Ensimmäinen kertani Strasbourgissa: seikkailu Euroopan parlamentissa, Grande Île:lla, Strasbourgin katedraalin tornissa, Petite Francessa ja MAMCS-taidemuseossa

Petite France -alue Strasbourgissa on satukirjamaisen soma. Kaikki jutun kuvat ovat ottamiani.
Petite France -alue Strasbourgissa on satukirjamaisen soma. Kaikki blogitekstin kuvat ovat ottamiani.

Pääsin toissa viikolla, 13.-16. tammikuuta, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston apurahalla kolmen yön reissulle Ranskaan, Strasbourgiin, seuraamaan Euroopan parlamentin täysistuntoa.

Tein sieltä samalla Voima-lehden helmikuun numeroon (ilmestyy maanantaina 3.2.) uutisjutun sukupuolten välisestä palkkaepätasa-arvosta EU:ssa. Seurasin istuntosalissa tunnin kestänyttä keskustelua aiheesta. Suomeen palattuani haastattelin meilitse ja puhelimitse europarlaamentikko Silvia Modigia ja hänen avustajaansa Niina Ilolaa, koska Modig ei ehtnytkään tavata minua parlamentilla.

Strasbourgin katedraali
Strasbourgin katedraali

Suomen-toimisto kustansi lento- ja junamatkani sekä valitsemani hotellin kaupungin keskustan tuntumasta. Muiden toimittajien kanssa parlamenttiin tutustumisen lisäksi ehdin myös koluta yksin kaupungin päänähtävyyksiä.

Olin innoissani, koska ainoa aiempi Ranskan matkani oli jo syksyltä 2009, ja silloin vietin viisi päivää Pariisissa. En ollut koskaan aiemmin haaveillut Starsbourgiin matkustamisesta, mutta ennen matkaa tutustuin kaupunkiin googlettamalla, jolloin selvisi, että joidenkin kokeneiden matkaajien mielestä Strasbourg on jopa paras matkakohde Euroopassa! Matkani jälkeen ymmärrän väitteen hyvin, sillä jos haluaa nähdä maalauksellista, keskiaikaista Eurooppaa, niin tämä kaupunki Reinin sivujoen Illin varrella tarjoaa siihen loistavat puitteet.

Selfie Petite Francessa
Selfie Petite Francessa

Ihailin Strasbourgissa kanaalien halkoman kaupunkimiljöön lisäksi herkullista ja kohtuuhintaista (mutta kasvikset loistivat usein poissaolollaan) ruokaa, yllättävän keväistä säätä (toki tämä on surullinen asia ilmastonmuutoksen kannalta) ja erittäin moderneja ja suuri-ikkunaisia raitiovaunuja. Strasbourgin raitiovaunut ja tiheä raitiovaunuverkosto ovatkin toimineet esikuvina monille uusille raitiovaunuille muuallakin maailmassa. Raitiovaunupysäkin automaatista ostettu kertalippu kustansi 1,80 euroa.

Alla on kaksi kuvaani raitiovaunuista.

Kaupungin historiallinen keskusta Grande Île ja muut historialliset kaupunginosia, muun muassa historialliseen keskustaan kuuluva Petite France ja saksalaisvaikutteinen Neuestadt, ovat huikaisevan kauniita. Erityisesti näin lyhyelle matkalle vähän yli 270 000 asukkaan kaupunki oli sopivan kompakti ottaa haltuun, ja tuntui siltä, että ehdin nähdä kaikki tärkeimmät alueet. Kaupunki sijaitsee ihan Ranskan ja Saksan rajalla, joten jos on enemmän aikaa, niin ihan vain raitiovaunulla matkaamalla voi poiketa myös Saksan puolella!

Sain lennon aikana seurata kaunista auringonnousua.
Sain lennon aikana seurata kaunista auringonnousua.

