Liikunnan ilot -esitys muuttaa Teatteri Takomon näyttämön kuntosaliksi

kuvassa Linda Hämäläinen, Suvi Blick, Ida-Sofia Fleming, Sara Paasikoski. Kuvaaja Mitro Härkönen
kuvassa Linda Hämäläinen, Suvi Blick, Ida-Sofia Fleming, Sara Paasikoski. Kuvaaja Mitro Härkönen

Tässäpä esitys, joka sopii hyvin näin tammikuuhun kun moni on tehnyt uuden vuoden lupauksen urheilun lisäämisestä. Liikunnan ilot -esityksessä Teatteri Takomon näyttämölle on rakennettu värikäs kuntosali, jossa näyttelijät oikeasti treenaavat esityksen aikana. Kekseliäs idea! Käyn usein katsomassa vaihtoehtoisen kortteliteatterini esityksiä seuralaiseni Paavon kanssa, ja sain jälleen viihtyä parin tunnin ajan.

Päähenkilö on parikymppinen, ahdistunut taidealan opiskelija Maria (Milla Kuikka), joka kuntosalilla treenin ohessa pyörittää kahta potentiaalista ihastusta (Joel Hirvonen ja Tuomas Rinta-Panttila). Kummankaan miehen kanssa juttu ei vain oikein käynnisty, vaikka paljon jutellaankin. Maria avautuu kuntosalilla kainostelematta intiimeistäkin asioistaan, millainen avoin puhe on nykyään tuttua vlogeista ja tositelevisiosta.

Toisessa näytöksessä kuoleman kanssa aiemmin jo flirttaillut Maria on yllättäen menehtynyt sydänvian takia. Riitaisa perhe suunnittelee hänen hautajaisiaan, joihin osallistujat on kuvattu kylmäävän satiirisesti. Ainoastaan äiti (Ida-Sofia Fleming) tuntuu todella välittävän Marian poismenosta, muut läheiset ovat ainakin pintapuolisesti katsoen liian keskittyneitä omaan elämäänsä. Erityisesti jäärän isän (rooliin hienosti solahtava Suvi Blick) hahmo on tunnistettava ja mainio, kun hän yrittää kaikissa hautajaiskuluissa vain päästä mahdollisimman halvalla.

kuvassa Sara Paasikoski, kuvaaja Mitro Härkönen
kuvassa Sara Paasikoski, kuvaaja Mitro Härkönen

Kuntosalilla paljon viihtyneen käsikirjoittaja Ella Kähärän, 28, mukaan esityksen ensimmäinen näytös on autofiktiivinen. Hauska yksityiskohta on se, että ohjaaja Joel Härkönen on samanikäinen kuin Kähärä, ja Kansallisteatterista tutun ohjaaja Paavo Westerbergin poika.

Liikunnan ilot, alaotsikolla Esitys kuntosaliharjoittelusta, rakkaudesta ja ruumiista käsittelee ironisesti treenaamisen syitä, seksiä, rakkautta, kulttuurin pinnallistumista, kuolevaisuutta ja kuolemaa. Teatterin verkkosivuilla sanotaan, että ”kuntosali on kuva nykyihmisen ponnistelusta kuolemaa vastaan.” Kuntosali onkin monessa mielessä aikamme kuva, jossa individualistiset yksilöt yhdessä suorittavat kehonmuokkausta. Kurinalainen kuntosalitreeni on vastakohtainen nuorten aikuisten muun elämän haahuilulle ja sitoutumattomuudelle.

Esityksen sanomasta oli välillä vaikea saada selkoa, mutta kannattaa muistaa, että kyseessä on vasta osan tekijöistä taiteellinen opinnäytetyö Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun. Katsojasta riippuu, ovatko ensimmäisen näytöksen seksikeskustelut hauskoja vaiko rasittavia.

Kuvassa Milla Kuikka ja Joel Hirvonen, kuvaaja Mitro Härkönen
Kuvassa Milla Kuikka ja Joel Hirvonen, kuvaaja Mitro Härkönen

Näyttelijöiden työ oli nautittavaa seurattavaa sekä jumppavideot mieleen tuova puvustus ja kuntosalilavastus olivat pirteitä. Esityksen aikana yleisöstä kuului useasta suunnasta nyyhkäisyjä, ja veikkaan, että esitys voi olla aika rankka kokemus, jos katsojalla on menossa epätoivoisia ihastuksia tai vaikeat perhesuhteet tai on päähenkilön ikäinen tytär.

Kiitos Helsingin Sanomien Maria Säkön ylistävän arvion ja teatterin pienen katsomon, kaikki muut paitsi 4.2. näytös on jo myyty loppuun.

Näimme esityksen pressilipuilla lauantaina 18.1.2020. 

Liikunnan ilot Teatteri Takomon sivuilla

Ensi-ilta oli torstaina 16.1.2020.
Viimeinen näytös on näillä näkymin 5.2.2020.

Esitys on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Teatteri Takomon yhteistuotanto.

Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia sisältäen väliajan.
Esitystä ei suositella alle 16-vuotiaille.

Teksti: Ella Kähärä
Ohjaus: Joel Härkönen
Lavastus: Kaisa Rajahalme
Pukusuunnittelu: Elina Ström
Valosuunnittelu: Veli-Ville Sivén
Äänisuunnittelu: Atte Kantonen
Näyttämöllä: Suvi Blick, Ida Sofia Fleming, Joel Hirvonen, Linda Hämäläinen, Milla Kuikka, Sara Paasikoski, Tuomas Rinta-Panttila ja työryhmä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s