Teatteri Jurkan Minä maalaan teidät kaikki -esitys maalaa esiin Helene Schjerfbeckin ja omakuvat

Kuvassa ovat Kati Outinen ja Annatuuli Saine. Kuva: Marko Mäkinen
Kuvassa ovat Kati Outinen ja Annatuuli Saine. Kuva: Marko Mäkinen

Istuin eilen Teatteri Jurkan katsomossa ennen esityksen alkua ja laitoin merkille sen, ettei lavalla ollut mitään rekvisiittaa. Pian lavalle kävelivät esityksen esiintyjät Kati Outinen ja tanssija-koreografi Annatuuli Saine mukanaan tuoleja ja hieman asusteita. Esitys on lavastuksen ja puvustuksen osalta askeettinen, ja se keskittyy enemmän puheeseen ja liikkeeseen.

Minä maalaan teidät kaikki -esitys myi kaikki näytöksensä loppuun jo ennen ensi-iltaa. Tämä ei siinä mielessä ole ihme, sillä Teatteri Jurkka on Suomen pienin ammattiteatteri, ja sen esitykset ovat tunnettuja laadustaan. Onnistuin tammikuun alussa saamaan viimeisen (pressi)lipun eilisestä näytöksestä.

Kuva: Marko Mäkinen
Annatuuli Saine. Kuva: Marko Mäkinen

Suuren ennakkosuosion takia odotukseni olivat todella korkealla, ja petyinkin hieman, kun ensimmäinen puoliaika ei niin vetänyt minua mukaansa, vaan tuntui jopa sekavalta ja liian abstraktilta. Olin odottanut konkreettisemmin Helene Schjerfbeckistä (1862–1946) kertovaa esitystä, vaikka näytelmässä enemmänkin eläydytään kuvataiteilijan elämään ja teoksiin puheen ja tanssin keinoin. Teemat ovat kyllä kiehtovia, ja pettymykseni johtui osittain siitä, että olin etukäteen luonut tietyn mielikuvan esityksestä, mitä ei koskaan pitäisi tehdä.

Outinen ja Saine esittävät aluksi yleisölle kysymyksiä, jotka piirtävät esiin sen, kuinka monimutkaisen tehtävän edessä näyttelijä on, kun hän luo roolihahmonsa. Kuinka näytellä oikeasti elänyttä ihmistä, josta ei ole olemassa ääninauhoja eikä videokuvaa? Kuinka hän puhui, nauroi ja liikkui? Entä millainen hän oli muuten, joiko itsensä humalaan tai pitikö makeisista?

Kuva: Marko Mäkinen
Kuva: Marko Mäkinen

Näyttelijät liikkuvat lavalla paljon, mikä tekee esityksestä dynaamisen. Ihailen sitä, kuinka paljon he muistavat tekstiä ulkoa. Mukana on huumoria, kuten Outinen esittämässä ujoa Schjerfbeckiä opiskelemassa taidetta ulkomailla ja kyyristelemässä tuolin takana piilossa, jottei joutuisi puhumaan kenellekään.

Toisaalta he miettivät, että entä jos Schjerfbeck ei ollut myytin mukainen kärsivä taiteilija, vaan maalasikin onnesta, täynnä iloa?

Toisella puoliajalla innostuin, kun Outinen ja Saine esittivät kumpikin vapaasti puhuen omakuvansa, niin kuin Schjerfbeck maalasi lukuisia omakuvia. He myös pohtivat, kuinka tehdä omakuva teatterin keinoin. Sainen ja Outisen omakuvissa kosketti niiden persoonallisuus ja henkilökohtaisuus.

Saine laittaa jalkaansa kovakärkiset balettitossut ja kaulaansa 1500-lukulaisen pitsikauluksen, ja näyttää kuinka on tanssijana osa taideperinteen jatkumoa. Outinen tuo esiin sen, kuinka sekä näyttelijä että kuvataiteilija katsovat ihmisiä ja tekevät heistä muotokuvia. Esityksen loppu on riehakas ja välitön, kun esiintyjät vetävät yleisöstä ihmisiä tanssimaan kanssaan lavalle.

Kuva: Marko Mäkinen
Kuva: Marko Mäkinen

Outinen kertoo omakuvassaan, että Schjerfbeck oli hänen lempitaiteilijansa jo kun Outinen oli lapsi, vaikkei Schjerfbeck ollut silloin niin tunnettu taiteilija Suomessa kuin mitä hän on nyt. Outiselle selvisi vasta hiljattain, Schjerfbeck oli maalannut muotokuvan Outisen isoäidistä kun tämä oli pikkulapsi.

Esitystä on mainostettu ennen kaikkea Outisen kasvoilla, koska hän on tunnettu näyttelijä Suomessa, erityisesti Aki Kaurismäen elokuvien tähtenä. Outinen on myös ohjannut Minä maalaan teidät kaikki -esityksen! Oli hauskaa päästä näkemään valovoimainen Outinen niin läheltä intiimissä huoneteatterissa. Viimeksi näin hänet syksyllä Kansallisteatterin Tainaron-esityksessä.

Saine oli minulle ennestään tuntematon tekijä, mutta hänen karismansa ja liikekielensä tekivät vaikutuksen. Yllätyin, että Saine on 49-vuotias, koska hän näyttää ikäistään nuoremmalta. Näytelmän on käsikirjoittanut Outisen tytär, näytelmäkirjailija Iida Hämeen-Anttila.

Näin esityksen pressilipulla 8.3.2019. 

Minä maalaan teidät kaikki Teatteri Jurkan verkkosivuilla 

Ensi-ilta oli 22.2.2019.

Esityksiä on näillä näkymin asti 5.6.2019 asti. Kaikki näytökset ovat loppuunmyytyjä.

Esityksen kesto on kaksi tuntia, sisältää väliajan.

Käsikirjoitus, esitysdramaturgia: Iida Hämeen-Anttila
Ohjaus: Kati Outinen
Koreografia: Annatuuli Saine
Valo- ja äänisuunnittelu: Saku Kaukiainen
Lavastus, rekvisiitta ja puvut: työryhmä

Rooleissa: Annatuuli Saine ja Kati Outinen

Tuotanto: Teatteri Jurkka ja OutisKati
Valokuvat: Marko Mäkinen
Esitystekniikka: Saku Kaukiainen, Vilho Micklin, Taavi Hasunen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s