Haastatteluspesiaali! Tripsteri -matkailusovelluksen perustanut Paula Kultanen Ribas kertoo, mitä yrittäjyys vaatii ja toisaalta antaa

Tapasin Paula Kultanen Ribasin maaliskuun alussa Fredrikinkadun Relove-kahvilassa, jossa myydään myös käytettyjä vaatteita.
Tapasin Paula Kultanen Ribasin maaliskuun alussa Fredrikinkadun Relove-kahvilassa, jossa myydään myös käytettyjä vaatteita.

Blogissani on ollut harvinaisen pitkä eli kuukauden pituinen tauko! Koronaviruksen  takia kevään loput teatteriesitykseni ja kevään elokuvafestivaalit ovat siirtyneet syksyyn enkä sen takia ole voinut kirjoittaa arvioita. Alkukevään työ- ja opiskelukiireiden takia taas en ole vielä ehtinyt lukemaan blogini kautta arvostelukappaleiksi saamiani kirjoja.

Palataan kuitenkin hetkeksi aikaan, jolloin kahviloissa saattoi vielä huolettomasti istua ja ulkomaanmatkoja suunnitella. Kävin nimittäin kuukausi sitten herkuttelemassa kotini lähellä Fredrikinkadun Relove-kahvilassa. Kahvila on myös lähellä Tripsteri-porukan työhuonetta, ja haastattelinkin kahvilassa vanhaa tuttuani, ihanaa Paula Kultanen Ribasta. Paula on vuonna 2017 perustanut Tripsteri-matkailusivustoon liittyvän appin. Olen Tripsteri-matkailusivuston entisenä avustajana kirjoittanut useamman Helsinki-aiheisen jutun vuosina 2016—2017 (voit tutustua Tripsterin verkkojuttuihini täällä).

Paulan haastattelu liittyi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tiloissa olevan StartUp Schoolin yrittäjäkurssin kotitehtävääni, mutta ajattelin julkaista haastattelun myös blogissani. Juttu on yksinkertaista kysymys-vastaus-mallia, jossa Paula kertoo omasta tiestään yrittäjäksi ja vinkkejään yrittäjiksi haluaville.

Ensiksi Tripsterin verkkosivuilta lainaamani esittely matkailusovelluksesta:

”Tripsteri App on uuden ajan matkailusovellus, jonka ammattitoimittajat tarjoavat hauskaa, suorasanaista, tarinallista ja virtuaalista sisältöä Helsingin, Espoon, Porvoon, Tukholman, Lapin, Islannin, Prahan, Berliinin, Barcelonan, Rooman, Tokion, Singaporen ja pian myös muiden kohteiden parhaista paikoista suomeksi, englanniksi, espanjaksi, japaniksi ja kiinaksi.

Tripsteri-sovelluksen kautta voi etsiä ja tallentaa suosikkeja läheltä ja kauempaa, luoda omia kierroksia ja jakaa niitä ystäville. Voi katsoa julkisen liikenteen reittiohjeet, varata ravintolapöydän, hotellihuoneen tai hävikkiaterian.

Laita kuulokkeet korville ja testaa kehuttuja audiokierroksia oman aikataulusi mukaan. Valikoi valmiita, teemallisia kaupunkikierroksia, herkuttelijan kohteita, tunnelmallisia kahviloita ja parhaita viinibaareja. Kuuntele yksittäisiä audiospotteja historiallisista kohteista, tutustu kaupungin tarinaan, katsele uusin silmin ja astu hetkeksi myös tulevaisuuteen.

Sovellus on myös kaunis, visuaalinen ja virtuaalinen: mukana on 360-kuvia ja -videoita ja lisättyä todellisuutta, joiden avulla voi eläytyä tunnelmaan ja seutuun jo etukäteen.”

Paula on asunut myös pitkään Espanjassa, ja hän on myös kirjoittanut kaksi Tripsterin Espanjan matkaopasta. Costa Bravan opas ilmestyi tänä vuonna. Barcelonan opas on vuodelta 2018. Oppaat ovat selkeitä, monipuolisia ja houkuttelevan värikkäitä.
Paula on aiemmin asunut kahdeksan vuotta Barcelonassa, ja hän seilaa nykyään perheensä kanssa Helsingin ja Costa Bravan väliä. Paulan kirjoittama Costa Bravan matkaopas ilmestyi juuri tänä vuonna. Barcelonan opas on vuodelta 2018. Oppaat ovat visuaalisesti herkullisia, selkeitä ja monipuolisia.
  1. Mikä on intohimosi?

Musiikki, kaikki mikä liittyy kirjoittamiseen, laulujen tekeminen, ihmiset ja heidän tarinansa, kestävä elämäntapa, viini ja ruoka.

  1. Kuinka keksit liikeideasi?

Liikeideani syntyi tarpeesta eli Tripsterin matkailusivuston lukijoiden ehdotuksista. Käyttäjät kirjoittivat meille usein, että heillä on esimerkiksi matka varattuna Barcelonaan ja hotelli on tällä alueella, joten mitä he voivat tehdä kyseisellä alueella? Keksimme silloin Tripsterin toimituskunnan kanssa idean sovelluksesta, joka kertoisi suosituksia eri alueilta.

