Luovuuden tulevaisuus huumaa ja pelottaa — Henkka Hyppösen Luomiskertomus-kirjan mukaan elämme nyt löytöretkien aikaa

light-bulb-1246043_1280
Kuva: Pixabay

”Jos tälle ajalle jokin perusjuoni on tyypillinen, se on löytöretki. Nämä toisen löytöretkien ajan tutkimusmatkat alkavat mielikuvituksesta ja päättyvät konkreettisiin ideoihin, artefakteihin ja ajattelun muutoksiin. Niissä on mukana uusi luova entiteetti, tekoäly, mutta niiden kohteena on myös se muuttumaton osa ihmisessä, joka tulee aina olemaan ihmisen luovuuden aluetta.”

Luomiskertomus on runsaasti tietoa ja ajattelemisen aihetta antava vetävä tietokirja luovuuden tulevaisuudesta. Teos vilisee kiehtovia esimerkkejä niin luovuuden olemuksesta kuin ällistyttävistä uusista keksinnöistä. Luomiskertomuksessa tutustutaan luoviin koneisiin ja ihmisen paikkaan tulevaisuuden maailmassa, jossa tekoäly päihittää meidät lähes kaikilla luovuuden alueilla.

Kirja on jaettu kahteen osaan: Hypoteesiin, jossa tutkitaan luovuuden olemusta menneisyydessä, nyt ja tulevaisuudessa, ja Löytöretkien aikaan, jossa haastatellaan kuuluisia luovia ihmisiä ja tehdään luovia kokeiluita. Luomiskertomus tuo hieman mieleeni israelilaisen bestseller-kirjailijan ja historian professorin Yuval Noah Haratin tietokirjan Homo Deus: Huomisen lyhyt historia (2015). Henkka Hyppösen teoksessa lähestysmistapa on kuitenkin tutkivaa journalismia ja kieliasu paikoitellen rento. Lukijana on mielenkiintoista seurata, kuinka Hyppönen myös ideoi ja kehittelee luovia suunnitelmia tekoälyn avulla, kuten yrittää luoda maailman ensimmäisen koneen kirjoittaman self help -oppaan ja leikillään oman lenkkaribrändin netin sovellusten avulla.

Kuva: www.pexels.com
Kuva: http://www.pexels.com

”Kun ihminen on nuori, pitäisi mennä intuitiolla. Pitäisi tehdä erilaisia ideoita samaan aikaan, vaikka niiden välillä ei olisi sellaista yhteyttä, joka niissä pitäisi mielestäsi olla. Vaatii viisautta ja ikää, että ymmärtää kaiken olevan yhteydessä.” Marina Abramović

Matkustusta rakastavana ihmisenä nautin siitä, että Luomiskertomuksen kautta pääsen myös matkustamaan kiinnostavissa paikoissa Hyppösen tiedonkeruureissujen kautta. Kunnianhimoinen Hyppönen on valinnut haastateltavikseen luovuuden alan tähtiä, ja hän kertoo kirjassaan myös vaikeuksistaan saada heiltä haastatteluaikoja sekä lopulta näiden kuuluisuuksien kohtaamisista kasvokkain.

Hyppönen onkin saanut kirjaansa kiehtovia ja erilaisia haastateltavia. New Yorkissa hän tapaa maailman tunnetuimman performanssitaiteilijan Marina Abramovićin, 73, ja Wall Streetin pörssiä ravistelleen 28-vuotiaan ”shorttaajan”, lempinimellä salamurhaaja tunnetun Fahmi Quadirin. San Francisossa Hyppönen pääsee Pixarin studioille haastattelemaan Ed Catmullia, 75, keksijää maailman ensimmäisen kokonaan tietokoneella tehdyn animaation Toy Storyn (1995) takana.

Helsingissä Hyppönen haastattelee Runokoneen kehittäjää, tohtori Anna Kantosaloa. Pääsemme myös tohtori Lauri Reuterin kanssa laborotorioon maistelemaan keinotekoisesti luotuja marjoja. Tietotieteilijä Jarno Kartelan kanssa tutustumme maailman ensimmäisen tekoälyllä tuotetun viskireseptin kehittelyyn.