Starsbourgiin ei tehdä suoria lentoja Suomesta käsin, joten sinne matkustetaan yleensä Pariisin tai Frankfurtin kautta. Itse lensin ensiksi muutaman tunnin pituisen Finnairin suoran lennon Pariisiin. Pakko muuten ihmetellä, kuinka en ole aiemmin tajunnut, kuinka hyvää Finnairin maksutta lennoillaan tarjoama mustikkamehu on!

Matkasin sitten Pariisin Charles de Gaulle -lentokentän RER-junalla 40 minuutin matkan Pariisin keskustaan Gare du Nord -asemalle (lippu kustansi 10,40 euroa). Kävelin vartin matkan päässä olevalle Paris Gare de l’Est:n asemalle, josta jatkoin Ouigo-pikajunalla kahden tunnin matkan Strasbourgiin (lippuhinta vaihtelee noin 15-35 euron välillä).

Kuitenkin myös Strasbourgissa on lentoasema. Näin jälkiviisaana ajattelen, että olisi ollut varmaan kätevämpää ja nopeampaa vain lentää Pariisin lentokentältä jatkolennolla Starsbourgiin, erityisesti kun nyt mennessä myöhästyin junastani Pariisissa… En ollut ottanut huomioon, kuinka pitkä matka lentokentältä on Pariisin keskustaan, ja että Starsbourgin junat vieläpä lähtevät eri rautatieasemalta kuin mihin lentokenttäjunat saapuvat.

Alla on neljä kuvaani Pariisista, jossa ehdin tosiaan vain siirtyä rautatieasemalta toiselle.

Euroopan Parlamentti

Suomen-toimiston lehdistötiedottaja Simo Ristolainen opasti minua ja neljää muuta suomalaista toimittajaa parlamentissa. Vierailu parlamentissa ja täysistunnon seuraaminen selvensivät minulle paljon meppien työtä ja parlamentin toimintaa. On paljon kiinnostavampaa ja selkeämpää seurata parlamentin toimintaa paikan päällä kuin lukea siitä. Suomen-toimisto kustantaa jokaiseen täysistuntoon Strasbourgissa ja Brysselissä toimittajia ja journalismin opiskelijoita tutustumaan parlamentin toimintaan.

FB_IMG_1579021113988

IMG_20200114_144928
Tv-tuontantoyhtiö Nouhaulle töitä tekevä toimittaja Antti Ojala otti musta tämän kuvan istuntosalin lehdistölehteriltä.

Vaikutuin siitä, kuinka arkkitehtuurisesti hienoja ja moderneja parlamentin rakennukset ovat. Ne ovat myös valtavia ja sokkeloisia, ja onnistuin kunnolla eksymään rakennukseen ensimmäisenä iltanani. Parlamenttirakennuksessa on myös useita kahviloita ja myös kuulemma erittäin edullinen (5-10 euroa annokset) lounasravintola.

Lehdistökahvilassa sain tavata Heidi Hautalan ja Ville Niinistön Vihreiden kahvitilaisuudessa. Pääsin sattumalta näkemään täysistuntosaleissa suomalaisista mepeistä Teuvo Hakkaraisen ja Ville Niinisön puheenvuorot Australian maastopaloista ja Henna Virkkusen puheenvuoron sukupuolten välisestä palkkaepätasa-arvosta.

Saatoin täysistuntosalin lehdistölehterillä istuessani laittaa kuulokkeet korvilleni ja kuulla kolmen suomalaisen tulkin vuorotellen simultaanitulkkaavan kaikki keskustelut täysistuntosalissa. Mepit voivat pitää puheenvuorot omalla äidinkielellään, mitä tulkit suosittelevat, koska heidän on kuulemma helpompi kääntää omalla äidinkielellä sanotut puheenvuorot kuin hieman kömpelöllä englannilla tai ranskalla lausutut puheenvuorot.

