Koe hurmaava lukumatka japanilaisiin ajatuksiin ja puupiirroksiin: Minna Eväsoja ja Shoshin — aloittelijan mieli

Luin kirjan loppuun viime viikonloppuna Tokion Kyu Shiba Rikyu Gardeninissa.
Luin kirjan loppuun viime viikonloppuna Kyu Shiba Rikyu -puutarhassa Tokiossa.

Sain onneksi tilaamani arvostelukappaleen Minna Eväsojan uunituoreesta teoksesta juuri ennen lähtöäni vaihtoon Tokioon. Aloitin viime syksynä japaninkielen opiskelun ja siitä innostuneena luin Eväsojan bestsellerin Melkein geisha — Hurmaava ja hullu Japani (Gummerus 2016) sekä Bigaku: Japanilaisesta kauneudesta (Tammi 2008). Ihastuin molempiin kirjoihin, ja opin niistä paljon elämästä ja ajattelusta Japanissa.

Eväsojan uutuus Shoshin — aloittelijan mieli (Gummerus 2018) jatkaa samalla mukaansatempaavalla, lämpimän humoristisella ja raikkaalla tyylillä kuin aiemmat teokset. Japania puhuva Eväsoja on asunut vuosia Japanissa ja tehnyt estetiikan väitöskirjansa yliopistossa Kiotossa. Kirja koostuu parin sivun pituisista luvuista, joissa Eväsoja käy läpi klassisia japanilaisia viisauksia ja niiden antia tämän päivän ihmiselle sekä niihin liittyviä omia kokemuksiaan Japanissa.

IMG_20180428_165332998

Kirja on saanut innoituksensa japanilaisesta käsitteestä aloittelijan mieli, jonka mukaan oppimisen perustan tulee olla vankka, jotta säännöistä voi myöhemmin luopua ja siten luoda jotain omaa. Japanissa on kautta aikojen arvostettu oppia ja kauneutta.

Opiskelu pitää tehdä itseään varten, jotta voi myöhemmin jakaa oppimastaan muille. Kuten Minna Eväsojan sensei eli opettaja neuvoi: opiskelijan tekojen ei tarvitse olla täydellisiä, vaan ne tulee tehdä oikealla asenteella.

Teos sopiikin hyvin kaltaiselleni opiskelijalle, mutta kuka tahansa saa varmasti paljon irti kirjasta, koska onhan oppiminen elinikäistä.

Ajatus sydameltaan koyhasta

Kirjan runollisen kauniin tyyliin luovat niin teksti kuin kuvat, jotka esittelevät Ateneumin japanilaisten puupiirrosten kokoelmaa. Tykästyin todella paljon Ateneumin parin vuoden takaiseen näyttelyyn Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875-1918, ja kirjan kuvitus tuo näyttelyn mieleeni, vaikka kirjassa olevat piirrokset ovatkin menneiden japanilaisten taiteilijoden tekemiä.

Kierratyksesta

Aistikkaassa taitossa on käytetty paljon punaista väriä ja japanilaisia kirjoitusmerkkejä. Kun irrottaa kirjan kapean paperisen esittelyliepeen, tulee teoksen kansista kuin kaksi taulua. Tätä teosta kelpaa pitää yöpöydällä!

Vaikka kirja sisältää paljon punnittuja ajatuksia, se on silti nopealukuinen ja tyyliltään sopivan kepeä. Joitakin oivalluksia jäin tuumimaan pidemmäksikin aikaa. Teos sopii myös hyvin nautittavaksi pienissä paloissa.

Kokeminen

Valokuvissa olevat tekstikatkelmat ovat kirjasta Shoshin — aloittelijan mieli. 

Tutustu teokseen Gummeruksen verkkosivuilla

Jätä kommentti