Kansallisteatterin Lokki liitää korkealle upean visuaalisessa tulkinnassa

Miro Lopperi esittää kartanon omistajan poikaa Konstantin Trepleviä. Kuva: Tommi Mattila.
Miro Lopperi esittää kartanon omistajan sisarenpoikaa, aloittelevaa näytelmäkirjailija Konstantin Trepleviä. Kuva: Tommi Mattila

Pääsin pari päivää sitten keskiviikkoiltana näkemään Lokin ensi-illan Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä. Seuranani olivat Paavo ja Kulttuurielämää Helsingissä -blogin Tuire ystävänsä kanssa.

Maailmankuuluisan klassikkonäytelmän kohdalla oleellisinta on tulkinta. Anne Rautiainen on tehnyt ohjaamastaan ja sovittamastaan Lokista (1896) hyvin visuaalisen, ja sanoisin myös, että raikkaan ja selkeän tulkinnan.

Jo alku yllättää kauniilla ja tyylitetyllä musiikkikohtauksellaan, jonka aikana hahmot kohtaavat toisensa lavalla sanomatta sanaakaan. Osa näytelmän upean musiikin siivittämistä ja sanattomista kohtauksista muistuttaa performanssitaidetta.

Kari Renton lavastus on pelkistetty mutta kaunis. Tuolit ovat vinossa ja piano puoliksi upotettu lattiasyvennykseen. Taivaalta sataa ryöpyten suolaa surullisten hahmojen päälle. Pianon päällä ja seinillä lampeteissa lepattavat kynttilät.

Takaiseinää koristaa epätasainen kangas, joka vaihtaa väriä sinisestä punaiseen kuvaten niin maisemaa kuin ihmisten tuntemuksia. Hahmot kiipeävät heiluvia tikapuita pitkin kohti kattoa, pakenevat tai kohtaavat toisiaan.

Pirjo Määttä, Aksa Korttila ja Esa-Matti Long. Kuva: Tommi Mattila
Pirjo Määttä, Aksa Korttila ja Esa-Matti Long. Kuva: Tommi Mattila

Ensi-illassa yleisö nauroi paljon, jopa yllättävän runsaasti siihen nähden, että kyseessä on enemmän tragedia kuin komedia. Tai oikeastaan Lokin alaotsikko on sopivasti Julma komedia. Kaikki näytelmän henkilöt ovat onnettomia, ennen kaikkea yksipuolisen romanttisen rakkauden tähden.

Tarinassa ei sinänsä ole juonta, vaan ihmisjoukko viettää aikaansa maatilalla jossain päin Venäjää ja samalla rakkaussuhteita solmitaan ja puretaan. Näytelmä on hyvin puhepainotteinen, ja keskustelut polveilevat taiteesta rakkauteen. Ennen kaikkea Lokki kuvaa kahden sukupolven välistä yhteentörmäystä.

Maria Kuusiluoma. Kuva: Tommi Mattila
Maria Kuusiluoma. Kuva: Tommi Mattila

Maatilan omistaa raihnainen Sorin, roolissa esityksen koomisin hahmo Vesa Vierikko. Hänen sisarensa, kuuluisan näyttelijän Irina Nikolajevna Arkadinan roolissa häikäisee mainio Maria Kuusiluoma, joka tekee esityksen vaikuttavimman roolisuorituksen.

Irina on itsekäs ja ailahteleva äiti 25-vuotiaalle, herkälle pojalleen Konstantin Trepleville (Miro Lopperi), joka turhaan hakee menestyneeltä äidiltään hyväksyntää haparoivalle alulleen näytelmäkirjailijana. Treplevin haluaa uudistaa näyttämötaidetta, mutta kohtaa paljon ymmärtämättömyyttä, osittain vaikeaselkoisten ideoidensa vuoksi. Hän on myös mustasukkainen äitinsä nuorelle, jo kirjailijana menestyneelle rakastajalle Trigorinille (Jussi Lehtonen).

