Näkymätön sukupuoli -kirja tuo muunsukupuolisuuden ja sukupuolettomuuden näkyviksi

IMG_20200415_180613

Näkymätön sukupuoli — ei-binäärisiä ihmisiä ilmestyi Into Kustannukselta ja Voimalta jo loppuvuodesta 2017, mutta luin kirjan vasta nyt pääsiäislomalla. Kiinnostuin teoksesta kyllä heti kun se ilmestyi. Nappasin tietokirjan mukaani kirjahyllystä, kun viimeksi kävin Voiman toimistolla kokouksessa maaliskuun alussa. Sen jälkeen ei olekaan tullut koronaviruksen takia käytyä Voiman toimistolla.

Näkymätön sukupuoli on ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta. Toimittajat Kaisu Tervonen ja Veera Järvenpää ovat haastatelleet 15 suomalaisista muunsukupuolisista ja sukupuoletonta, jotka kertovat minä-muotoisissa tarinoissa sukupuoli-identiteettinsä etsimisestä. Valokuvaaja Jenni Holman on ottanut haastateltavista hienoja ja persoonallisia muotokuvia. Teoksen alussa on myös sanastoa sekä kolme omakohtaista ja kiinnostavaa sarjakuvaa: Pii Anttoselta, Apila Pepita Miettiseltä ja Kimmo Lustilta.

Kirjasta tekee helposti lähestyttävän, tarinallisen ja intiimin se, että teos nojaa kokemusasiantuntijuuteen. Äänessä ovat itse muunsukupuoliset, eivätkä esimerkiksi sukupuolen tutkijat, psykologit tai lääkärit.

Muunsukupuolisuudesta on alettu Suomessakin puhua muistaakseeni alle 10 vuotta sitten, joten asiaan liittyy yhteiskunnassa vielä paljon tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja. Moni valtavirtaan kuuluva saattaa jopa kieltää ei-binääristen ihmisten  olemassaolon tai ei vain tiedä asiasta oikein mitään.

Tiedon lisääntyminen on helpottanut monen muunsukupuolisen oman identiteetin löytämistä ja sanojen saamista omalle kokemukselle. Kaikki ihmiset kun eivät tunne olevansa naisia eivätkä miehiä. Ei-binääristen ihmisten keskuudessakin on kirjoa siinä, millaisia sukupuolenkorjaushoitoja henkilöt kenties haluavat vai haluavatko niitä ollenkaan.

Kirjassa annetaan hyvä ohje: kenenkään sukupuolta ei voi tietää vain näkemällä ihmisen, vaan sukupuolikokemuksen tietää ainostaan, kun ihminen itse kertoo sen. Entä miksi monille ihmisille on niin tärkeää tietää toisen ihmisen sukupuoli, vaikka kyseessä olisi jopa täysin tuntematon ihminen?

Muistan omankin hämmennykseni, kun useita vuosia sitten ensimmäistä kertaa törmäsin kuvauksiin muunsukupuolisista ja sukupuolettomista. Ajan kanssa ja tiedon lisääntyessä asiasta on tullut yhä tutumpi ja luonnollisempi. Kaveri- ja tuttavapiirissänikin on useita muunsukupuolisiksi identifioituvia ihmisiä (osan löysin tämän kirjankin sivuilta).

Kirja avasi minulle lisää muunsukupuolisten kokemuksia omasta vartalostaan ja identiteetistään ja siitä, miten he esimerkiksi haluavat ilmaista itseään pukeutumisellaan. Opin senkin, että muunsukupuolisten joukossa on paljon aspergin oireryhmään kuuluvia ihmisiä, vaikka kaikilla muunsukupuolisilla ei tietystikään ole aspergin oireryhmää.

