Katseluvinkkejä Netflixistä ja kirjasuosituksia Black Lives Matter -hengessä

Octavia Spencer esittää miljardööri Madam C.J. Walkeria Netflixin uudessa minisarjassa.
Octavia Spencer esittää miljardööri Madam C.J. Walkeria Netflixin uudessa minisarjassa.

Yhdysvalloista alkanut Black Lives Matter -keskustelu mustien oikeuksista on käynyt alkukesästä lähtien kuumana ympäri maailman. Samalla on (jälleen) herätty siihen, kuinka moni valkoinen ihminen katsoo lopulta yllättävän vähän elokuvia ja tv-sarjoja, joissa päähenkilöt ovat mustia tai lukee ei-valkoisten kirjoittamia kirjoja.

Mustia päähenkilöitä on ylipäätään alettu nähdä enemmän elokuvissa ja tv-sarjoissa vasta viime vuosikymmeninä ja vuosina. Mustista kertovat dokumentit, elokuvat, sarjat ja kirjat ovat hyvä keino saada asioihin myös heidän näkökulmansa ja oppia heidän kulttuuristaan ja kohtaamastaan rasismista.

Lisäksi jos harrastaa vain valkoisten tekemää kulttuuria, moni oikeasti loistava teos jää kokematta. Mustia on alettu nähdä myös yhä enemmän pääosissa sellaisissa tarinoissa, joiden aiheena ei ole nimenomaan mustana eläminen, koska sellaisissa tarinoissa pääroolit on tavallisesti annettu vain valkoisille hahmoille, vaikka valkoisuuskin edustaa yhtä ”rotua”.

Annan tässä omat vinkkini uusista, hyvistä ohjelmista Netflixissä ja sitten suositukseni mainioista kirjoista, joiden kirjoittaja on rodullistettu (kaikissa kirjailija on sattumalta myös nainen). Nämä teokset paitsi avaavat lisää ei-valkoisten ihmisten kokemuksia, ovat myös ylipäätään hienoja teoksia. Järkytyin tosin siitä huomiosta, että varmaan 95 prosenttia omistamistani kirjoista on valkoisten kirjailijoiden kirjoittamia…!

Netflix

MV5BNGRkM2FjNDktOTI0Yi00MjJlLWI4NjAtZjU4NmMyOGM2MmI3XkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_SY1000_CR0,0,675,1000_AL_

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

Ainakin minulle Madam C.J. Walker (1867—1919) oli entuudestaan tuntematon hahmo. Hän oli kuitenkin ensimmäinen amerikkalainen nainen, josta tuli omalla työllään miljardööri. Tällainen saavutus siis mustalla naisella, joka teki tuotteita vain toisille mustille naisille.

Madam C. J. Walkerin vanhemmat olivat vapautettuja plantaasiorjia, ja hän itse oli alunperin pyykkäri. Oman hetkellisen hiustenlähtönsä innoittamana C.J. Walker päätyi hiustenhoitoalalle, ja loi kukoistavan impeuriumin mustien naisten hiustuotteiden ympärille. Minisarja on myös feministinen, koska Madam C. J. Walkerilta vaaditaan paljon sisua ja määrätietoisuutta, jotta hän saa jalan oven väliin miehiseen bisnesmaailmaan viime vuosisadan alussa. On myös mukavaa, että pääosassa on kerrankin keski-ikäinen ja pyöreä nainen.

Piristävä sivujuoni sarjassa on Madam C. J. Walkerin ainoan eloon jääneen lapsen, iloluontoisen A’Lelia Walkerin (roolissa Tiffany Haddish) seksuaalinen herääminen lesboksi, vaikka hän on naimisissa (hunsvotti)miehen kanssa. Sarja tuntuu tosin ottaneen tässä asiassa taiteellisia vapauksia, koska Wikipedian mukaan A’Lelia Walkerilla ehti olla kolme aviomiestä.

Pääosassa loistaa Octavia Spencer, joka muistetaan muun muassa elokuvista Piiat, Hidden Figures: varjoon jääneet ja Mami. Neljän jakson minisarja kestää yhteensä kolme tuntia ja 11 minuuttia.

MV5BNDAzNTk0NjU2Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwODkyMTA0NTM@._V1_SY1000_SX800_AL_

Pose

Tällaista sarjaa ei olisi voinut kuvitella tehtäväksi vielä edes 10 vuotta sitten! Pääosassa ovat mustat homomiehet ja mustat transsukupuoliset naiset (osa heistä on myös seksityöntekijöitä). Heidät on nuorina potkittu pois ahdasmielisistä lapsuudenperheistään, ja he asuvat yhdessä vuoden 1987 New Yorkissa.