Parlamentti kokoontuu joka kuukausi Strasbourgissa neljän päivän ajan. Parlamentilla on useampi rakennus, mutta pyörin enimmäkseen valtavassa ja pyöreässä Louise Weiss -rakennuksessa (LOW building), josta löytyvät mm. pressihuone ja -sali, lehdistökahvila, tv-studiot ja itse istuntosali.

Kävin tosin myös opastetulla kierroksella Winston Churchill -rakennuksessa, jonne pääsee LOW-rakennuksesta joen yli kulkevaa lasiseinäistä käytävää pitkin. Kävin siellä myös WIC-ravintolan buffetissa Suomen S&D-delegaation pressilounaalla, jossa me toimittajat tapasimme Eero Heinäluoman ja Miapetra Kumpula-Natrin, jotka molemmat positiivisesti yllättivät rentoudellaan ja mukavuudellaan.

FB_IMG_1579021120491IMG_20200114_153831

”Unionin jäsenvaltioiden hallitukset päättivät vuonna 1992 yksimielisesti kirjata EU:n perussopimukseen kullekin EU:n toimielimelle virallisen kotipaikan. Päätöksellä oli merkittäviä seurauksia myös parlamentin työskentelyjärjestelyille: sen viralliseksi kotipaikaksi tuli Strasbourg, jossa pidetään myös useimmat täysistunnot, parlamentin valiokuntien piti järjestää kokouksensa Brysselissä ja parlamentin pääsihteeristö (henkilöstö) tuli virallisesti sijaitsemaan Luxemburgissa.” Euroopan parlamentin verkkosivuilta

Jos haluat vierailla parlamentissa Strasbourgissa, tee varaus kaksi tai kolme kuukautta etukäteen Euroopan parlamentin vierailu-sivulla (linkki suomenkielisiin ohjeisiin tästä). Pari tuntia kestävät opastetut kierrokset ovat 20-45 hengen ryhmille, mutta yksittäiset hakijat voidaan liittää osaksi ryhmiä. Myös koululaisryhmille järjestetään kierroksia. Parlamenttirakennukseen on myös kerran vuodessa avointen ovien päivä. Brysselin parlamentissa taas järjestetään joka arkipäivä maksuttomia kiertokäyntejä, joihin ei edes tarvitse ilmoittautua etukäteen!

IMG_20200114_105901

Historiallinen keskusta Grande Île

IMG_20200115_132718

Hotellini sijaitsi kätevästi 20 minuutin kävelymatkan päässä tästä historiallisesta keskustasta. Grande Île:lle eli suurelle saarelle kävellään siltoja pitkin, ja sen pääaukioita ovat Place Kléber ja Place Gutenberg. Ytimen pääkatu on Grand’Rue. Historiallisessa keskustassa riittää näyttäviä vanhoja rakennuksia, patsaita, kahviloita, ravintoloita, pieniä elokuvateattereita ja loisteliaita tavarataloja.

IMG_20200115_115137

Strasbourg mainostaa itseään joulukaupunkina, ja alueen joulumarkkinat ovat maailmankuulut. Keskustassa olikin yhä tammikuun kolmannella viikolla runsaasti joulukoristeita, vaikka katujen joulukoristeissa ei enää palanut valot. Joulumarkkinoiden pääpaikka Place Kléber oli yhä aidattu ja sen joulukoristeita vielä poistettiin kun vierailin Strasbourgissa, joten aukio oli hieman ankean näköinen. Vuonna 2018 Strasbourgin joulumarkkinoille tehtiin terroristihyökkäys, ja kenties yhä sen takia tai sitten täysistunnon tai keltaliivien protestien takia, Grande Île:llä ja juna-asemilla parveili raskaasti aseistettuja poliiseja reissuni aikana.

Strasbourgin katedraali

Tämä taitaakin olla kaupungin ykkösnähtävyys. Katedraalin nimi on oikeastaan Notre-Damen katedraali, kuten Pariisin kuuluisan Notre-Damen katedraalin. Jos pyörit Grande Île:lle, et voi olla törmäämättä korkeuksiin kohoavaan katedraaliin.

