Suomalainen villikkoneito seikkailee Roomassa ja kohtaa myös ahdistelijoita Kati Kovácsin mainiossa sarjakuvassa Que Vadis, Katalin?

IMG_20190930_155600096

Takaisin kesäisiin tunnelmiin meidät vie helteiseen Roomaan sijoittuva sarjakuvaromaani.

Kati Kovácsin sarjakuva-albumit ovat aina ilahduttaneet minua mustalla huumorillaan, absurdeilla käänteillään, feminismillään ja reteällä lihallisuudellaan. Hänellä on hyvin tunnistettava, naivistinen piirrostapa ja villi kerrontatyyli. Que Vadis, Katalin? (Minne menet, Katalin?) on Kovácsin tähän mennessä laajin ja henkilökohtaisin sarjakuvaromaani.

Alunperin espoolainen Kovács, 55, on asunut Roomassa vuodesta 1986 lähtien. Uudessa albumissa hänen alter egonsa, vaalea saparopäinen nuori Katalin lähtee kengännauhabudjetilla yksin asumaan sielunsa kotimaahan, Italiaan, jossa ei ole vielä koskaan käynyt. Koti-Suomeen jää kaipaamaan makkara, jolle Katalin kirjoittaa kirjeitä.

Katalin haluaa alkaa elättää itsensä piirroksillaan ja seikkailla uudessa kulttuurissa. Tarinaan luovat tunnelmaa latinankieliset virkkeet, jotka eivät tosin valitettavasti useinkaan aukene kieltä taitamattomalle.

IMG_20190930_155750926

Roomassa kokemattomalle Katalinille sattuu monia kommelluksia, kuten hän suututtaa motellin emännän käyttämällä suihkussa kaiken lämpimän veden ja pudottelemalla ikkunasta suutuspäissään piirtämiä peniksen kuvia.

Sillä Katalinia todellakin suututtaa, koska miehet ahdistelevat ja lähentelevät häntä joka välissä, alkaen lentokoneen suomalaisesta äijästä. Katalin on opetettu kotona hymyilemään kaikille, jotka sanovat hänelle kohteliaisuuksia, mutta tästä tavasta tulee riesa macho-kulttuurin läpikyllästämässä Italiassa.

Heteronainen on tosin itsekin miesten perään, ei kadulla huutelevien törkyturpien, vaan paremmin käyttäytyvien komistusten. Siitä voikin sitten olla kahta mieltä, onko se voimaannuttavaa vai esineellistävää, kun naishahmo haaveilee voivansa viedä nuorukaiselta neitsyyden ja erotisoi ohikulkevia miehiä. Ainakin se on piristävän erilaista.

IMG_20190930_155823347

Omalaatuinen nuori nainen myös tekee kaikenlaista hetken päähänpistosta, kuten leikkii kumauttamalla päät yhteen tuntemattoman miehen kanssa terassipöydässä, jolloin miehen päästä kuuluukin paha rusaus. Katalin saa mukaansa Rooman öihin samanhenkisen reippaan ja elämänjanoisen ystävän motelliin muuttavasta toisesta suomalaisesta tytöstä.

Lopuksi tarina lähtee täysin mielikuvituksellisille laduille, kun Katalin päätyy Antiikin Roomaan! Muuten tarina tuo realistisesti esiin ulkomaille muuttamiseen liittyvät epävarmuudet ja väärinkäsitykset mutta myös huuman ja uudet mahdollisuudet. Pikku hiljaa Katalin löytää väylänsä piirtäjänä sekä pääsee myös tutustumaan syvemmin ihailemiinsa italialaisiin miehiin.

Voima-lehden syyskuun numeron haastattelussa Kovács muuten kertoo, miten hän muutteli tosielämän tapauksia sopivimmaksi kirjaan. Esimerkiksi hänen jahtaamansa komea italialainen ”neitsyt” oli oikeasti suomalainen mies. Lue juttu tästä.

Sain kirjasta WSOY:ltä arvostelukappaleen. 
Bloggauksen kuvat ovat ottamiani. 

Kati Kovács: Que Vadis, Katalin?
WSOY 2019
Julkaistu: elokuu 2019
Sivumäärä: 112 sivua (kovakantinen kirja)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s