Lue poimintani Helsingin kirjamessujen runsaasta ohjelmasta — ja osallistu messulippujen arvontaan!

IMG_20191016_152834

Ensi viikolla koittaa jälleen yksi syksyn suurimmista kulttuuritapahtumista Helsingissä eli kirjamessut! Tapahtuma järjestetään nyt 19. kertaa, ja ohjelmajohtajana on tänäkin vuonna valovoimainen 26-vuotias toimittaja Ronja Salmi. Samanaikaisesti järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma, johon pääsee tutustumaan samalla lipulla.

Helsingin Kirjamessujen lavoilla on lähes 900 kirjaesittelyä, haastattelua ja keskustelua. Lisäksi ohjelmaa on kustantajien ja kirjakauppojen osastojen lavoilla. Tänä vuonna messujen teemamaana on Ranska.

”Helsingin Kirjamessujen lavoilla esiintyy yli 1100 kirjailijaa, taiteilijaa, poliitikkoa ja vaikuttajaa. Messuilla nähdään lähes kaikki kirjavuoden merkittävimmät suomalaiset kirjailijat ja lähes 40 kansainvälistä kirjailijavierasta. Esikoiskirjailijoita on ennätysmäärä. Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinto jaetaan sunnuntaina 27.10.”

Selailen itse mieluiten paperista kirjamessulehteä, jota jaetaan ympäri kaupunkia, esimerkiksi kaupunginkirjastoissa. Pääsen näillä näkymin kirjamessuille perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina, mikä on sinänsä harmi, koska torstaina olisi tänä vuonna minusta ehkä kiinnostavin ohjelma. Jaan tässä alla joitakin omia poimintojani kirjamessujen ohjelmasta jokaiselta päivältä.

PirkkoSaisio_LauraMalmivaara
Pirkko Saisio

Sain Messukeskukselta myös kaksi ylimääräistä lippua kirjamessuille arvottavaksi blogissani, ja arvontaan voi osallistua kommentoimalla tätä postaustani Facebookissa, Instagramissa tai blogin kommenttikentässä! Lippu on sähköinen, joten muistathan jättää viestiin meiliosoitteesi. Kerro kommentissa myös, mitä erityisesti odotat kirjamessuilta. Arvon liput tämän viikon sunnuntaina 20.10. klo 19.00. 

Seuraavaksi sitten joitakin poimintojani ohjelmasta. Esittelytekstit ovat Messukeskuksen verkkosivuilta.

VINKKI: Voit Messukeskuksen sivuilla painaa sydäntä niiden tapahtumien kohdalla, jotka haluat kerätä suosikkeihisi. Näin sinun on helpompi messuilla muistaa, mitä haluat nähdä. Tai sitten voit etukäteen ympyröidä haluamasi ohjelmat kirjamessujen lehdestä.

Aino Vähäpesola / Kosmos
Aino Vähäpesola / Kosmos

Torstai 24.10.

Mistä puhumme kun puhumme autofiktiosta
Aika: klo 11.00 -11.30
Paikka: Senaatintori
Yritys: Kosmos

Omaelämäkerrallinen kaunokirjallisuus eli autofiktio on yksi tämän hetken suurimpia trendejä kirjallisuudessa. Mitä on autofiktio ja miksi se kiinnostaa lukijoita? Missä suhteessa “auto” ja “fiktio” ovat toisiinsa? Piileekö kirjoittamisessa sudenkuoppia? Miksi haluamme niin pakkomielteisesti selvittää totuuden? Autofiktiosta keskustelevat esikoiskirjailijat Aino Vähäpesola, Emma Kantanen ja Tuomas Kokko. Haastattelijana Sisko Savonlahti.

Helsingin Sanomat: Ravintola-arvion voima
Miten tuhota tai nostaa ravintola yhdellä tekstillä ja miksi yksi tähti ei suinkaan ole ravintoloitsijalle huonoin mahdollinen arvio. Lavalla kohtaavat HS:n ravintolakriitikko sekä ravintoloitsija. Keskustelun juontaa HS:n toimittaja Pauliina Siniauer.

