KOM-teatterin Valehtelijan peruukki kertaa rehellisesti näyttelijöiden muistoja ihmissuhteista

Kuvassa Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Valokuva: Noora Geagea
Kuvassa Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Valokuva: Noora Geagea

Pääsin eilen Paavon kanssa näkemään päivänäytökseen Valehtelijan peruukin. Saimme tuntea olomme nuoreksi, koska yleisössä oli niin paljon eläkeläisiä.

Valehtelijan peruukki on jatkoa saman työryhmän kymmenen vuotta aiemmin tekemälle menestysesitykselle Odotus. Näin myös aikoinaan Odotuksen KOM-teatterissa, mutta minulla on esityksestä vain hämärät muistikuvat, enkä enää edes muista, kenen kanssa kävin katsomassa sen. Muistan kuitenkin yhä esityksestä pari hauskaa kohtausta.

Naurua on luvassa myös nyt, kun näytelmäkirjailija ja dramaturgi Heini Junkkaala (Kristuksen morsian, Olipa kerran minä, Soita minulle Billy, Homoäiti) on jälleen haastatellut kirjailija-näyttelijä Pirkko Saisiota ja näyttelijä Marja Packalénia heidän elämästään. Jo näiden palkittujen tekijöiden nimet ja elämänkokemus ovat tae kiinnostavuudesta. Junkkaala on koonnut esityksen haastattelujen pohjalta litteroidusta puheesta, jota kertyi 470 sivua!

Kyseessä on dokumenttiteatteriesitys, jossa nyt seitsemänkymppiset Saisio ja Packalén muistelevat elämänsä tunnetasolla merkittäviä tilanteita ja suunnittelevat myös jopa tulevia hautajaisiaan. Kuten Junkkaala sanoo käsiohjelmassa, ihminen muistaa parhaiten ne tilanteet, joihin liittyy jokin tunne, joten tämän vuoksi muistot ovat aina draamallisesti kiinnostavia. Hän on taitavasti leikannut esityksen nopeasti kohtauksesta toiseen siirtyväksi.

Itseironia ja suru vuorottelevat, kun Saision ja Packalénin ennen kaikkea ihmissuhteisiin liittyvät muistot käsittelevät omien vanhempien kuolemia, rakastumisia, eroja, pettämisiä, lastenlasten hoitamista ja kommelluksia matkoilla. Odotuksen jälkeen Saisiosta on tullut isoäiti ja Packalén on opiskellut suntioksi. Vaikka kumpikin on jo eläkeiässä, he työskentelevät yhä aktiivisesti, niin kuin taiteilijoilla on tapana. He ovat myös lavalla yhä hämmästyttävän ketteriä.

Kuvassa Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Valokuva: Noora Geagea
Kuvassa Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Valokuva: Noora Geagea

Valehtelijan peruukki on kerännyt suitsutusta ja myynyt kaikki näytöksensä loppuun jo näin ensi-iltaviikolla. Suosiota on helppo ymmärtää, koska rehelliset tarinat herkullisine yksityiskohtineen ovat niin hauskoja ja koskettavia, sekä kertovat elämästä jotain oleellista. Vaikka kyseessä ovat Saision ja Packalénin muistot, niin tunnetasolla yleisökin voi samaistua niihin ja myös peilata omaa elämäänsä heidän muistojaan vasten.

Ystävysten keskinäinen kemia on vahvaa, ja heidän välillään olevan lämmön voi tuntea katsomoon asti. Näyttelijöillä on myös loistava tarinankertomisen lahja. Usein synkkäänkin muistoon liittyy heillä jokin absurdi yksityiskohta, kuten kun Saision äidin hautajaisissa isä saapui paikalle punaisessa verryttelypuvussa ja suntio tarjosi Saision pienelle tyttärelle kyydin ruumiskärryissä.