Katedraalin tornin näköalatasanteelta aukeavat hienot näkymät kaupunkiin.
Katedraalin tornin näköalatasanteelta aukeavat hienot näkymät kaupunkiin.

Kiipesin ensiksi kirkon torniin, joka oli 1400-luvulla maailman korkein torni. Koko matka huipulle on kierreportaikkoa, enkä muista, että minkään kirkon tai patsaan torni olisi aiemmin ottanut yhtä koville. Saavuin lopulta puuskuttaen huipun näköalatasanteelle. Sieltä olikin upeat näkymät kaupunkiin. Sattui vielä onneksi olemaan aurinkoinen aamupäivä. Yksi erikoisuus näköalatasanteella ovat seinissä olevat keskiaikaiset kävijöiden seinäkaiverrukset.

IMG_20200115_110537

Laskeuduttuani alas tornista huomasin, että itse kirkko oli mennyt tunniksi kiinni lounasajaksi (erikoinen ranskalainen tapa). Päätin sitten itsekin mennä lounaalle lähistölle mukavaan bagel-kahvilaan nimeltä Bagelstein.

Lounaan jälkeen pääsinkin sisälle katedraaliin, jonne ei iloiseksi yllätyksekseni ollut jonoa eikä sisäänpääsymaksua (katedtaalin torniin kapuaminen taas maksaa ja sinne on sisäänkäynti eri puolelta katedraalia). Nykyistä katedraalia rakennettiin hyvin pitkään, vuosina 1176–1439, ja se edustaa goottilaista tyylisuuntaa. Päänähtävyys on astronominen kello, ja kaikki sen hahmot aktivoituvat joka päivä klo 12.30 (missasin tämän spektaakkelin). Kirkon koristelasit ovat upeita ja samoin kirkkosalin huikaiseva korkeus.

astronominen kello
astronominen kello

Strasbourgin katedraali on auki päivittäin klo 7–11.20 ja 12.40–19.
Torniin ja astrologista kelloa klo 12.30 katsomaan on erilliset, aikuisilta 3 euroa maksavat liput. Muuten katedraaliin on maksuton sisäänpääsy. 

Palais Rohan

Lähtöpäivänäni jätin vielä käsimatkalaukkuni hotellin säilöön ja menin ennen junan lähtöä tutustumaan Strasbourgin katedraalia vastapäätä olevaan Rohan-palatsiin ja sitten syömään vohvelikahvilaan. Alkuperäinen ideani oli mennä Voodoo-museoon (!) eli
Château Musée Vodou:hin, mutta museo aukeaakin aina vasta klo 14.00, ja tuona päiväni junani lähti juuri klo 14.00.

Palais Rohan
Palais Rohan

IMG_20200116_104310

Palais Rohan on rokokooarkkitehtuurin mestarinäyte, joka on rakennettu 1730-luvulla. Palatsissa ovat viettäneet aikaansa monet Ranskan monarkiaan kuuluvat tunnetut henkilöt kuten Ludvig XV, Marie Antoinette, Napoleon ja Joséphine sekä Kaarle X.

Tänä päivänä palatsi on jaettu kolmeksi museoksi. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa olevassa taidemuseossa on eurooppalaisia maalauksia ja veistoksia 1200-luvulta vuoteen 1871 asti. Museo sisältää erityisesti italialaisia, flaamilaisia ja hollantilaisia maalauksia, ja sellaisilta taiteilijoilta kuin Correggio, Anthony van Dyck, Giotto, Pieter de Hooch, Botticelli, Jacob Jordaens ja Tintoretto. Kolmannen kerroksen maalaukset sijaitsevat oikeastaan kaiteen takana parvella, jonne voi vain katseellaan kurotella toisen kerroksen näyttelysaleista käsin (tai sitten en vain nähnyt portaita sinne).