Aika: 11.30 – 12.00
Paikka: Senaatintori

Tsekkaa myös Helsingin Sanomien Musta laatikko -esitysten esittely klo 14.00-14.30.

WABI JA SABI – MIETISKELYPÄIVÄKIRJA
Aika: 11.30 – 12.00
Paikka: Töölö
Esiintyjä: Eväsoja Minna
Järjestäjä: Gummerus

Wabi ja sabi ovat japanilaisen estetiikan käsitteitä, jotka kuvastavat sydämen ja mielen tilaa, mutta kummallakin on oma merkityksensä. Kaunis kääntökirja sisältää runoja selityksineen, puupiirrosten kuvia ja tyhjiä sivuja lukijan omille ajatuksille.

Vastaava vinkki on klo 12.00-12.30 samalla lavalla Raisa Porrasmaan uuden Japani-kirjan Auringonjumalatteren tyttäret — naiskohtaloita muinaisessa Japanissa esittely.

Burleskikirja – Johdatus liioittelun taiteeseen
Aika: 14.30-15.00
Paikka: Esplanadi
Yritys: Kosmos
Esiintyjä: Mehr Marissa
Burleski on kymmenen viime vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa Suomessa ja synnyttänyt rikkaan oman kulttuurinsa. Kirjailija ja kriitikko Marissa Mehr esittelee lajin historiaa ja tyylejä, showponin arkea, suurimpia legendoja ja kotimaisia nykytekijöitä sekä tarkastelee lajin yhteiskunnallista ja poliittista potentiaalia.

MarissaMehr
Marissa Mehr

Lasillisella: Eino Nurmisto
Aika: 16.30 – 17.30
Paikka: Kauppahalli (Näytöskeittiö)
Esiintyjä: Nurmisto Eino
Lasillisen verran puhetta ruoasta, juomasta ja kirjallisuudesta. Suositun bloggaajan isovelimäinen opaskirja Homopojan opas kertoo kaiken suhteista ja seksistä. Kirja kannustaa olemaan ylpeästi oma itsensä ja käy reippaasti käsiksi käytäntöön.

Eino Nurmisto esiintyy messuilla myös perjantaina klo 16.30 ja klo 18.

Epäröintejä
Aika: 17.30 – 18.00
Paikka: Senaatintori
Kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja Pirkko Saision tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä. Haastattelijana Touko Siltala.

Sinua on petetty – Kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta
Aika: 18.00 – 18.30
Paikka: Hakaniemi
Esiintyjät: Kotro Arno, Ohisalo Maria
Järjestäjä: Like
Suomi on tasa-arvon ihmemaa. Vai onko? Maria Ohisalo ja Arno Kotro ovat koonneet yhteen joukon kirjoittajia, jotka tarkastelevat puheenvuoroissaan tasa-arvoa valitsemastaan näkökulmasta. Mukana ovat Koko Hubara, Katleena Kortesuo, Saara Särmä, Juho Pylvänäinen, Anna Moring, Nasima Razmyar, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Maria Pettersson.

Perjantai 25.10.

Iiu Susirajan outo maailma
Aika: 15-15.30
Paikka: Töölö
Yritys: Kustannusosakeyhtiö Parvs
Esiintyjä: Susiraja Iiu
Iiu Susirajan omakuvissa temppuillaan ruualla, käytetään arkiesineitä oudoilla tavoilla ja pohditaan seksuaalisuutta lämpimän rehellisesti. Taiteilijan humoristiset valokuvat puhuvat niin naiseudesta, kehonkuvasta kuin ihmissuhteiden kiemuroista. Taiteilijaa haastattelee Kiasman intendentti Kati Kivinen.