Otin äsken koronabunkkerissani selfien kirjan kanssa. Mutta mitä kävikään silloin kirjan tekstille? :D
Otin äsken koronabunkkerissani selfien kirjan kanssa. Mutta mitä kävikään silloin kirjan tekstille? 😀

Oli ikävä lukea muunsukupuolisten kohtaamasta mitätöimisestä ja kiusaamisesta. Osa kirjaan haastatelluista on kohdannut rankkaa kiusaamista erilaisuutensa takia päiväkodista ja ala-asteelta lähtien, ja kokenut nuorempana vahvaa itseinhoa. Moni on kohdannut ymmärtämättömyyttä myös vanhempiensa taholta, mutta osalla on ollut ilahduttavan avaramieliset vanhemmat. Useat haastatellut ovat saaneet ympärilleen mukavia ja samanhenkisiä ihmisiä vasta, kun he ovat löytäneet oman identiteettinsä nuorina aikuisina ja päässeet osaksi queer-yhteisöä. Tämän jälkeen oma erilaisuus ja sen ilmaiseminen voivatkin olla ilon aihe.

Erityistä turhautumista itsessäni herätti se, että osa cis-sukupuolisista mitätöi muunsukupuolisuutta leimaamalla sen trendiksi. Samoin myös esimerkiksi biseksuaalisuutta ja lesboutta on usein yritetty mitätöidä sanomalla sen olevan ohimenevä ja pinnallinen muoti-ilmiö.

En ole todellisuudessa koskaan tavannut ihmistä, joka olisi ollut muunsukupuolinen, sukupuoleton, transsukupuolinen tai seksuaalivähemmistöön kuuluva siksi, että ”se on trendikästä”.  Tuollainen heitto on toisen ihmisen kokemusta, elämää ja itsemäärittelyoikeutta mitätöivä. Enemmänkin on niin, että moni sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluva yrittää monissa tilanteissa peitellä omaa identiteettiään ja esittää olevansa valtavirtaan kuuluva, jotta ei kohtaisi syrjintää. Vaatii rohkeutta olla oma itsensä, jos ei kuulu valtavirtaan.

Näkymätön sukupuoli herättää myös miettimään kysymyksiä seksuaalisuudesta: millä sanalla kutsua ihmistä, joka on muunsukupuolinen, mutta ihastuu esimerkiksi cis-miehiin? Entä millä termillä kuvata sellaisen ihmisen seksuaalisuutta, joka on esimerkiksi cis-nainen tai transnainen, mutta ihastuu muunsukupuolisiin? Selvästi olemme vielä vaiheessa näiden asioiden kanssa.

Kirja valottaa sitä, kuinka hämmentävän pihalla lääkintähenkilökunta voi vielä olla muunsukupuolisuudesta. Ei-binääristen ihmisten voi olla vaikeaa saada horminihoitoja, jos he eivät halua mennä läpi koko sukupuolenkorjausprosessia eivätkä muutenkaan näyttää ulkoisesti ”selkeästi” naisilta tai miehiltä. Muunsukupuoliset ja sukupuolettomat voivat kohdata syrjintää myös transsukupuolisten keskuudessa, koska transsukupuoliset voivat pelätä heidän vaarantavan transsukupuolisten asemaa yhteiskunnassa.

Näkymätön sukupuoli on avartavaa luettavaa hoitohenkilökunnalle ja cis-sukupuolisille sekä terapeuttista luettavaa ei-binäärisille ihmisille itselleen. Teos on hyvää luettavaa myös lasten kanssa. Maailma olisi parempi paikka, jos me kaikki saisimme jo lapsina tietää sukupuolen moninaisuudesta, niin että ei-binääristen ihmisten olisi helpompi ymmärtää omaa identiteettiään lapsesta lähtien ja muut taas eivät syrjisi ei-binäärisiä ihmisiä ymmärtämättömyytensä takia.

 

Näkymätön sukupuoli Into Kustannuksen verkkosivuilla
Julkaisuajankohta: 10 / 2017
Sivumäärä: 250

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s