Tiina Tuppuraisen autofiktiivinen esikoisromaani Kuvittelen sinut vierelleni kuvaa koukuttavasti naisten välisiä ihastumisia ja eroja

Olen korona-aikana leiponut paljon mm. sämpylöitä, joten kirja pääsi nyt samaan kuvaan keittiönpöydälle pähkinäsämpylöiden kanssa.
Olen korona-aikana leiponut paljon mm. sämpylöitä, joten kirja pääsi nyt samaan kuvaan keittiönpöydälle pähkinäsämpylöideni kanssa.

”Lopulta tunnen kaikki lesbot. Tai ainakin kaikki, jotka ikinä ovat missään. Suuremmissa naistenbileissä eteneminen on hidasta, koska kahden metrin välein joku pysäyttää minut. Pari kertaa minut tunnistaa jopa lesbo, jota en ole tavannut koskaan aikaisemmin. Hän on kuullut minusta, se tuntuu absurdilta.”

Kolmikymppinen Tiina Tuppurainen on helsinkiläinen sisältöstrategi, joka on aiemmin työskennellyt journalistina eri medioissa. Hän pitää myös Tiina the Feminist -blogia Lilyn verkkosivuilla. Tänä keväänä Karistolta ilmestynyt Kuvittelen sinut vierelleni on hänen esikoisromaaninsa, joka yhdistelee elettyä elämää ja fiktiota.

Minämuodossa kerrottu teos alkaa siitä, kun vähän päälle parikymppinen opiskelija Anni alkaa 2000-luvun alussa epäillä pitävänsä myös naisista. Hän houkuttelee kavereitaan käymään kanssaan homoyökerho DTM:ssä. Homomaailma on ollut Annille vieras, eikä hän aluksi oikein uskalla myöntää itselleen eikä muille, että taitaakin pitää vain naisista. Anni myös kokee lesbomaailmaan sisäänpääsyn vaikeaksi untuvikolle. Yökerhojen queer-naiset vaikuttavat cooleilta ja etäisiltä, ja tuntematon Anni on heille ilmaa.

Sanavalmis, reipas ja viehättävä nuori nainen alkaa kuitenkin pikku hiljaa saada lepakkokavereita, ja myös kiihtyvässä tahdissa kokemuksia naisten kanssa. Samalla hän luopuu naisellisesta tyylistään ja löytää androgyynimmän identiteetin, joka vaikuttaa enemmän omalta. Entinen heteroelämä taas alkaa tuntua suorastaan vastenmieliseltä muistolta — elämäntavalta, johon hän päätyi vain ympäristön ohjailemana.

Anni ihastuu kunnolla Luka-nimiseen, 10 vuotta vanhempaan naiseen, joka on tosin ollut jo pitkään erikoisessa parisuhteessa toisen naisen kanssa. Lukasta tulee lopulta Annin tyttöystävä ja myöhemmin vaimo (nämä tiedot kerrotaan jo kirjan takakannessa, joten uskallan spoilata tämän verran). Kuitenkaan uskollisuus ei aina ole niin helppoa.

Tiina Tuppurainen. Kuvaaja: Eeva Hannula
Tiina Tuppurainen. Kuvaaja: Eeva Hannula

Kuvittelen sinut vierelleni kuvaa oman seksuaali-identiteetin löytämistä, elämää heteronormin ulkopuolella, deittailua, pitkää parisuhdetta, sarjaseurustelua, pettämistä, mustasukkaisuutta, kumppanin seksuaalista haluttomuutta, raastavaa eroa ja erosta pikkuhiljaa selviytymistä. Kirjassa kuvataan lisäksi päähenkilön tekemää luokkaretkeä alkoholisti-isän ja työläistaustaisen perheen tyttärestä vieraaseen akateemiseen maailmaan ja luovalle alalle.

Tarina käsittelee myös 2000-luvun alun lesbokulttuuria Helsingissä. Olikin hauskaa lukea kirjan sivuilta samoista naistenbileistä, Helsinki Prideista ja muista queer-tapahtumista, joihin olen myös itse osallistunut! Lisäksi näin toimittajana oli mielenkiintoista lukea samanikäisen toimittajan kokemuksista mediamaailmassa. Omat kokemukseni elämästä ovat olleet osin hyvin samansuuntaisia, osin taas ihan erilaisia kuin kanssani samanikäisen päähenkilön.

Samaistumisen lisäksi kirjassa vetosivat kirkas kieli, kirpeä huumoria, analyyttisyys, rehellinen kuvaus ihmissuhteiden ihanuudesta, omituisuudesta ja kauheudesta sekä niin Helsingin kuin monien ulkomaan matkojen kuvaukset. Kirjan kohdeyleisöä ovat queer-naiset, mutta heteroille teos voi olla mielenkiintoinen ja mieltä avartava kurkistus queer-kulttuuriin. Oman itsensä löytämiseen, ihastumisiin, pettämisiin ja eroihin voi myös samaistua omasta seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

image

Kirjaa lukiessani tajusin, että mullahan on kirjahyllyssäni Tuppuraisen aiemmin yhdessä kahden muun kirjoittajan kanssa kirjoittama tietokirja: Liukuvoidetta ja laatuaikaa — Parisuhdeopas homoksi, lesboksi tai heteroksi aikoville (Gummerus 2009). Suosittelen tutustumaan myös tuohon teokseen, koska se on hauskasti kirjoitettu ja tarkkanäköinen kuvaus queer-maailmasta. Päädyin romaanin tiimoilta lukemaan uudestaan kyseistä pokkaria. Romaanissa on itse asiassa vähän samanlaista anekdoottimaista lesboelämän ja treffi- ja seurustelukulttuurin kuvausta kuin tuossa 11 vuotta aiemmin julkaistussa parisuhdeoppaassa.

Kun päähenkilö Anni mainitsee ostavansa matkoilta Yhdysvalloista lesbojen autofiktiivisia romaaneja, oivalsin, että Kuvittelen sinut vierelleni -kirjan esikuvat ovat amerikkalaisessa ja brittiläisessä queer-kirjallisuudessa, jossa vastaavanlaisia ja suosiota saaneita romaaneja on kirjoitettu viime vuosikymmenien ajan.

En nimittäin muista aiemmin lukeneeni suomalaiselta tekijältä näin avointa ja elämänmakuista queer-naisen kasvukertomuksen kuvausta. Lähin vertailukohta on Emma Kantasen myös tietä raivannut autofiktiivinen romaani Nimi jolla kutsutaan öisin (Gummerus 2019), jossa suomalainen nuori nainen tosin seikkailee vuoden ajan Kiinassa.

On mukavaa, että materiaalina ovat olleet Tuppuraisen omat havainnot, eikä niin, että heterotekijä olisi jälleen kerran yrittänyt samaistua queer-naisten kokemuksiin. Olikin jo aika saada tällainen teos kirjoitettua Suomessa!

 

Sain kirjasta arvostelukappaleen Karistolta. 

Kuvittelen sinut vierelleni Kariston sivuilla
Sivumäärä: 309

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s