Lihan loppu: mitä syömme huomenna?
Aika: 16-16.30
Paikka: Hakaniemi
Yritys: Kosmos
Ruokatrendit tulevat ja menevät, mutta yksi on jatkanut kasvuaan vuodesta toiseen: kasvissyönti. Viime vuosina lihansyönnin vähentäminen on noussut globaalisti merkittäväksi tekijäksi, joka muuttaa jo talouden rakenteita. Miksi näin on tapahtunut, ja mitä se merkitsee tulevaisuudessa? Keskustelussa etsitään vastausta aikamme kiireellisimpään kysymykseen: mitä syömme huomenna? Keskustelemassa Suvi Auvinen, Antti Hurskainen ja Antti Nylén. Haastattelijana Reetta Räty

Pakko yrittää kir-
Aika: 16.-16.30
Paikka: Senaatintori
Yritys: Kustantamo S&S
Esiintyjä: Tikkanen Märta
”Näissä kirjeissä on koko elämäni”, toteaa Märta Tikkanen kirjansa saatesanoissa. Tikkanen on ennenkin tehnyt omasta ja läheistensä elämästä suurta kirjallisuutta, mutta kirjeiden kautta syntyy aiempaa vivahteikkaampi kuva naisesta, josta on tullut esikuva uusille kirjoittaville sukupolville.

Miksi Ranska raivoaa?
Aika: 16.30-17
Paikka: Senaatintori
Yritys: Kustantamo S&S
Esiintyjä: Heikkilä Annastiina
Vuonna 2019 presidentin suosio on ennätyksellisen matala ja kaduilla kapinoi keltaliivien protestijoukko, jonka tyytymättömyyteen on useita syitä. Mitä tapahtui ja mistä on kyse? Onko kyseessä ranskalaisen yhteiskunnan murros, eliittiä kohtaan tunnettu epäluulo, ranskalainen riitely- ja vallankumouskulttuuri vai edustuksellisen demokratian kriisi? Ville Blåfield haastattelee.

Annastiina Heikkilä esiintyy kirjamessuilla myös lauantaina klo 17 ja sunnuntaina klo 14.30.

AnnaStiinaHeikkilä_MiikkaPirinen
Annastiina Heikkilä. Kuva: Miikka Pirinen

Työstäkieltäytyjän käsikirja
Aika: 17-17.30
Paikka: Kallio
Yritys: Into Kustannus Oy
Esiintyjät: Haglund Mia, Viren Eetu
Miksi hyväksymme elämänmuodon, jossa vietetään kahdeksan tuntia päivästä työpaikalla? Mitä kaikkea mielekästä ihmiset tekevät jo nyt palkkatyön ulkopuolella? Työstäkieltäytyjän käsikirja on moniäänisen kirjoittajajoukon keskustelunavaus, joka ravistelee työtä ja työttömyyttä koskevia uskomuksia. Kirja hahmottelee työstä kieltäytymistä maailmaa muuttavana toimintana. Tavoitteena on löytää tapoja vapautua työttömyyteen liitetystä syyllisyydestä ja häpeästä.

Ennen kaikkea feministi
Aika: 17.30-18
Paikka: Hakaniemi
Yritys: Karisto Oy
Esiintyjä: Koskela Minja
Feministinen keskustelu on ollut viime vuosina näkyvää ympäri maailman. Nettikeskusteluista neljännen aallon feminismiksi virinnyt intersektionaalisuus on tehnyt feminismistä muidenkin kuin naisten asian. ”Neljäs aalto ja intersektionaalisuus ovat minun sukupolveni ääniä. Haastattelija Jone Nikula.

MinjaKoskela_IlkkaSaastamoinen
Minja Koskela. Kuva: Ilkka Saastamoinen

Peilissä näin naisen – Zoen tarina
Aika: 19-19.30
Paikka: Hakaniemi
Esiintyjät: Foster Zoe, Pietiläinen Petri, Metso Juha
Zoe Foster keräsi pitkään rohkeutta muuttua ihmiseksi, joka hän todella oli. Hän kertoi vaimolleen: ”Olen miehen vartaloon verhottu nainen.” Koskettava tarina naisesta, joka syntyi miehen ruumiiseen.

