin liittyvää häpeää. Hupaisa ja samaistuttava kohtaus laittoi miettimään, miksi on niin valtavan noloa, jos muut saavat tietää sinulla olevan kuukautiset. Ajatuksia herättävä on myös kohtaus, joka käsittelee monoteististen uskontojen (kristinusko, islam, juutalaisuus) kuukautisiin liittämiä tabuja, vaikka olen lukenut aiheesta ennenkin.

Kuva: Ilkka Saastamoinen
Kuva: Ilkka Saastamoinen

Osa ehkä miettii, miksi tehdä esitys ruumiin eritteistä, mutta työryhmän tarkoitus on poistaa kuukautisiin liittyviä vääriä luuloja ja häpeää.  Jos itsellä ei ole kuukautisia, niin esitys auttaa ymmärtämään sitä kansanosaa, jolla ne on.

Ainoa, mistä antaisin miinusta, oli muutamat tylsät kohtaukset, joissa näyttelijät pitkään vain seisoivat tai puuhastelivat puhumattomina. Olin myös kuullut monet kuukautisfaktat jo aiemmin, liittyen esimerkiksi kuukautissuojamainoksiin. Ymmärrän toisaalta, että nuo seikat ovat niin herkullisia, että ne on haluttu mukaan esitykseen. Esityksessä olisi voinut käsitellä myös transmiesten kuukautisia, mutta työryhmä ei kenties halunnut kajota aiheeseen, josta heillä ei ole omaa kokemusta.

Esityksen tukijana on kotimainen Lunette, joka valmistaa kuukuppeja, ja esityksen aikana yksi onnekas katsoja voittaa arvonnassa kuukupin. Olen itse käyttänyt kuukuppia vuodesta 2009 asti, ja voin mainostaa sen olevan ehdottomasti kaikista edullisin, ekologisin ja mukavin kuukautissuoja.

”Nauti naiseudestasi tai vaikka vihaa sitä.”

Lue Sykleistä lisää Valtimonteatterin verkkosivuilta.

Ensi-ilta oli 2.11.2018. Esityksiä on 1.12.2018 asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s