Hyppönen käy myös muun muassa Walesin maaseudulla luovuusleirillä. Hän kertoo lisäksi saamistaan oivalluksista seuratessaan New Yorkissa Guillermo Del Toron ja Alec Baldwinin keskustelutilaisuutta Tribecan filmifestivaaleilla; vieraillessaan Helsingin Taidehallissa kokemassa Julian Rosefeldtin Manifesto-installaation (pidin myös itse näyttelystä paljon syksyllä 2017); ja matkatessaan Halberstadtin kaupunkiin Saksaan St. Burchardin kirkkoon, jossa urut soittavat John Cagen teosta ASLPS, As Slow As Possible. Urkukappale on suunniteltu jatkumaan kirkossa 639 vuotta!

paint-brushes-984434_1280
Kuva: Pixabay

”Toisen löytöretkien ajan nerojen aluetta ovat sellaisen luovuuden ilmentymät, joiden tavoitteena on säilyttää ihmislaji ja sivilisaatiot.”

Henri ”Henkka” Hyppönen (s. 1972) on luova johtaja, tietokirjailija, yrittäjä, puhuja ja tv-esiintyjä. Hänet muistetaan tv-juontajana ohjelmista Hyppönen-Enbuske Experience ja Hyvät ja huonot uutiset. Hänen edellinen tietokirjansa Pelon hinta on vuodelta 2014. Hyppönen on naimisissa juontaja ja kirjailija Jenni Pääskysaaren kanssa ja heillä on tytär.

Hyppönen avaa Luomiskertomuksessa myös kirjansa tekoprosessin pitkää taivalta. Hän nimittäin kirjoitti kirjaa kolme ja puoli vuotta, vaikka oli suunnitellut tekevänsä teoksen paljon nopeammin. Omiin korviini kolme ja puoli vuotta ei tosin kuulosta valtavan pitkältä ajalta kirjan kirjoittamiseen, erityisesti jos teoksen kirjoittaminen on vain yksi tekijän meneillään olevista projekteista.

Hyppösen kohtaamista ongelmista ja niiden voittamisista kertominen tuo kirjaan sympaattisen inhimillisen sävyn ja avaa myös omakohtaisesti luovaan työhön liittyviä takapakkeja ja sitkeyden tärkeyttä. Kirjan tekoprosessiin osui myös Hyppösen perustaman yrityksen lupaavasti alkaneen tekoälyprojektin vaikeudet. Yrityskriisi aiheutti ahdistavan kauden Hyppösen elämässä, minkä johdosta hän lopulta luopui omasta osastaan yritystä.

Hyppösen on myös usein vaikea aloittaa kirjoittamista ADHD:nsa takia. Kun hän lopulta pääsee aloittamisen kynnyksen yli ja on kärsinyt ensimmäiset 40 minuuttia takkuavasta kirjoittamista, työ yleensä sitten imaisee hänet mukaansa. Hän pohtiikin teoksessa ADHD:n kanssa elämistä, mikä on sekä raskasta että luovuuden lähde.

Huomasin Kosmoksen viime syksyn kirjakatologiasta, että Luomiskertomuksen piti alunperin ilmestyä jo syksyllä nimellä Zero Latency. Sen jälkeen kirjakaupat ilmoittivat kirjan olevan ostettavissa tämän vuoden helmikuun lopulla, mutta nyt kirja lopulta ilmestyykin kesäkuun alussa. Kosmoksen sivuilta ei löydy vielä kirjan tietoja eikä teoksella ole kansikuvaa ladattavana. Sain itse Luomiskertomuksen pdf:n luettavakseni samalla, kun tarkistuskuuntelin äänikirjaversion Silenciolle. Äänikirjan lukijana on Henkka Hyppönen itse.

”Miten luodaan ympäristö, joka suojelee ihmisiä niin, että he voivat tehdä riskialttiita asioita?”

Henkka Hyppönen: Luomiskertomus
Kustantaja: Kosmos
Ilmestyy: 2.6.2020
Sivumäärä: 365

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s