Tavallisuuden aave ja Prinsessa Hamlet – näytelmät kirjallisuutena
Aika: 19-19.30
Paikka: Töölö
Yritys: Into Kustannus Oy
Esiintyjät Turunen Saara, Karhu E L

E.L. Karhu ja Saara Turunen keskustelevat näytelmäkirjallisuudesta, tekijyydestä, sukupuolesta, vallasta ja ystävyydestä. Karhu ja Turunen ovat koulutukseltaan dramaturgeja ja keskustelun keskiössä ovat näytelmien kirjoittaminen, sekä näytelmät kirjallisuutena. Turuselta on ilmestynyt teoskokoelma Tavallisuuden aave ja muita näytelmiä 2019, Karhulta Prinsessa Hamlet ja muita näytelmiä 2017.

Lauantai 26.10.

Sukupuoli- ja etnosensitiivisyys fiktiossa
Aika: 10.30-11
Paikka: Senaatintori
Yritys: Kustannusosakeyhtiö Otava Oy
Esiintyjät Statovci Pajtim, Hubara Koko

Veitola – Toisinpäin
Aika: 11.30-12
Paikka: Senaatintori
Esiintyjä: Veitola Maria
Järjestäjä: Johnny Kniga
Uudessa kirjassaan Veitola vastaa niin ystävien kuin vihamiestensä kysymyksiin, ja avaa niiden pohjalta ajatuksiaan elämästä. Kaikkialla rajoja rikkova Veitola valloitti myös kirjamarkkinat: hänen esikoiskirjaansa Veitola on myyty jo yli 40 000 kappaletta.

Samaan aikaan olisi myös keskustelut Rosa Meriläisen Virhe-romaanista, kirjallisuuden tulevaisuudesta ja kirjasta Hyvä verse — Suomiräpin naiset. Voihan valinnanvaikeus!

MariaVeitola_KatriKapanen
Maria Veitola. Kuva: Katri Kapanen

Helsingin Sanomat: Bolla
Aika: 14-14.30
Paikka: Senaatintori
Esiintyjä: Statovci Pajtim
Järjestäjä: Otava
Kansainvälisen tähtikirjailijan lumoava romaani sokeasta rakkaudesta, sodasta, kodittomuudesta ja kaipauksesta. Yhtä aikaa ajaton ja ajankohtainen teos häikäisee kiihkeydellään, fyysisyydellään sekä huimaavalla kielellisellä kauneudellaan. Samalla se on armoton avioliittokuvaus sekä hurja kertomus ihmisestä oikeuskoneiston hampaissa.

Suomen Kirjailijaliitto esittää: Vive la littérature! – Kirjailijana Ranskassa
Aika: 16-16.30
Paikka: Töölö
Yritys: Suomen Kirjailijaliitto
Esiintyjät: Kaunisto Milja, Poutanen Kira
Millaista on kirjailijan elämä Ranskassa? Miten työskentelyyn vaikuttaa asuminen teosten kielestä eriävässä kieliympäristössä? Puskeeko asuinmaa läpi tekstiin? Keskustelemassa Hannu Niklanderin kanssa Milja Kaunisto ja Kira Poutanen.

Sunnuntai 27.10.

Ilosaari & Onnenkissa
Aika: 11.30-12
Paikka: Senaatintori
Yritys: Kosmos
Esiintyjät: Vähäpesola Aino, Hemmilä Anssi
Järjestäjä: Kustannusosakeyhtiö Kosmos
Mistä sitten voisi tietää, mikä olisi mielekkäin tapa elää: olla tutkija vai kohde, kokija vai tarkkailija? Esikoiskirjailijat Aino Vähäpesola (Onnenkissa) ja Anssi Hemmilä (Ilosaari) kirjoittavat kuvauksia tästä ajasta ja nuorista aikuisista, jotka etsivät niin kiihkeästi omaa paikkaansa maailmassa, että ovat vähällä kadottaa yhteyden toisiinsa. Vähäpesola peilaa maailmaa Edith Södergranin runojen kautta ja Hemmilä rymyisen festariviikonlopun lävitse. Haastattelijana Susanne Salmi.