Koristetaiteen museo palatsin katutasossa esittelee palatsin huoneita alkuperäisessä loistossaan. Kellarikerroksessa sijaitsevassa argeologian museossa taas on paikallisia arkeologisia löytöjä, mutta vierailuni aikana tämä museo oli tilapäisesti kiinni.

Ranskalaista epäkäytännöllisyyttä on se, ettei museoissa ole naulakkoa tai kaappeja ulkovaatteille ja ettei missään ole kylttejä oikeasta kulkureitistä. Palatsin oppaat tosin kysyttäessä neuvovat, mihin suuntaan aina kääntyä palatsin haarautuvissa käytävissä.
Jokaisella palatsin museolla on omat alasivunsa

Auki joka päivä klo 10-18, paitsi kiinni maanantaisin.
Sisäänpääsy: 6,50 euroa 

Elokuvissa

Suurella saarella on useita elokuvateattereita. Ajattelin, että on pitkän nähtävyyspäivän jälkeen mukava istua alas elokuvasalin pimeyteen sekä hauskaa myös nähdä etukäteen jokin sellainen elokuva, joka ei ole vielä saanut ensi-iltaansa Suomessa. Elokuvaliput ovat myös Strasbourgissa edullisempia kuin Helsingissä, noin 9-10 euroa per lippu. Sain suomalaisella opiskelijakortillani ostettua elokuvaliput vielä opiskelijahintaan (6,50-7 euroa).

IMG_20200115_172918

Ostin ensiksi lipun Taistelulähetit – 1917 -elokuvaan näyttävässä Ciné Vox -elokuvateatterissa, jo aiemmin mainitsemani Bagelsteinin lähellä (söin siellä samana päivänä kaksi kertaa, heh, alla pari kuvaani sieltä). Kuitenkin sain lopulta elokuvalipustani rahat takaisin, koska elokuvateatterissa soi palohälytys, jota ei saatu sammutettua, vaikka missään ei palanut. 

Etsin sitten Googlen Mapin avulla uuden elokuvateatterin, jossa menisi jotain kiinnostavaa. Pääsinkin sitten katsomaan uuden, ihanan Pikku naiset -elokuvan Le Star Saint-Exupéry -elokuvateatterissa! Koska minulla oli tunti aikaa ennen elokuvan alkamista, kävin ensiksi kahvilla ja lataamassa kännykkää lähellä Seattle’s Best Coffee -leipomokahvilassa.

IMG_20200115_182848

MV5BY2QzYTQyYzItMzAwYi00YjZlLThjNTUtNzMyMDdkYzJiNWM4XkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

Kummassakaan elokuvateatterissa ei muuten ollut numeroituja paikkoja eikä kahvilaa. Le Star Saint-Exupéryn näytössaleissa oli myös wc-tilat, mikä oli kätevää. Samalla kadulla Voxin kanssa sijaitsee muuten Cinéma Odyssée, joka esittää vanhoja elokuvia, ja sen yhteydessä on soma ja pieni elokuvateemainen ravintola.

Koska Ranskassa dubataan monet ulkomaalaiset elokuvat, niin ole tarkkana, että englanninkielisen elokuvanäytöksen kohdalla lukee original version eli v.o. tai VOSTF (version originale tai version originale sous-titrée en français = original version that has NOT been dubbed in French). Jos elokuva on jollain muulla kielellä kuin ranskaksi, siinä on todennäköisesti vain ranskankieliset tekstitykset.

Le Star Saint-Exupéry
18 Rue du Vingt-Deux Novembre

Ciné Vox
17 Rue des Francs-Bourgeois

Cinéma Odyssée
3 Rue des Francs-Bourgeois

Le Hache -ravintola

Lyhyehkön kävelymatkan päässä Strasbourgin katedraalista sijaitsee tämä kirvestä tarkoittava ranskalainen ravintola, joka on myös sisältä koristeltu kirvein. Meillä oli täällä lehdistötiedottaja Simonin järjestämä omakustanteinen illallinen suomalaisten toimittajien kanssa (olin muuten porukan ainoa naispuolinen toimittaja!).