Treplevin on rakastunut näyttelijänuraa tavoittelevaan Ninaan, jota tulkitsee vivahteikkaasti Aksa Korttila. Nina on viaton haaveilija, jota elämä moukaroi, kun hän taas rakastuu Trigoriniin, joka lopulta vain leikittelee hänen tunteillaan ja elämällään.

Vesa Vierikko. Kuva: Tommi Mattila
Vesa Vierikko. Kuva: Tommi Mattila

Tilanhoitajan tytär Maša taas on epätoivoisesti ja salaa rakastunut Trepleviin. Mašan roolissa on Kansallisteatterin muissakin Tšehov-esityksissä nähty Emmi Parviainen. Parviainen tekee hienosti alati itkettyneen näköisen ja dramaattisen Mašan, jonka humalakohtaus ja espanjaksi laulama bossanova ovat mieleenjääviä.

Taisto Reimaluoto tekee herkullisen tulkinnan yksioikoisesta tilanhoitaja Šamrajevista. Hänen tuskastunutta vaimoaan Polinaa (Pirjo Määttä) on helppo ymmärtää. Esa-Matti Long esittää naisia hurmaavaa lääkäriä Dornia. Mika Piispa näyttelee kyläkoulun lempeää ja rahapulasta kärsivää opettajaa Medvenkoa.

Kuva: Tommi Mattila
Jussi Lehtonen ja Emmi Parviainen. Kuva: Tommi Mattila

Olen vuosia aiemmin lukenut Lokin käsikirjoituksen, ja muistaakseeni myös nähnyt Lokin joskus kauan sitten näyttämöllä. Olen tänä vuonna nähnyt jälleen kaksi muutakin Tšehov-tulkintaa: Helsingin kaupunginteatterissa Lauri Maijalan ohjaaman Kirsikkatarhan ja Kansallisteatterissa Paavo Westerbergin ohjaaman Kolme sisarta, ja lisäksi vuonna 2015 Westerbergin myös ohjaaman Vanja-enon Kansallisteatterissa.

Kaikissa näissä neljässä Tšehovin tunnetuimmissa näytelmissä toistuvat samat teemat: yksipuolinen, toteutumaton rakkaus, kykenemättömyys toteuttaa omia unelmiaan, melankolinen mielenlaatu ja joutilas ylimystö syrjäisessä maalaiskartanossa, yleensä haikailemassa kaupungin seurapiireihin.

Tosin Tšehovilla tuntuu olevan maneeri tehdä yksipuolisista rakkauksista aina kovin sitkeitä ja hahmoista jopa liioitellun dramaattisia ja kärsiviä. Lokissa yksikään hahmo ei ole onnellinen. Toki teatteri syntyy suurista tunteista ja draamasta.

Näytelmät eivät surullisista aiheistaan huolimatta ole raskaita, vaan sekä kuplivan keveitä että mieltä kohottavan liikuttavia. Tšehovilla on taito kirjoittaa nokkelaa dialogia ja luoda koskettavia hahmoja. Näkemieni esitysten toteutukset Helsingissä ovat myös aina olleet visuaalisesti ihastuttavia.

 

Näin esityksen pressilipulla avecin kanssa ensi-illassa 18.9.2019. 

Lokki Kansallisteatterin verkkosivuilla
Kesto: 2 h 35 min, sisältää väliajan
Viimeinen näytös on näillä näkymin 28.12.2019.

Anton Tšehovin näytelmän ohjaus ja sovitus: Anne Rautiainen

Rooleissa: Aksa Korttila, Maria Kuusiluoma, Jussi Lehtonen, Esa-Matti Long, Miro Lopperi, Pirjo Määttä, Mika Piispa, Emmi Parviainen, Taisto Reimaluoto ja Vesa Vierikko
Lavastus: Katri Rentto
Puvut: Saija Siekkinen
Koreografia: Jenni Nikolajeff
Valot: Ville Toikka
Ääni: Esa Mattila
Videot: Pyry Hyttinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s