Sarja perustuu todelliseen 80-luvun drag ball cultureen, jossa mustat queer-ihmiset tanssivat näyttävissä asuluomuksissa omissa yökerhoissaan. Madonna sittemmin kopioi ja teki suurelle yleisölle tunnetuksi heidän Vogue-tanssityylinsä. Yhteiskunnassa syrjittyjen hahmojen ongelmina ovat köyhyys, ulkopuolisuus ja AIDS-epidemia, mutta he saavat ilmaista itseään tanssilattioilla ja elää yhdessä sellaisina kuin ovat, eli upeina.

Sarja alkoi jo vuonna 2018, mutta kolmas kausi ilmestyi Netflixiin kesäkuussa 2020. Olen katsonut vasta ensimmäisen jakson ensimmäisestä kaudesta, mutta tykästyin värikkääseen sarjaan heti.

MV5BZjU4ZGMyM2QtZjIzNy00NWU5LTlkNjUtNjc3MjJhZmQyZjZiXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_SY1000_CR0,0,675,1000_AL_

Michelle Obama: Minun tarinani

Tämäkin on hyvin inspiroiva teos. Dokumentissa päästään seuraamaan Michelle Obaman kirjakiertuetta Yhdysvalloissa ja samalla kurkistamaan kiertueen taustalla häärivän tiimin ihmisiin. Michelle Obamasta piirtyy lämmin, kunnianhimoinen ja älykäs kuva.

Yhdysvaltojen entinen ensimmäinen nainen julkaisi vuonna 2018 elämäkertansa Becoming, joka saatiin vielä samana vuonna suomeksi nimellä Minun tarinani. Dokumentissa tehdään myös lyhyitä hyppäyksiä Michelle Obaman tapaamien teini-ikäisten afroamerikkalaisten tyttöjen elämiin.

Kesto: 1 tunti 29 minuuttia

MV5BMjAwMjU5NTAzOF5BMl5BanBnXkFtZTgwMjQwODQxMDI@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

13. lisäys (13th)

Tämä dokumentti on jo vuodelta 2016, mutta ainakin minulta se oli mennyt ohitse, kunnes Black Lives Matter -keskustelu nosti dokumentin taas parrasvaloihin. Dokumentti on todella opettavainen (hyvässä mielessä), ravisteleva ja shokeeraava, koska teos valottaa sitä, kuinka mustien orjuus on oikeastaan jatkunut Yhdysvalloissa tähän päivään saakka. Mustia on rasistisin perustein määrätty pienimmistäkin rikoksista pitkiksi ajoiksi vankilaan, missä he joutuvat tekemään palkatonta työtä.

Tilastojen mukaan joka kolmas musta mies joutuu Yhdysvalloissa vankilaan! Yhdysvalloissa vankimäärät ovat kasvaneet viime vuosikymmeninä räjähdysmäisesti ja siellä on väkilukuun suhteutettuna maailman eniten vankeja. Kehityksen taustalla on voittoa tuottava yksityinen vankilabisnes ja rasistinen oikeusjärjestelmä.

Kesto: 1 tunti 40 minuuttia

Ruskeat_Tytot (1)

Kirjoja

Koko Hubara: Ruskeat Tytöt
Silmiä avaavia ja teräviä esseitä siitä, millaista on elää ruskeana tyttönä Suomessa.

Roxane Gay: Bad Feminist
Lohdullisia ja hauskoja esseitä siitä, ettei feministin tarvitse olla täydellinen. Nimestä huolimatta kirja on suomennettu.

bell hooks: Mies tahtoo muuttua ja Rakkaus muuttaa kaiken
Feminististä pohdistaa rakkauden olemuksesta (rakkaus tarkoittaa sitä, että kumpikin tukee toisen henkistä kasvua) ja siitä, kuinka nimenomaan feminismi voi pelastaa miehet patriarkaattisen yhteiskunnan luoman kapean mieskuvan aiheuttamalta ahdistukselta. Nämä kirjat jättävät pysyvän jäljen ajatteluusi!

Rupi Kaur: Maitoa ja hunajaa
Intiassa syntynyt ja sittemmin Kanadassa kasvanut Rupi Kaur (s. 1992) on somerunorenesanssin kansainvälinen tähti. Hänen runonsa käsittelevät usein romanttista rakkautta ja naiseutta.

Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Yhdysvaltalainen nuortenkirja 16-vuotiaasta mustasta lukiolaistytöstä, jonka ystävän poliisi mielivaltaisesti ampuu, kun he ovat yhdessä ajelemassa autolla. Kirjasta on tehty myös elokuva.

Sapphire: Precious — Harlemilaistytön tarina 
Nuortenkirja 16-vuotiaasta lukutaidottomasta ja muutenkin moniongelmaisesta harlemilaistytöstä, jota isä käyttää seksuaalisesti hyväkseen. Uuden kannustavan opettajansa avulla hän alkaa opetella lukemaan ja ottamaan elämäänsä haltuun. Kirjasta on tehty myös elokuva.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s