Sovelluksen piti palvella ihmisten erilaisia tarpeita, koska ihmiset haluavat kokea matkoillaan niin erilaisia asioita. Lukijamme toivoivat myös kuratoitua sisältöä, että joku on valinnut parhaat vaihtoehdot ja tehnyt sen myös vastuullisen matkailun näkökulmasta. Emme tosin aluksi toitottaneet sovelluksessamme vastuullisuutta, koska vielä muutama vuosi sitten ekologista matkailua pidettiin yleisessä mielipiteessä ihan viherpiiperrysjuttuna, vaan aloitimme vastuullisuuden piilovaikuttajina, ja nykyään ihan näkyvästi.

  1. Kuinka muutit ideasi yritykseksi?

Tripsteri App palkittiin Helsingin Sanomain säätiön mediainnovaatiokilpailu Uutisraivaajan voittajana syksyllä 2017, ja saimme 125 000 euroa kehitysrahaa. Perustimme silloin liikekumppaneideni kanssa osakeyhtiön. Tripsteriin kuuluu matkavinkkejä sisältävä verkkosivusto, Tripsteri App, Suomen ensimmäinen matkailupodcast ja painetut matkakirjat.

  1. Mitä olet saavuttanut?

Olen elättänyt itseni yrittäjänä syksystä 2017 lähtien, mikä on saavutus yrittäjän elämässä. Perustimme Tripsterin verkkosivuston vuonna 2015, joten meni pari vuotta siihen, että tienasimme elantomme Tripsterin kautta. Voimme myös työllistää omien toimittajien ja valokuvaajan lisäksi muita, kuten palkkaamamme koodarit, myyjän jne. Työllistämme vuosittain kymmenittäin ihmisiä.

Pidän saavutuksena myös sitä, että olemme tehneet pioneerityötä vastuullisessa matkailussa. Olemme saaneet tästä hyvästä tunnustukset YK:lta ja Visit Finlandilta.

5. Kuinka elämäsi muuttui, kun aloitit Tripsterin matkailusivuston työstämisen?

Kyllä tämä yrittämisen alku on ollut välillä liiankin hektistä. Päässä pyörivät jatkuvasti uudet ideat, verkostoituminen ja asiakkaat. Ei ole enää erikseen työminää ja vapaa-ajan minää.

Olen kuitenkin oppinut, etten voi ajaa itseäni piippuun. Kun on innostunut, on helppo tehdä liikaa töitä. Aluksi meillä ei myöskään ollut varoja siihen, että olisimme pystyneet ulkoistamaan osan työtehtävistä muille, joten teimme kaiken itse.

Haastattelu jatkuu kuvan alapuolella.

Tripsterin toimitus Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastossa. Kuva on Tripsterin verkkosivuilta.
Tripsterin toimitus Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastossa. Kuva on Tripsterin verkkosivuilta.
  1. Jouduitko luopumaan jostakin, kun ryhdyit yrittäjäksi?

Ei ole niin paljon aikaa lapselle ja puolisolle kuin haluaisin. Toisaalta pystyn yrittäjänä tekemään pitkiä yhdistettyjä loma- ja työmatkoja perheeni kanssa, jolloin vietämme tiiviisti aikaa yhdessä.

7. Millaisia ovat olleet henkilökohtaiset ylä- ja alamäkesi yrittäjänä?

Yrittäjyys on ollut jatkuvaa stressiä siitä, mistä löytyy rahoitus bisneksen pyörittämiseen. Alussa meidän piti hakea julkista rahoitusta ja panostaa hakemuksiin. Ylämäkiä taas ovat upea tiimi, jonka kanssa saan tehdä hommia, ja että työ on ollut hauskaa, kivaa ja antoisaa. Tärkeää on myös vastuullisuustyö eli maailmanparannusvinkkeli.

8. Mikä on mielestäsi verkostoitumisen arvo yrittäjänä?

Verkostoituminen on todella tärkeää. Koska ei voi tietää, mistä kontaktista poikii jotain. Missä ikinä olenkin, puhun ihmisille Tripsteristä. Koskaan ei voi tietää, päätyykö tekemään uuden tuttavuuden kanssa yhteistyötä, tai onko hänellä sukulainen, ystävä tai tuttava, jonka kanssa voisin tehdä yhteistyötä.

9. Voitko antaa vinkkejä pitch-puheen eli oman yritysidean myyntipuheen pitoon?

Pitää vaikuttaa kuuntelijoiden tunteisiin siitä, miksi heidän pitäisi kiinnostua juuri sinun tuotteestasi. On olemassa tiettyjä sapluunoita, missä järjestyksessä asiat kannattaa esittää. Visuaalisuuteen kannattaa panostaa!

Kiitos Paula haastattelusta! ♥

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s