Hollowoodin samppanjaglamouria ja krapulapäivien häpeää: The Betty Show — Fantasia riippuvuudesta on omintakeinen ja visuaalisesti näyttävä performanssi

Kuva: Silja Minkkinen

The Betty Show’n ensi-ilta viivästyi useita viikkoja koronapandemian takia, mutta esitys näki viimein päivänvalon viime viikon maanantaina. Paikkana on uusi Vallilan näyttämö, joka on perustettu Kansallisteatterin remontin takia. Olin katsomassa näytöstä eilen ystäväni, Lady Dandy -blogin Eijan kanssa. Henkilökunta ohjasi meidät istumaan niin, ettei lähellämme istunut muita, ja kaikilla oli maskit kasvoillaan.

Ennen esitystä ihastelin Konepajahallin ja The Train Factoryn alueiden kehittymistä ja yhä uusien paikkojen ilmestymistä sinne. Vaikka tämä onkin jo klisee sanoa, niin rouhea ja makea alue tuo mieleeni Berliiniin. Kävimme ennen esitystä syömässä Konepajahallin Thai Orchideassa, joka yllätti tarjoamalla yhä viime helmikuun Syö! Helsinki -viikkojen tarjousaterioita iltaisin (ja ruoka oli herkullista!). Konepajan teolliseen ympäristöön istuu täydellisesti myös kokeellinen The Betty Show.

Kuva Tani Simberg. Kuvassa Annika Poijärvi.

The Betty Show — Fantasia riippuvuudesta on Kansallisteatterin ja Delta Venuksen yhteistuotanto. Delta Venus on ohjaaja ja esiintyjä Sara Mellerin perustama ryhmä, joka tekee tapahtumia ja esityksiä. Melleri on myös ohjannut The Betty Show’n ja esiintyy siinä yhdessä Asta Honkamaan, Rosanna Kempin, Annika Poijärvin ja Kreeta Salmisen kanssa.

Ennen esityksen alkua ihastelin näyttämöä, jossa Tero Kuitusen loihtima ylellinen ja ylitsepursuava fantasialavastus vaaleanpunaisine silkkiverhoineen, verholtuine kylpyammeineen ja teatterin meikkipöytineen toi mieleeni lapsuudesta My Little Ponyn hajuvesitaloni. Lavastus vei ajatukseni myös elokuvamaailman ikonisiin ja hypernaisellisiin kaunottariin kuten Marilyn Monroeen.

Julia Jäntin kädenjälkeä oleva valosuunnittelu taas sai pinkin taustaverhon vaihtamaan väriä ja liikkuvat spottivalot loivat oikeanlaista elokuvallista tunnelmaa. Jonatan Sundströmin tekemät glamoröösit videot viidestä Bettystä olivat vangitseva lisä, ja videot pyörivät taustalla jo ennen esityksen alkua.

Kuva Tani Simberg. Kuvassa Asta Honkamaa, Annika Poijärvi, Rosanna Kemppi, Kreeta Salminen ja Sara Melleri.

The Betty Show’n jälkeen on vähän hämmentynyt olo: mitä ihmettä oikein äsken näin? Esitys tarjoaa siis varmasti omalaatuisen ja taiteellisen elämyksen!

Esityksessä viisi samankaltaista Bettyä kertoo tarinaansa. Kaikilla on korkea, platinanvaalea peruukki, voimakkaasti vihreällä luomivärillä ja kajaalilla ehostetut silmät ja läpikuultava rimpsuyötakki. Tyylistä huokuvat platinablondien ja showgirlien eleganssi, säihke, seksuaalisuus, varakkuus ja rappio. Esityksessä onkin vahva ja persoonallinen visuaalinen maailmansa.

Näytelmä on juoneton, ja sisältää irrallisia, eri aikakausina tapahtuvia kohtauksia samoista teemoista: näyttelijän elämästä, alkoholismista, kapinallisesta ja huolettomasta bilettämisestä ja naiseuteen liittyvistä myyteistä. Betty vierailee välillä tv:n keskusteluohjelmassa urheiluverkkareihin pukeutuneena yksinhuoltajaäitinä tai on ohjelman tylsistynyt juontaja.

Välillä Betty kertaa Suomen Kansallisteatterin näyttelijä Aili Somersalmen (1891-1962) elämää. Kuva Tani Simberg. Kuvassa Rosanna Kemppi.

Enemmän kuin näytelmä esitys on oikeastaan performanssi. Parhaiten teema on tiivistetty käsiohjelmassa: ”The Betty Show haluaa toistaa ja purkaa ja karnevalisoida median ja pop-kulttuurin riippuvuuskuvastoa.” Betty on päässyt elokuvatähdeksi, mutta juhliminen on karannut käsistä. Bettyn riippuvuus alkoholiin on päällisin puolin hauskaa ja hohdokasta, mutta pinnan alla kuluttavaa ja häpeällistä.

Esityksessä on hyvät musiikit, ja tanssikohtaukset ovat vangitsevia, erityisesti esityksen lopettava biletanssi, joka huipehtuu ihmismustekalaan kylpyammeessa. Buto-tanssin koreografian on laatinut Ken Mai. Esityksessä välillä huudetaan ja haahuillaan, mikä on hieman rasittavaa, mutta toisaalta antaa säpinää ja väljyyttä. Näyttelijät ovat karismaattisia ja omaksuneet hyvin bettymäisen flirtin ja uhmakkaan olemuksensa.

Esitys tarjoaa karkkimaisen makean mutta myös kitkerän jälkimaun. Vaikka elävästi kuvatut krapulakohtaukset herättävät vastenmielisyyttä alkoholia kohtaan, niin tämä esitys olisi kyllä ollut mahtavaa voida katsoa tyylikäs drinkkilasi kädessä!

Näimme esityksen pressilipuilla 29.10.2020.

The Betty Show Kansallisteatterin verkkosivuilla

Esitystä suositellaan yli 16-vuotiaille. Esityksessä on kohtia, jotka saattavat järkyttää joitain katsojia.
Kantaesitys Vallilan Kansallisteatterissa 19.10.2020
Yhteistuotanto: Delta Venus ja Kansallisteatteri
Delta Venus: Asta Honkamaa, Rosanna Kemppi, Sara Melleri, Annika Poijärvi ja Kreeta Salminen
Ohjaus: Sara Melleri
Käsikirjoitus: Delta Venus
Kesto: 1 h 25 min, ei väliaikaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s