Huoneiden kirja on immersiivinen esitys, joka kutsuu taianomaiseen seikkailuun tyhjillään olevaan Turun kivipainoon

Kävijät ottavat vastaan kirjapäiset elävät taulukot. Kuva: Jesper Dolgov

Huoneiden kirja pohjaa Saila Susiluodon (s. 1971) samannimiseen runoteokseen vuodelta 2003. Runoilijasta on varmaan ilahduttavaa, että hänen 18 vuoden takainen teoksensa on näin löydetty uudestaan. Olen lukenut runokirjan aikoinaan pian sen ilmestymisen jälkeen, enkä muistanut kirjasta enää paljon mitään. Unohtamisella ei kuitenkaan ole väliä, koska kaikki kirjan runot voi lukea talon huoneissa. Ehdit myös halutessasi mukaan Huoneiden kirjan lukupiiriin, joka on vasta alkamassa (lukupiirin Facebook event).

Teoksen tuottaneet TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets ovat suuren taiteilijajoukon kanssa rakentaneet kaupungin keskustassa sijaitsevaan tyhjillään olevaan tehtaaseen, Turun kivipainoon, kirjan 64 runoa eli huonetta mitä erilaisemmiksi teoksiksi. Kokonaisuus yhdistelee runoutta, teatteria, nukketeatteria, tanssia, musiikkia ja visuaalisia taiteita. Immersiiviseen eli upottavaan, monitaiteiseen ja -aistiseen esitykseen astutaan sisään. Kokemus on varmasti erilainen jokaiselle kävijälle, riippuen siitä missä päin taloa on mihinkin aikaan ja mitkä esitykset siten näkee.

Tämä oli myös ihanan tunnelmallinen huone. Kuva on kännykällä ottamani.

Kokemus on kuin Taiteiden yö yhdessä talossa! Huoneet eivät yksinään olisi niin järisyttäviä, mutta yhdessä ne luovat maagisen ja seikkailullisen kokonaisuuden. Mukavaa on se, että taloon saa tutustua itsenäisesti ja rauhassa omaan tahtiinsa. Osaan yksin koettavista huoneista piti jonottaa sisälle, mutta yleisesti ottaen jonotusta oli aika vähän.

Ideana on se, että katselijat eivät juttelisi keskenään, paitsi kahvilassa, ja jokainen tutustuisi taloon yksin. Minäkin vaeltalin talossa yksin, mutta välillä törmäsin seuranani olleeseen Paavoon, ja katsoimme jotkin huoneet yhdessä ja vaihdoimme vähän kommentteja. Kävimme myös yhdessä toisen kerroksen kahvilassa nauttimassa kahvia ja pullaa (kahvilassa on myös sallittua jutella), ja kahvilassa tapahtuikin illan aikana useita performansseja. Kahvila menee kiinni puoli kymmeneltä.

Tämä kukkatarha löytyy talon vintiltä. Kuva: Jesper Dolgov

Huoneiden kirjaa on valmisteltu yli sadan taiteilijan voimin kolmen vuoden ajan. Kuulin itse tästä teoksesta vasta ensi-iltaviikolla, ja silloinkin sattumalta toiselta bloggaajalta Kansallisteatterin Bloggariklubilla. Olin lähdössä viikonlopuksi Turkuun kylpylähotelli Caribiaan, ja lyhyen pähkäilyn jälkeen päätin mennä samalla reissulla katsomaan myös Huoneiden kirjan. Lopulta pääsinkin katsomaan esitystä vain päivää ensi-illan jälkeen. Olimme seurani kanssa onnekkaita, koska uusien koronarajoitusten takia suurteos on nyt valitettavasti nähtävillä vain kahden viikon ajan. Talossa liikutaan maski kasvoilla, ja käsidesiä on tarjolla joka puolella.

Lippua varatessa tulee valita myös sisäänpääsyaika. Ensimmäiset sisäänpääsyt kello kuudesta alkaen myydään loppuun ensiksi, koska mitä aikaisemmin taloon saapuu, sitä enemmän on aikaa tutkia huoneita. Talossa on kolme kerrosta ja ekaan kerrokseen kuuluva erillinen vintti. Talosta pitää poistua iltakymmeneen mennessä. Me pääsimme sisälle taloon klo 18.45, ja olimme sopivasti ehtineet nähdä kaikki huoneet ennen kymmentä, ja näimme vielä hienon lopetusperformanssin sisäpihalla.

Ei muuten kannata missata kello 18.00, 18.45, 19.45, 20.45 ja 21.45 alkavia maitovalasesityksiä talon sisäpihalla! Etsin pitkään omaa huonettani numero 51, ja vasta lakeijan ohjaamani löysin ”huoneeni” kahvilan ikkunalaudalta. Huoneeni oli vain runo ikkunalaudalla, mutta huoneeseeni kuului juuri tuo kyseinen hieno maitovalasesitys, jonka saattoi nähdä myös kahvilan ikkunasta käsin. Talossa on tosiaan myös paljon vihreäasuisia lakeijoita, jotka auttavat talossa kulkijoita.