Laadukas ja tunnelmallinen ravintola oli yllättävän kohtuuhintainen, kuten itse asiassa ymmärtääkseni monet ranskalaiset ravintolat ovat. Nautin turskaa vihreiden linssien ja voikastikkeen kera ja jälkiruuaksi suussasulavan suklaa-fondantin jogurttijäätelön kera, ja juomina oli samppanjaa ja valkoviiniä. Juomien takia laskuni loppusummani oli tosin jopa vähän yli 50 euroa.

Osa seurueesta kokeili etanoita (sain myös syödä yhden etanan, oli yllättävän hyvää) ja sammakonreisiä (näytti ja maistui kuulemma ihan kanalta). Jatkoin illalliselta vielä kahden toimittajan kanssa lähelle yksille pieneen ja pubimaiseen homobaariin nimeltä Bierstub Le Schuluch. Tuona iltana paikalla oli meidän lisäksi vain baarimikon kaksi kaveria.

Le Hachessa olivat sattumalta syömässä myös suomalaisten meppien avustajat, ja Simokin tuo suomalaiset toimittajat sinne usein, joten Le Hache on täysistuntojen aikaan hyvä paikka bongata suomalaisia toimittajia ja meppien avustajia.

Brasserie Le Hache
Auki joka päivä klo 12-1.30 
Osoite: 11 Rue de la Douane 

Petite France

eli Pikku-Ranska on turistien suosima eläväinen kaupunginosa, jonka tunnistaa mukulakivikaduista, kanavista ja hyvin säilyneistä ristikkotaloista. Olin ihastuksesta ymmyrkäinen kun kävelin Petite Francessa ensiksi yhtenä iltana ja sitten toisen kerran päiväsaikaan auringon paistaessa. Täällä jos missä voi tuntea sitä kuuluisaa historian siipien havinaa!

IMG_20200115_132454

IMG_20200115_132711IMG_20200115_133046

Kaupunkia kannattaa ihastella 1600-luvulla rakennetun Vaubanin padon (Barrage Vauban) näköalaterassilta. Linnoituspato toimii myös katettuna siltana. Vastapäätä sijaitsee toinen kuuluisa silta nimeltä Ponts Couverts. Sen tunnistaa kolmesta tornista. Mutta ei kannata etsiä pelkästään näitä kahta siltaa, koska alueella on upeita näköaloja myös muilta silloilta.

Barrage Vauban
Barrage Vauban
Ponts Couverts
Ponts Couverts

Strasbourgin modernin ja nykytaiteen museo

Alain Séches: The Spider
Alain Séches: The Spider

Aivan Vaubanin padon lähellä kohoaa MAMCS-taidemuseo eli Museum of Contemporary and Modern Art. Kaksikerroksinen museo sisältää useita näyttelyitä. Kävin täällä kahtena eri päivänä, koska ensimmäisellä kerralla saavuin paikalle vain tuntia ennen sulkemisaikaa, ja vietin vielä ensiksi puoli tuntia yläkerran taidekahvilassa juustokakun äärellä. Kummallakin kerralla museossa oli hyvin vähän muita kävijöitä.

Museo ei ampaissut parhaiden museoideni listalle, mutta siellä on silti paljon nähtävää. Pidin erityisesti art nouveau- eli jugend-osastosta ja museorakennuksen korkeakattoisesta arkkitehtuurista, johon kuuluvat ulkoseinien makeat graffitikuvat. Oli kiinnostavaa nähdä myös uusia teoksia Ugo Rondinonelta ja Niki de Saint Phallelta, joiden molempien muihin teoksiin olen tutustunut Helsingin Taidehallin näyttelyissä.

