Koe jännittävä ilta salakinossa Korjaamolla dramaattisen romanttisissa Romeo + Juliet -ysäritunnelmissa

Serkkuni Janica ja minä welfiessä Korjaamon edessä ennen illan alkua.
Serkkuni Janica ja minä Korjaamon edessä ennen illan alkua.

Pääsin eilen elämäni toista kertaa kokeilemaan salakinoa! Jälleen salakinon tekijöinä oli 00100 Ensemble, kuten viime vuoden elokuussa Eyes Wide Shut -illassa Lasipalatsin Bio Rexissä (lue ennakkobloggaukseni siitä).

Tällä kertaa pääsin ennakkoillassa tutustumaan toiseen yhdeksänkymmentäluvun amerikkalaiseen hittielokuvaan eli Baz Luhrmannin Romeo + Juliet -draamaan vuodelta 1996. Elokuva on tuonut William Shakespearen klassisen romanttisen tragedian Romeon ja Julian (n. 1595–1596) 1990-luvun Veronaan, mutta elokuvan lyyriset repliikit ovat suoraan Shakespearen kynästä. Elokuvan Romeona hurmasi Leonardo DiCaprio ja Juliana Claire Danes

Salakinon tapahtumapaikkana oli tällä kertaa Töölössä Korjaamon Vaunusali. Pyysin seuralaisekseni serkkuni Janican, jonka kanssa olin yläasteella samalla luokalla. Kävimme silloin yhdessä katsomassa kyseisen elokuvan, joka oli siihen aikaan suuri puheenaihe teinityttöjen keskuudessa. Serkun kanssa salakinoon meneminen sopi myös illan teemaan, koska esityksessä nähdään tärkeissä rooleissa myös Julian ja Romeon serkut.

Meistä kummallakin oli enää hyvin hatarat muistikuvat itse elokuvasta, vaikka Romeon ja Julian tarina on toki meille tuttu. Olen itse nähnyt viimeksi viime lokakuussa Kansallisteatterin hienon Julian & Romeon (lue esityksestä bloggaukseni täältä).

IMG_20190708_184329077

Salakino on yhdistelmä teatteria, pakohuonepeliä ja elokuvanäytöstä. Ensiksi seuraa parin tunnin ajan pakohuonepeliä ja immersiivistä teatteria. Elokuvan hahmoja esittävät näyttelijät kutsuvat yleisöä kanssaan seuraamaan erilaisia tyylitellysti näyteltyjä kohtauksia elokuvan maailmasta. Kävijät voivat vain seurata kohtauksia sivusta tai välillä myös osallistua niihin itse, näyttelijöiden kutsumina.

Tilassa voi vapaasti liikkua ja vaihtaa halutessaan huonetta. Paikassa on myös baari virvokkeiden ostamista varten. Illan lopuksi nähdään kyseinen elokuva, ja baari on auki myös elokuvan ajan. Salakinossa ei saa ottaa valokuvia, jotta paikka säilyttäisi salaperäisyytensä tulevia kävijöitä varten.

Salakinoon valmistautuessa kohtasimme saman ongelman kuin kohtasin edellisen kerran salakinon kohdalla: elokuva olisi ollut hyvä katsoa etukäteen, jotta olisi ymmärtänyt paremmin salakinon näyteltyjen kohtausten kontekstin elokuvaan liittyen ja kuka hahmo on kukakin, mutta toisaalta elokuvaa ei ollut järkeä katsoa etukäteen, koska sen näkisi kuitenkin salakinossa.

No, me emme sitten katsoneet elokuvaa etukäteen. Pysyimme kyllä ihan hyvin perillä tapahtumista Korjaamolla. Itse elokuvan aikana oli hauska oivaltaa, mitkä puvut, paikat ja tilanteet oli tuotu salakinoon.

Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.
Julian äiti ja Julia. Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.

Immersiivinen teatteri on aika jännittävää, ja monen kävijän kasvoilta näki, että heitä hermostutti (toki hyvällä tavalla). Jännitys hälveni kun ymmärsi, että näyttelijät esiintyvät pääasiassa keskenään. Törmäsin Korjaamolla sattumalta turkulaiseen kaveriini, jolla oli kuulemma myös kivaa. Tarinassa on tosin paljon tappeluita, ja niiden seuraaminen oli välillä aika hurjaa.

Päädyin itse tekemään pieniä, hauskoja juttuja, kuten osaksi Capulettien jengin yhden kuumakallen kuulustelua suljetussa huoneessa pienen ryhmän kanssa, suuren liinan alle häissä, tanssimaan discossa ja pyörimään rantakarusellissa Romeon kanssa. Jokainen salakinoilta on erilainen, ja kokemukset riippuvat myös paljon omasta aktiivisuudesta, joten sinä lukijani päätyisit luultavasti tekemään salakinossa ihan eri juttuja.