Osa muistoista on niin hykerryttävän absurdeja, että nauroin niille ääneen vielä yöllä nukkumaan käydessänikin. Esimerkiksi kun Saisio pääsiäisenä Kreikassa vahingossa avasi kirkon oven, kun siihen koputettiin, vaikka kirkon oven takana olleet pappi ja seurakunta yrittivät löytää Kristuksen haudan tyhjänä.

Koin taas kipeinä ja valaisevina Saision tunnustukset pitkistä naissuhteistaan, joihin on liittynyt pettämistä puolin ja toisin. Nämä muistot piirsivät kuvan siitä, kuinka vaikeaa jopa taidepiireissä on ollut olla homo vuosikymmeniä sitten (toki osittain myös yhä) ja saada kunnollinen ja julkisesti tunnustettu parisuhde. Niinkin karismaattinen ja lahjakas ihminen kuin Saisio päätyi seitsemäksi vuodeksi vakavaan suhteeseen biseksuaalin naisen kanssa, vaikka naisella oli jatkuvasti sutinaa myös miesten kanssa. Saisiokin päätti pettää kumppaniaan miesten kanssa ja tuli silloin raskaaksi. Myöhemmin Saisio kosti uudelle puolisolleen sen, mitä oli joutunut kokemaan tässä ensimmäisessä pitkässä suhteessaan. Olen vaikuttunut ja iloinenkin siitä, että Saisio uskalsi jakaa yleisölle nämä intiimit muistot.

Kuvassa Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Valokuva: Noora Geagea
Kuvassa Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Valokuva: Noora Geagea

Kuten Odotuksessa, myös nytkin lavastus on toteutettu minimalistisesti vain rekeillä roikkuvilla vaatteilla. Jokainen vaate edustaa jota kuta henkilöä Packalén ja Saision elämästä. Puheena olevien henkilöiden yksityisyys säilyy, kun esimerkiksi rakastetuista puhutaan Silkkinä, Kauluksena ja Huivina. Vaatteet auttavat myös katsojaa pysymään kärryillä siitä, kenestä ihmisestä kulloinkin puhutaan.

Kun naiset laittavat konkreettisesti valehtelijan peruukin päähänsä, he voivat hauskuuttaa yleisöä esittämällä täysin erilaista ihmistä kuin oikeasti ovat. Tämä muistuttaa meitä myös siitä, että muistotkin saattavat olla valheellisia.

Esitykseen on luotu menevyyttä niin, että Saisio ja Packalén puhuvat lomittain omia kertomuksiaan ja välillä esittävät toistensa kertomusten hahmoja. Hetkittäin on tosin hieman hankalaa tietää, kumman tarinassa nyt mennäänkään ja kuka hahmo puhuu.

Esitykseen liittyy myös oleellisesti siinä kuultava musiikki, kuten Saision fanittaman portugalilaisen Marizan fado-musiikki ja kreikkalaisen Irene Papasin kiihkeästi hokema Infinity-kappale.

KOM-teatteri taas on kaunis teatterirakennus Ullanlinnassa, mutta vain valitettavasti aivan liian pieni loppuunmyydyille katsomoille. Niin ennen esitystä kuin väliajalla lämpiössä on uskomaton tungos ja vessoihin kilometrijonot. Jyrkästi nousevasta katsomosta onneksi näkee joka paikasta hyvin alhaalla olevalle lavalle.

 

Kaikki syksyn näytökset on jo myyty loppuun, mutta keväälle on tulossa lisänäytöksiä.

Sain esitykseen pressilipun avecilla 14.9.2019 päivänäytökseen. 

Valehtelijan peruukki Kom-teatterin sivuilla

Ensi-ilta oli 12.9.2019. Viimeinen näytös on 2.11.2019.

TEKSTI: Heini Junkkaala, Marja Packalén ja Pirkko Saisio
OHJAUS: Heini Junkkaala
DRAMATURGI: Elina Snicker
LAVASTUS- JA PUKUSUUNNITTELU: K Rasila
​MASKEERAUSSUUNNITTELU: Leila Mäkynen
ÄÄNISUUNNITTELU: Antti Puumalainen
VALOSUUNNITTELU: Tomi Suovankoski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s