MAMCS:in verkkosivut

Auki joka päivä klo 10-18, paitsi kiinni maanantaisin. 
Sisäänpääsy: 7 euroa 

Saksalaisvaikutteinen alue Neuestadt

Muutaman raitiovaunupysäkin päässä Petite Francesta on saksalaisvaikutteinen alue Neuestadt, jossa voi myös ihailla kanaalia, siltoja ja upeita, mahtipontisia rakennuksia.

Rhin-palatsi
Rhin-palatsi

Kävin ihailemassa kansalliskirjastoa ja kansallisteatteria ja niitä vastapäätä olevaa Rhin-palatsia (tosin vain ulkoapäin) ja sen puutarhaa. Pont d’Auvergne -sillalta aukeni satukirjamainen kuva joutsenlammelle ja Église Saint-Paul -kirkolle. Tallustelin yliopiston päärakennukselle ja sen suurella pihalle, johon kuuluu myös kasvitieteellinen puutarha (oli nyt kiinni) ja observatorio.

Matkasin vielä raitiovaunulla Citadel-puistoon, jonka keskellä on mutkitteleva lampi. Vaikka ruoho yhä viheriöikin, niin puisto on varmasti mielenkiintoisempi kohde kesällä.

Upea auringonlasku Citadel-puistossa
Upea auringonlasku Citadel-puistossa

Odalys City Strasbourg Green Marsh

Tehtäväni oli itse etsiä majapaikkani, joka sai maksaa enintään 180 euroa yöltä. Valintani oli tämä neljän tähden huoneistohotelli, joka sijaitsi kätevästi alle vartin kävelymatkan päässä lasiseinäisestä ja suuresta Gare de Strasbourg -juna-asemasta, jonne saavuin ja josta lähdin takaisin Pariisiin (juna-asemalla on muuten paljon kahviloita ja kojuja, joista ostaa eväitä junaan). Lähes hotellia vastapäätä on myös suuri ostoskeskus.

IMG_20200113_151046

Hotellihuoneeni oli ihana: siihen kuului pitkä eteiskäytävä ovelta itse viehättävään huoneeseen, mukava parivuode ja ikkuna, josta aukeni näkymä keski-aikaisten talojen katoille. Huone oli erinomaisen äänieristetty. Huoneesta löytyi myös välineet teen- tai kahvinjuomiseen sekä yllätyksekseni myös hyvin varusteltu keittokomero (enpä tosin ehtinyt käyttää sitä) ja siivousvälineet. Ostin myös etukäteen hotellin buffetaamiaisen, joka oli tosin aika vaatimaton ja loppui jo klo 9.30, mutta ajoi asiansa.

Hotellissa on pieni kylpylä (yksi uima-allas ja hamami-sauna), jota voi käyttää vain varaamalla sen yksityiskäyttöön etukäteen hotellin respasta maksutta tunnin ajaksi. Kävin kylpylässä ensimmäisenä iltanani, jolloin olin varannut sen omaan käyttööni klo 22.30-23.30. Oli itse asiassa rentouttava kokemus pyöriä kylpylässä yksin ja vielä noin myöhään, vähän ennen nukkumaanmenoa.

Yksi yö hotellissa parivuoteella ja aamiaisen kanssa maksaa 162 euroa
(tai näin oli tammikuussa keskellä viikkoa, hinta vaihtelee sesongin ja viikonpäivän mukaan). 

Huomaa, että jos viivyt hotellissa viisi yötä tai enemmän, joudut maksamaan saapuessasi luottokortilla 300 euron pantin, jonka saat takaisin lähtiessäsi tai noin viikon päästä lähdöstäsi, jos huone on kunnossa. 

Hotellin verkkosivut
Osoite: 27/29 rue du Marais Vert 

Kaikki postauksen valokuvat ovat älypuhelimellani ottamia. 

Euroopan parlamentin Suomen-toimiston apuraha kattoi hotellikuluni ja lento- ja junalippuni.

Pääsin pressikortilla maksutta sisälle Starsbourgin katedraalin torniin, Palais Rohaniin ja MAMCS-taidemuseoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s