Tämä huone tuoksui ihanalta kuivakukkien takia! Kuva on ottamani.

Tapahtuma tosiaan alkaa siten, että yksi ryhmä kerrallaan kohtaa mystiset elävät taulukot. Jokainen istuu oman taulukkonsa eteen ja miettii mielessään kysymyksen, johon haluaa löytää vastauksen talosta. Taulukko neuvoo heittämään kuusi kertaa kolikkoa hiekkataululle, ja kolikon viivojen summista taulukko laskee huoneen numeron. Vierailijan tehtävä on löytää numeroa vastaava huone tai tila talosta ja miettiä, miten se vastaa omaan kysymykseen.

Vieras saa matkalleen mukaan laukun, kirjeen, kartan ja kolikon, joista kaikki muut pitää lopuksi palauttaa paitsi kartta ja kirje. Lipunmyynnistä voi myös hankkia käsiohjelman, jossa on esitelty jokainen huone. Talossa ei valitettavasti ole narikkaa, joten ei kannata ottaa liikaa kamaa ja vaatetta mukaansa raahattavaksi.

Halutessaan vierailija voi kolikolla heittää itselleen vielä toisen huoneen ja etsiä sen. Tehtävä on leikkisää hupsuttelua ennustusten tapaan. Tehtävästä ei kannata ottaa paineita, koska kukaan ei kysy, löysitkö huoneesi ja vastasiko se kysymykseesi.

”Tyttö kävelee tuulenpuhkomaan taloon, löytää vanhan taulukon, se ei ole kirjoitusta, vaan merkkejä. Hän ei tiedä, miten edetä talossa, siksi hän heittää hopeista kolikkoa.” Saila Susiluoto: Huoneiden kirja
Sisäpihalla on myös esityksiä, kuten maitovalas. Kuva on ottamani.

Osaa voi pelottaa immersiivisessä teatterissa se, joutuuko sitä katselijana itsekin osaksi esitystä ja estradille tai kommunikoimaan näyttelijöiden kanssa. Huoneiden kirjan kohdalla huoli on turha, koska näyttelijät eivät vaadi katselijoilta mitään tai oikeastaan ota muuta kuin katsekontaktia. Ideana on myös se, etteivät katselijat puhu talossa, joten siksikin esiintyjät jättävät katsojat rauhaan. Ideana on myös olla valokuvaamatta talossa, mutta itse en ainakaan pystynyt täysin noudattamaan tätä kehoitusta…

Osassa huoneista pääsee itse tekemään jotain, kuten kiikkumaan ilmajoogakankaassa, makaamaan tärisevällä patjalla tai imuroimaan musiikki-imurilla. Enimmäkseen huoneet ovat kuitenkin katsottavia ja niihin voi siis ihan astua sisälle kuuntelemaan ja katselemaan. Joissain huoneissa esiintyy välillä näyttelijöitä. Myös portaikoissa ja pihalla on esityksiä. Huone voi myös välillä olla kylmäkaappi, siivouskomero, vaatekaappi, käytävä tai vaikka kurkistusluukku seinässä.

Paavo ihmettelee sohvan sisälmyksiä. Kuva on ottamani.

Summaisin loppuun, että Huoneiden kirja on ihailtavan kekseliäs, monitaiteellinen ja kunnianhimoinen idea. Talossa on kutkuttavan hauskaa haahuilla ja yllättyä. Osa huoneista on myös todella kauniita, osa taas omalaatuisia, koskettavia, pelottavia tai hauskoja. Esiintyjien asut ja nuket ovat vaikuttavia. On hyvä, että talossa on 15 vuoden ikäraja, koska kokemus voi olla lapsilla hyvin pelottava, sekä nyt ei aikuisena pidä varoa jaloissa säntäileviä lapsia.

Saimme pressiliput lauantain 14.8.2021 esitykseen.

Huoneiden kirjan verkkosivut

Teoksen tuottavat: TEHDAS Teatteri, Aurinkobaletti ja Aura of Puppets.
Taiteellinen johtaja: Alma Rajala
Turku viettää Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa vuonna 2021. Huoneiden kirja toteutetaan osana merkkivuoden ohjelmaa.

Esityspaikka: Turun Kivipaino, sisäänkäynti: Ursininkatu 6

Ensi-ilta: 13.8.2021
Muut esitykset: 14.–29.8.2021

Ikäsuositus: +15 vuotta

Liput: 35-45 euroa

Jätä kommentti