Toki se oli jännittävää, että olimme niin lähellä näyttelijöitä, usein vain muutaman sentin päässä. Useamman upean näyttelijän kanssa oli myös intensiivinen katsokontakti ja jopa lyhyt kahdenkeskinen keskustelu. Esimerkiksi heti illan aluksi Romeon äiti johdatti mut ja Janican kahdestaan Julian pieneen makuuhuoneeseen, jossa seurasimme ihan vierestä sohvalla istuen Julian ja hänen äitinsä kinaa.

Tämä riita tosin tapahtui ilman vuorosanoja, ja kohtaukset olivat muutenkin suurimmaksi osaksi mykkiä, kenties jotta tapahtuma olisi mahdollinen muillekin kuin suomenkielisille. Mulla olikin viime kerralla porukassa mukana myös japanilainen kaverini, joka ei puhu suomea.

Romeo ja Julia. Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.
Romeo ja Julia. Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.

Verrattuna edelliseen salakinoon, nyt huoneita oli enemmän ja ne olivat vielä paljon koristellumpia. Tilat olivat tosi näyttäviä. Löysimme uusia huoneita vielä ihan viime hetkillä ennen elokuvan alkua! Lisäksi erilaisia näyteltyjä kohtauksia oli koko ajan menossa useita, eikä luppoaikaa syntynyt. Näyttelijät myös ottivat Korjaamolla paljon enemmän kontaktia ja ohjailivat kävijöitä enemmän kuin Bio Rexissä.

Lopuksi tosin huomasimme, että olimme jo nähneet varmaan kaikki kohtaukset, joten tilanteet alkoivat toistua. Lopuksi tuli toki vielä kaikki kävijät yhteen kokoava hauska loppukohtaus ennen elokuvan alkua. Osa kohtauksista oli selvästi tarkasti käsikirjoitettuja, mutta osa taas oli improvisoituja ja aika löysiä, joten joihinkin niistä kyllästyi pian. Siirryimme silloin kesken kohtausta seuraavaan huoneeseen tai huvittamaan itse itseämme lavasteissa. Mua ja Janicaa ei koskaan vedetty salaiseen bilehuoneeseen, jonne pääsi vain kutsuttuna (toki hiippailin sinne lopuksi sitten salaa).

Romeon serkku Mercutio. Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.
Romeon serkku Mercutio. Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.

Erona Eyes Wide Shut -iltaan oli lisäksi se, etteivät teatterinäyttelijät nyt näytelleet myös elokuvan aikana. Ehkä tähän oli syynä se, etteivät he jaksaneet vetää neljän tunnin show’ta, koska viimeksi salakinoiltoja oli vain kaksi, mutta nyt iltoja on kahdeksan. Yleisön on myös helpompi keskittyä elokuvaan, kun salissa ei samaan aikaan tapahdu kaikenlaista muuta.

Muistaakseeni luin viimeksi lehdestä, että salakinot ovat kalliita järjestää, koska niihin sisältyvät suuren tilan vuokraus, lavasteet, asut sekä näyttelijöiden harjoitukset ja näytöspalkat. Tämä selittää 39 euron lippuhinnan.

Ilta sisälsi useita musiikkiesityksiä. Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.
Ilta sisälsi useita musiikkiesityksiä. Kuvat eilisestä salakinosta on ottanut Juuso Koivisto.

Illan aikana oli kiva katsella muiden kävijöiden hienoja asuja, sekä oli hauskaa saada itse tälläytyä kunnolla. Myös yleisö siis pukeutuu elokuvan hengen mukaisesti, ja me tavoittelimme asuillamme Julian perheen suurten naamiaisjuhlien tunnelmaa. Paikan päällä myydään narikassa myös lisää asusteita.

Illan lopettanut Romeo + Juliet -elokuva oli sähäkkä, hauska ja koskettava. Kaiken kaikkiaan saimme siis loisteliaan ja jännittävän erilaisen illan!

Osallistuimme ennakkoiltaan pressilipuilla 8.7.2019. 

Tapahtuman Facebook-sivut

00100 Ensemblen kotisivut

Korjaamo Culture Factory

Tapahtuma soveltuu myös englanninkielisille.

Pay-what-you-want -lippuja saatavila perjantai- ja lauantaiesityksiin 12., 13., 19. ja 20.7. ovelta klo 18.30 alkaen. PWYW-lippuja 10 kpl per esitys.

Ensi-ilta on tänään tiistaina 9.7.
Viimeinen esitys on lauantaina 20.7. Lippuja on vielä saatavilla. 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s