Helsingin Sanomat: Esikoiskirjailijat
Aika: 12-13
Paikka: Senaatintori
Järjestäjä: Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomien palkinnon kymmenen finalistia esittäytyvät. Tunnustus vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle on jaossa jo 25. kerran. Ehdokkaita haastattelevat Suvi Ahola ja Antti Majander

Vauvattomuusbuumista aikuisten perheeksi
Aika: 14-14.30
Paikka: Esplanadi
Yritys: Atena Kustannus Oy
Esiintyjät: Maksimainen, Heini, Nieminen Anna-Sofia
Yhä useampi suomalainen on vapaaehtoisesti lapseton. Se voi olla tietoinen valinta, lykätty päätös tai vaihtoehto, jolle ei koskaan tarjoutunut tilaisuutta. Perheen voi saada ilman lapsia, eikä lapseton elämä ole elämä miinus lapsi. Keskustelemassa toimittaja Heini Maksimainen, Vauvattomuusbuumi (Atena) sekä Anna-Sofia Nieminen, Aikuisten perhe (Kosmos).

EinoNurmisto_JonneRäsänen_Otava
Eino Nurmisto, Tämän kylän homopoika -blogin pitäjä. Kuva: Jonne Räsänen

Feministinen runous ei pyydä anteeksi!
Aika: 16-16.30
Paikka: Töölö
Yritys: Nuoren Voiman Liitto ry
Esiintyjät: Ruotsalainen Nelli, Nummela Jonna
Keskustelemassa Pesä Kustannuksen Nelli Ruotsalainen ja Jonna Nummela aka Nihkee Akka. Keskustelun juontaa toimittaja Maaria Ylikangas. Yhteistyössä Pesä Kustannus.

Entiset heterot – Kuinka löysin itseni sateenkaaren alta
Aika: 16.30-17
Paikka: Lonna
Yritys: Atena Kustannus Oy
Esiintyjät: Peake Rose-Marie
Oma sukupuolinen identiteetti voi löytyä vasta aikuisiällä. Jos on lapsia ja heterosuhde, voi elämä mullistua totaalisesti, jos elämän palaset loksahtavatkin paremmin yhteen homoidentiteetin kautta tai jos rakastuu samaan sukupuoleen. Keskustelemassa tutkija Rose-Marie Peake, joka on perustanut seksuaali-identiteetiltään myöhäisheränneille vertaistukiryhmän yhdessä seksuaaliterapeutti Outi Santavuoren kanssa. He ovat kirjoittaneet kirjan Entiset heterot (Atena).

Helsingin Sanomat: Median haasteet
Aika: 17.30-18
Paikka: Senaatintori
Järjestäjä: Helsingin Sanomat
Trollit ja fake news vyöryvät ihmisten tajuntaan – Mitkä ovat journalismin selviytymiskeinot 2020-luvulla? Paneelikeskustelua johdattelee HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

Kirja19_250x200 (002)

Tutustu koko ohjelmaan Messukeskuksen verkkosivuilla.

Kirjamessujen vuoden 2019 kansainväliset vieraat

Kirjamessujen Ranska-teema

Olen osallistumassa kirjamessuille Messukeskuksen antamalla bloggaajapassilla. 

Helsingin Kirjamessut järjestetään 24.–27.10.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma on avoinna torstaista lauantaihin 24. – 26.10. klo 10-20 ja sunnuntaina 27.10. klo 10-18.

Liput ovelta ja tapahtuman aikana verkkokaupasta: aikuiset 19 e, lapset, opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset 12 e, perhelippu 41 e, kokoaikaliput 34 e/24 e.

Liput ennakkoon edullisemmin verkkokaupasta.

4 comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s